O-STA

Občina Tržič ima vzpostavljen sistem pametnega parkiranja

Ljubljana, 14. maja - V Občini Tržič je Telekom Slovenije vzpostavil sistem pametnega parkiranja, ki za bolj učinkovito upravljanje parkirnih mest voznike samodejno usmerja na prosta parkirna mesta. Na ta način vozniki prihranijo čas, hkrati se poveča pretočnost prometa, posledično pa zmanjša onesnaženost. Z uvedbo sistema pametnega parkiranja Občina Tržič sledi zavezam krajanom prijaznega okolja in trajnostnega razvoja na področju gospodarske, prostorske in družbene preobrazbe. Sistem pametnega parkiranja je ena izmed rešitev, ki jih Telekom Slovenije zagotavlja v okviru razvoja pametnih mest.

Trenutno sta s sistemom pametnega parkiranja opremljeni dve najbolj obiskani parkirišči v Tržiču, to je pri zdravstvenem domu in Za Mošenikom v starem mestnem jedru. Do sredine poletja bo sistem nameščen še na parkirišču nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice, ki je kot del tehnične kulturne dediščine preurejena v sodobno urbano središče, ter ob glavni mestni ulici, Cankarjevi cesti. Tehnična rešitev temelji na računalniškem vidu, ki omogoča spremljanje prostih parkirnih mest v realnem času, in analizi podatkov, ki omogoča oblikovanje ustrezne prometne strategije v mestih. Pri tem je zagotovljena visoka stopnja varnosti in zanesljivosti delovanja sistema v skladu s strogimi zahtevami varovanja osebnih podatkov. Pri uvedbi sistema pametnega parkiranja je Telekom Slovenije sodeloval s švicarskim podjetjem Parquery.

"V občinski upravi Občine Tržič si prizadevamo, da bi občanom nudili sodoben servis, zato veliko pozornosti namenjamo razvoju javnega prostora in storitev. Pri tem v koraku s časom izkoriščamo tudi prednosti sodobne tehnologije za razvoj pametnih mest. Prvi korak v tej smeri je sistem pametnega parkiranja, s katerim smo zelo zadovoljni, saj občanom dejansko olajša parkiranje in dostop do ostalih javnih storitev. Pri uvedbi smo upoštevali specifike našega okolja, zadovoljni pa smo, da smo s pomočjo strokovnjakov našli pravo rešitev, tako da se že kažejo pozitivni učinki," pravi mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič.

Pametna infrastruktura izboljšuje kakovost bivanja

Sodobne tehnološke rešitve, ki so namenjene razvoju pametnih mest in skupnosti, omogočajo enostavno upravljanje pametne infrastrukture, storitev in procesov za izboljšanje kakovosti bivanja. Z njimi lahko skupnosti podprejo zmanjšanje emisij, izboljšajo energetsko učinkovitost, poskrbijo za pametno upravljanje mirujočega prometa, parkirišč in pametno razsvetljavo ter dolgoročno prispevajo k trajnostnemu razvoju.