O-STA

Zlata dekleta z GCC in junaki našega časa

Nov mednarodni uspeh Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Celje - Center in naziv Junaki našega časa s posebnim priznanjem za prostovoljno delo v tem šolskem letu

Kljub nenavadnemu letu, ko so bile šole večino časa zaprte, se lahko dijaki in učitelji Gimnaziji Celje - Center (GCC) pohvalijo s številnimi uspehi na tekmovanjih iz znanja, pri mladinskem raziskovalnem delu, podjetnostnih projektih, pa na področjih, ki jih je epidemija še posebej prizadela - kulturi in prostovoljstvu. Pevke Dekliškega pevskega zbora GCC so pod vodstvom Davida Preložnika v času, ko sta kultura in petje skoraj obmolknila, sprejele poseben izziv in bila kot edini srednješolski zbor sprejeta na mednarodni mladinski zborovski festival v Kopru Aegis Cariminis (ščit pesmi, op. p.) in osvojila 1. nagrado v kategoriji srednješolskih zborov. Ta dosežek pa je dopolnil še eden, na katerega so na GCC izjemno ponosni. V tednu prostovoljstva je Slovenska filantropija šoli in njenim prostovoljcem znova podelila naziv Junaki našega časa, ob tem pa tudi posebno priznanje za inovativnost in angažiranost.

Pevke 3. in 4. letnika in umetniški vodja so skupaj s celjskim skladateljem Leon Firštom pripravili posnetek novitete, priredbe skladbe Jureta Torija Potujem sam. Spletna izvedba in snemanja pevskih glasov na daljavo so bili svojevrsten izziv. Končni posnetek je namreč nastal v povsem virtualnem svetu, brez ene skupne vaje, obogatili pa so ga tudi s plesnim gibom četrtošolke Naje Podbrežnik. V obrazložitvi so zapisali, da je video, ki je objavljen na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=2-q9sEe1hj0 zasnovan v individualnem svetu posameznika, ki potuje sam na poti k skupnemu izvajanju ... Na bienalnem festivalu Aegis Carminis je izključno s sodobnimi skladbami sodelovalo sedemnajst zasedb iz osmih držav (ZDA, Tajvana, Indonezije, Ukrajine, Rusije, Bolgarije, Italije in Slovenije). Eminentna mednarodna žirija priznanih zborovskih strokovnjakov (Gary Graden, Švedska, Petra Grassi, Italija in Slovenija, Marco Antonio Garcia de Paz, Španija, Naomi Faran, Izrael in Stojan Kuret, Italija in Slovenija) je prispele videe ocenila glede na kvaliteto izvedbe skladbe, premišljenost koncepta in inovativnost izdelave videa ter dekletom s Centra podelila 90 točk in 1. nagrado v srednješolski kategoriji.

V tem šolskem letu je več kot 200 prostovoljk in prostovoljcev z GCC opravilo skoraj 1000 ur prostovoljnega dela. Med številnimi akcijami, ki jih večinoma predlagajo in izvajajo dijaki sami, še posebej izstopajo tradicionalni jesenski dobrodelni koncert, ki je letos potekal na daljavo, pa akcija #misijaČLOVEK, ki so jo pripravili v sodelovanju z nekdanjim dijakom in naj prostovoljcem leta 2020 Kristjanom Vebrom, Celjskim mladinskim centrom (MCC) in pod okriljem Evropske solidarnostne enote. Na šoli so v časi zaprtja šol zagotavljali tudi varstvo otrok staršev zaposlenih v zdravstvu in pomoč pri šolanju na daljavo, kar je bila skupna akcija Civilne zaščite Celje, MCC in GCC. Dijaki so bili tudi učni in razredni tutorji, marca so pripravili tudi dobrodelni Gregorjev teden in izvali prostovoljno delo v številnih partnerskih organizacijah. Prostovoljstvo je tudi pomemben del programa MEPI (mednarodno priznanje za mlade), ki ga v tem letu opravlja več kot 60 dijakinj in dijakov GCC. V obrazložitvi ob podelitvi naziva Junaki našega časa so na Slovenski filantropiji zapisali takole: "Čestitamo za vsa dobra dela, ki ste jih kljub neštetim omejitvam, naredili na področju promocije prostovoljstva in spodbujanja solidarnosti med dijaki! Leto je bilo kljub vsemu polno navdihujočih zgodb mladih prostovoljcev, vaša šola pa je še posebej izkazala za inovativne akcije v času šolanja na daljavo. Komisija se je zato odločila, da vam podeli tudi priznanje za inovativnost in angažiranost!"

PRILOGA: Fotografija s posnetka Potujem sam DPZ GCC (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si