O-STA

Ob svetovnem dnevu čebel zasadili lipov drevored

HOFER, Čebelarska zveza Slovenije in Občina Črna na Koroškem so se poklonili čebelam in pomembnim posameznikom slovenskega čebelarstva

Lukovica, 19. maj 2021: Pri podjetju HOFER se že vrsto let dobro zavedajo, kakšen doprinos k našem vsakdanu imajo čebele. Ob svetovnem dnevu čebel, ki ga obeležujemo 20. maja, pa je potrebno njihovo vlogo še bolj izpostaviti in poudariti, da število opraševalcev po vsem svetu zaskrbljujoče strmo upada. Dolgoletno sodelovanje med podjetjem HOFER in Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS) je tokrat prineslo dragocen korak za zaščito pridnih nabiralk medu.

Črna na Koroškem bogatejša za lipov drevored

Željo, da se z drevoredom lip poklonijo 55 pomembnim posameznikom slovenskega čebelarstva, je ČZS v začetku maja tudi uresničila. V Črni na Koroškem so zato posadili 55 lipovih dreves, projekt pa je s prispevanjem sadik lip podprlo podjetje HOFER. Lokacijo za posaditev drevoreda so na ČZS izbrali s pomočjo razpisa, Črna na Koroškem pa je bila leta 2018 prepoznana kot čebelam najbolj prijazna občina v Sloveniji - imajo kar dve čebelarski društvi, pohvalijo se lahko s stalno čebelarsko zbirko, urejeno medeno potjo, na območju občine pa je tudi najvišje ležeči čebelnjak v Sloveniji, ki je postavljen na Uršlji gori.

"Slovenija ima zelo bogato čebelarsko tradicijo, za kar se lahko zahvalimo številnim čebelarjem, ki so s svojim delom pripomogli k razvoju čebelarstva in veliki prepoznavnosti slovenskega čebelarstva v svetu. Z drevoredom lip smo se jim želeli zahvaliti za njihov trud, obenem pa tudi obogatiti čebelarski turizem. Ni naključje, da gre prav za sadike lip. So simbol slovenstva, hkrati pa so zelo medovite,'' je dejal predsednik ČZS-ja in pobudnik projekta Boštjan Noč.

Pri HOFERju se čebelam posvečajo že od 2014

Dogajanje v zadnjem letu nas je opomnilo, da preskrba s hrano ni samoumevna. Pri tem čebele kljub svoji majhnosti v naravi opravljajo izredno pomembno delo, saj so namreč zaslužne za opraševanje kar tretjine hrane, ki jo zaužijemo. Pri HOFERju o pomenu čebel že vrsto let aktivno osveščajo v okviru trajnostnega projekta Skrbimo za medeno prihodnost, ki ga izvajajo v sklopu lastne iniciative Danes za jutri. Prizadevanja v partnerstvu s ČZS-jem nadgrajujejo tudi z raziskovalnim in izobraževalnim delom, ki poteka v HOFERjevem čebelnjaku v upravno-logističnem centru v Lukovici.

"Zavedamo se, da so čebele še kako pomembne partnerice v trgovski panogi, brez njih bi bile police prazne. Zavzemamo se za izločitev čebelam škodljivih snovi iz pridelave sadja ter zelenjave, hkrati pa se trudimo sporočilo o zaščiti čebel širiti med naše sodelavke in sodelavce, zato jim bomo ob svetovnem dnevu čebel razdelili medeno letino iz lastnega raziskovalnega čebelnjaka.''

Od najmanjših pridelovalk je odvisna vsaka tretja žlica hrane. Čebele oprašijo 80 % vseh rastlin in kar 90 % sadnih dreves. Brez čebel prav tako ne bi imeli toliko različnih vrst sadja in zelenjave, naši travniki pa ne bi poznali pisanih cvetlic.