O-STA

Izjemno šolsko leto na gimnaziji Velenje

Da se da tudi tako nenavadno šolsko leto, kot je bilo letošnje, zaključiti s tako izvrstnimi uspehi, bi komajda verjeli. Pa vendar se je na gimnaziji ŠC Velenje zgodilo prav to. Le kako nam je kaj takega uspelo?

Kljub drugačnim razmeram in kopici dodatnih prilagoditev smo to leto vzeli kot priložnost. Ruski mislec pravi, če bi bilo vse lahko, bi bilo vse dolgočasno. In letos dejansko ni bilo lahko. Res, da so razmere naravo marsikaterega tekmovanja ali dejavnosti malce spremenile, res je, da so med načrtovanimi projekti tudi taki, ki jih zaradi epidemije ni bilo mogoče izvesti, težko pa si predstavljate, da najdete naše dijake tako na najvišjih stopničkah športnih tekmovanj, kot med prejemniki najprestižnejših glasbenih nagrad, med udeleženci mednarodnih olimpijad iz različnih znanj, med nagrajenci odmevnih literarnih natečajev doma in v tujini, skratka povsod, kjer je potrebno pokazati dovršeno znanje, vztrajnost, ustvarjalnost in talent. Težko bi bilo nanizati vse posamezne uspehe ali imena, lahko pa se malce sprehodimo po nekaterih lovorikah, ki si resnično zaslužijo pozornost.

V decembru je pod okriljem nemškega zunanjega ministrstva izšla e-knjiga z naslovom "Sanjam", v kateri je med 363, v angleščini ali nemščini zapisanimi prispevki s celega sveta, kot edini slovenski prispevek objavljena v nemščini zapisana zgodba Anastazije Gračner iz 2. c. Anastazija je svojo vizijo prihodnosti predstavila v svoji odlični nemščini. Da so naši dijaki dobro v tujih jezikih, so dokazali tudi pri angleščini, kjer je bil na tekmovanju Rok Tadej Brunšek prvak v regiji in s svojim rezultatom na tretjem mestu v državi. Pohvalimo se lahko tudi z dvema nagrajenima haikujema, angleškim in španskim, z državnega natečaju za najboljši haiku. S svojo izvirno, drzno, jezikovno in vsebinsko bogato pripovedjo je tekmovalno komisijo literarnega natečaja Bodi pisatelj/pisateljica 2021 prepričala dijakinja Ana Ketiš. V svoji kategoriji je bila razglašena za avtorico najboljšega literarnega dela.

Statistični urad RS je letos že četrtič organiziral srednješolsko tekmovanje Evropske statistične igre, ki poteka na šolski, državni in evropski ravni. Na šolskem so naloge iz teoretičnih osnov statistične analize in poznavanja podatkov. Tričlanski gimnazijski ekipi (Samo Šket, Aljaž Sovič, Jernej Šadl) je uspela uvrstitev na državno raven tekmovanja, kjer so morali svoje teoretično statistično znanje prikazati v kreativni in uporabni obliki. S svojo odlično raziskovalno nalogo "Ali je Slovenija res tako čista država" so si zagotovili vstop na evropsko tekmovanje, katerega rezultate pa še nestrpno pričakujemo.

Nepozabni pa so naši letošnji naravoslovni dosežki. Matematiki so ponosni na štiri zlata priznanja z državnega tekmovanja, ki so jih dosegli Nives Gošnjak, Lenart Frankovič, Ema Hojan in Anže Krejan. Anže je na državnem tekmovanju iz fizike dosegel 2. mesto v najzahtevnejši tekmovalni skupini in bo julija Slovenijo predstavljal v Litvi, letošnji gostiteljici Mednarodne fizikalne olimpijade. Na državnem tekmovanju iz astronomije pa je Anže osvojil vse možne točke ter absolutno 1. mesto, zlato Dominkovo priznanje in 1. nagrado DMFA. Sloves izjemnega logika in lingvista je na tekmovanju iz logike potrdil že prej omenjeni Rok Tadej Brunšek z doseženim 1. mestom med slovenskimi dijaki 3. letnikov in seveda zlatim priznanjem, zlato pa si je priborila tudi maturantka Katja Jevšenak. Nekaj dijakov naših dijakov se je posebej izkazalo pri reševanju lingvističnih nalog, in so se lahko potegovali za uvrstitev v olimpijsko ekipo za Mednarodno lingvistično olimpijado. Podobno so se izkazali kemiki, ki so s svojimi uspehi prav tako dobili možnost uvrstitve v ekipe za olimpijado.

Štiri zlata in eno srebro so dosežki na državnem tekmovanju iz znanja biologije za Proteusovo nagrado. Anastazija Gračner je osvojila zlato nagrado in s prvim mestom tudi povabilo ZOTKS za udeležbo na poletnem taboru po lastni izbiri, zlato pa so prejeli še Katja Mogilnicki, Igor Jugović in Nina Jakop. Nini je uspela uvrstitev v ekipo za mednarodno olimpijado. (IBO Challenge 2021), katere gostitelj bo Lizbona. Tam se bo Nina julija potegovala za dodatno olimpijsko odličje. Dijaki so imeli možnost preizkusiti svoje znanje celo v treh naravoslovnih vedah, biologije, kemije in fizike hkrati (EOES - The European Olympiad of Experimental Science) Tudi tam se lahko ponašamo z enim srebrnim odličjem, ki ga je pridobil Lenart Frankovič.

S podobnimi lovorikami se lahko kitijo tudi dijaki umetniških in športnih oddelkov. Glasbeniki so trenutnih razmerah morali iskati nove možnosti glasbenega ustvarjanja in tekmovanj. Izjemne uspeh beležimo skoraj na vseh področjih, med vsemi pa je najbolj letos izstopala izjemna maturantka, flavtistka Nika Oder. Tudi s tradicijo kreativnih umetniških večerov posameznih oddelkov letos kljub koroni nismo prekinili, prvič so bili izvedeni preko spleta. Čeprav nekoliko drugače, so ti kulturni dogodki ponudili zgovoren pregled dijaške glasbene in likovne ustvarjalnosti. Dijaki likovniki pa so tudi letos poskrbeli za tradicionalno dijaško razstavo Inventura, ki je na ogled v velenjski galeriji. Letošnja je posebna, saj je plod starih - tradicionalnih, ter novih raziskovalnih pristopov.

In še beseda o športnikih. Posebej ponosni smo tudi na vse njihove uspehe, bilo jih je toliko, da jih je nemogoče zaobjeti v tem kratkem zapisu, saj je bera rekordov, najvišjih uvrstitev in odličnih rezultatov izjemna.

Vemo, da je naše življenje sestavljeno iz boljših in slabših dni, ugodnih in manj ugodnih okoliščin. Če smo profesorji v teh manj ugodnih okoliščinah znali ohranjati optimizem in v mladih vzbujati radovednost, željo po znanju in napredku, potem je naša pedagoška naloga dobro opravljena. Izjemna bera letošnjih dosežkov na gimnaziji nam daje gotovost, da smo na dobri poti. Vsem izjemnim dijakom in mentorjem za dosežene uspehe iskreno čestitamo!

Jožica Plešnik
Gimnazija
Šolski center Velenje