O-STA

Nove evropske smernice priporočajo uporabo vsadnih defilibratorjev, in atrio-biventrikularno elektrostimulacijo srca kot standardno zdravljenje pri bolnikih s popuščanjem srca

Kongres Evropskega združenja za kardiologijo

STOCKHOLM, Švedska --(BUSINESS WIRE)--2. september 2005 Kongres Evropskega združenja za kardiologijo, Stockholm, Švedska. Medtronic, Sorin Group, Biotronik, Guidant in St Jude Medical, pet vodilnih podjetij na področju medicinske tehnologije, je na kongresu Evropskega združenja za kardiologijo (ESC) nadaljevalo s svojo kampanjo za obveščanje zdravniške stroke o novih evropskih smernicah za zdravljenje bolnikov s kroničnim srčnim popuščanjem.

Evropsko združenje za kardiologijo je s svojimi dopolnitvami "Smernic za diagnozo in zdravljenje kroničnih odpovedi srca" prvič formaliziralo priporočila za uporabo terapije s pomočjo naprav na bolnikih s kroničnim srčnim popuščanjem (1). Obsežni dokazi, ki so prikazali prednosti uporabe vsadnih kardioverter defilibratorjev (ICD) in atrio-biventrikularne elektrostimulacije srca (CRT), so sprožili postopek za obravnavo teh naprav kot standardnih oblik zdravljenja pri ustreznih bolnikih. Najpomembnejše smernice pri bolnikih, ki jim zdravljenje z zdravili (OPT) ne pomaga, priporočajo:

- uporabo ICD pri bolnikih z odpovedjo srca in zmanjšano dilatacijsko kardiomiopatijo (LVEF)

- uporabo CRT za bolnike z zmanjšano LVEF in dissinhronijo prekata

- uporabo CRT-D (ICD v povezavi s CRT) za bolnike z zmanjšano LVEF in srčno dissinhronijo

Dopolnjene smernice v zvezi s terapijo ICD in CRT-D navajajo, da je "učinkovitost ICD odvisna od njenega trajanja". Rezultati, pridobljeni na osmih večjih testiranjih uspešnosti ICD, so pokazali, da se količina let, ki jih bolnik pridobi, precej poveča ob daljšem trajanju terapije (8).

Posledice novih smernic

Objava novih smernic bo predvidoma pospešila stopnjo vključevanja terapije s pomočjo naprav kot del standardne bolniške prakse pri zdravljenju popuščanj srca. Število bolnikov, primernih za zdravljenje s CRT terapijo, kot opisano v novih smernicah, je precejšnje. V smernicah je zapisano, da naj bi "okoli 20% bolnikov z resnimi odpovedmi srca imelo elektromehanično dissinhronijo (večjo ali enako 120ms), kar nakazuje obstoj intra- ali interventrikularnih dovodnih motenj."

Profesor Roberto Ferrari iz Ferrare v Italiji, eden vodilnih evropskih strokovnjakov za popuščanje srca meni, da "smernice ESC sledijo smernicam Ameriškega združenja za srce/Ameriškega kolegija za kardiologijo(ACC/AHA)(10), ki so bile na spletu objavljene 16. avgusta. Posodobljene smernice ACC/AHA za srčno popuščanje podpirajo in so skladne s smernicami ESC. ICD in CRT terapije tako sedaj spadajo v razred I in imajo najvišjo oznako dokazov (A) za mnoge bolnike, ki so oboleli za popuščanjem srca. Ti bolniki vključujejo tudi tiste, ki jih navajajo preizkusi MADIT II, SCD-HeFT CARE-HF in COMPANION."

Popuščanje srca - obseg in terapija do danes

Popuščanje srca, kronično stanje, ki ga ni moč popraviti, povzroča pomanjkanje energije, omejuje gibljivost in zmanjšuje stopnjo neodvisnosti bolnikov. Za njim po celotnem svetu boleha okoli 22 milijonov ljudi, od tega 6 milijonov v Evropi in 5 milijonov v Združenih državah Amerike. Število ljudi, obolelih za popuščanjem srca se povečuje, stanje pa močno prispeva k smrtnosti in zmanjšanju kakovosti življenja. V Evropi je tako popuščanje srca vzrok za preko milijon hospitalizacij na leto. Ti bolniki so prav tako mnogo bolj izpostavljeni nevarnosti odpovedi srca, kot ostala populacija (9).

Pred uvedbo novih smernic je bilo zdravljenje bolnikov s popuščanjem srca skoraj izključno farmakološko - prevladovali so ACE inhibitorji, diuretiki, beta-blokatorji in digoxin, pri posebno težkih primerih pa so se izvajale še presaditve srca ali vstavljale naprave za vzpodbujanje delovanja levega prekata. Delovna skupina za popuščanje srca pri ESC, ki jo sestavljajo vrhunski evropski strokovnjaki na tem področju, v svojih ugotovitvah izpostavlja, da je potrebno IDC in CRT terapijo pri ustrezno diagnosticiranih bolnikih uporabiti kot primarno zdravljenje, v povezavi z OPT.

Dokazi za CRT in ICD

Delovna skupina ESC je citirala rezultate pomembnejših kliničnih testiranj, kot so MADIT II(2), COMPANION(3), SCD-HeFT(4), CARE-HF(5) ter nedavne analize (6, 7) s katerimi je poudarila ustreznost uporabe ICD in CRT za bolnike s popuščanjem srca. Bolniki na vseh preizkusih so bili že zdravljeni z zdravili.

Pri testiranju MADIT II je uporaba ICD zmanjšala stopnjo smrtnosti za 31% ter pri SCD-HeFT za 23%. SCD-HeFT je dodatno testiral tudi zdravljenje z amiodaronom, ki pa se ni izkazal za boljšega od placeba. COMPANION je dokazal bistveno, 20% zmanjšanje primarnih končnih vzrokov za hospitalizacijo in smrtnost pri CRT in CRT-D, v primerjavi z zdravljenjem izključno z OPT.

COMPANION je prav tako dokazal bistveno zmanjšanje smrtnosti ob uporabi CRT-D in sicer za kar 36%.

Pri testu CARE-HF je CRT zmanjšal primarni vzrok za smrt ali hospitalizacijo ob resnejši kardiovaskularni težavi za 37% ter sekundarni vzrok za vso smrtnost za 36%.

COMPANION in CARE-HF sta pokazala tudi, da sta CRT (in/ali CRT-D) bistveno izboljšala simptome, povečala sposobnost bolnikov za vadbo in popravila kakovost življenja.

Medtronic, Inc., iz Minneapolisa v ZDA, je vodilno svetovno podjetje na področju medicinske tehnologije, ki nudi vseživljenjske rešitve za ljudi s kroničnimi obolenji. Njihova spletna stran se nahaja na www.medtronic.com.

Skupina Sorin (www.sorin.com) je eno vodilnih svetovnih podjetij na področju medicinske tehnologije za srčno kirurgijo, ki razvija inovativne terapije za uravnavanje srčnega ritma, interventne kardiologije in zdravljenja kroničnih bolezni ledvic.

Biotronik GmbH & Co. KG (www.biotronik.com) je eno vodilnih evropskih podjetij za izdelavo medicinske tehnologije s prisotnostjo na pomembnejših svetovnih tržiščih. Biotronik ponuja celostne rešitve za diagnosticiranje, zdravljenje in napredno terapijo na področju uravnavanja srčnega ritma in posegov na ožilju.

Guidant Corporation (www.guidant.com) je eno vodilnih svetovnih podjetij na področju zdravljenja bolezni srca in ožilja. Podjetje je inovator na področju tehnologij za reševanje življenja in nudi priložnost za boljše življenje milijonom bolnikov, ki bolehajo za boleznimi srca in ožilja.

St. Jude Medical, Inc. (www.sjm.com) je podjetje za načrtovanje, izdelavo in distribucijo inovativnih medicinskih izdelkov, vrhunske klinične kakovosti in dokazane gospodarske upravičenosti za zdravnike in bolnike.

Reference

1. Swedberg K, Cleland J, Dargie H, et al. Guidelines for the diagnosis and treatment of chronic heart failure: executive summary (update 2005): The Task Force for the Diagnosis and Treatment of Chronic Heart Failure of the European Society of Cardiology. Eur Heart J 2005;26:1115-40; celotne smernice na voljo na http://www.escardio.org/knowledge/guidelines/Chronic_Heart_Failure.

2. Moss AJ, Zareba W, Hall WJ, et al. Prophylactic implantation of a defibrillator in patients with myocardial infarction and reduced ejection fraction. N Engl J Med 2002;346:877-83.

3. Bardy GH, Lee KL, Mark DB, et al. Amiodarone or an implantable cardioverter-defibrillator for congestive heart failure. N Engl J Med 2005;352:225-37.

4. Bristow MR, Saxon LA, Boehmer J, et al. Cardiac-resynchronization therapy with or without an implantable defibrillator in advanced chronic heart failure. N Engl J Med 2004;350:2140-50.

5. Cleland JG, Daubert JC, Erdmann E, et al. The effect of cardiac resynchronization on morbidity and mortality in heart failure. N Engl J Med 2005.

6. Nanthakumar K, Epstein AE, Kay GN, Plumb VJ, Lee DS. Prophylactic implantable cardioverter-defibrillator therapy in patients with left ventricular systolic dysfunction: a pooled analysis of 10 primary prevention trials. J Am Coll Cardiol 2004;44:2166-72.

7. Desai AS, Fang JC, Maisel WH, Baughman KL. Implantable defibrillators for the prevention of mortality in patients with nonischemic cardiomyopathy: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA 2004;292:2874-9.

8. Salukhe TV Dimopoulos K Francis D.Editorial. Cardiac resynchronisation may reduce all-cause mortality: meta-analysis of preliminary COMPANION data with CONTAK-CD, InSync ICD, MIRACLE, and MUSTIC. Inter J Cardiol 2004; 93:101-103.

9. Merit-HF (metoprolol, a BB in HF patients) @ 1 year from KM curve: 11%-7.2%, NNT 26 LANCET 1999; 353:2001-07.

10. Hunt et al. ACC/AHA 2005 Guideline Update for the Diagnosis and Management of Chronic Heart Failure in the Adult; ACC/AHA Practice Guidelines; 2005; celotne smernice na voljo na http://www.acc.org/clinical/guidelines/failure/index.pdf

CONTACT:

Medtronic

Yvan Deurbroeck, +41 21 802 7574

yvan.deurbroeck@medtronic.com

OR

Sorin Group Fred Hrkac, +33 1 4601 3333

fred.hrkac@sorin.com

OR

Biotronik Ferial Geister, +49 30 68905 1400

ferial.geister@biotronik.com

OR

Guidant Europe Jan Pieter Heemels, +32 2 714 1411

jheemels@guidant.com

OR

St. Jude Medical Angela Craig, +1 651-481-7789

acraig@sjm.com