O-STA

Nagrado Leonarda da Vincija podelili Almi Deutscher

Nagrado Leonarda da Vincija prejela Alma Deutscher / Alma Deutscher in Wulf Gordian Hauser Foto: Michaela Croy
Nagrado Leonarda da Vincija je prejela Alma Deutscher / Alma Deutscher in Wolfgang Sobotka, predsednik avstrijskega parlamenta Foto: Carl Croy

Dunajski Rotary klub Vienna-Ring je v soboto, 29. maja 2021, podelil prestižno nagrado Leonarda da Vincija skladateljici ter virtuozinji na klavirju in violini Almi Deutscher. Podelitev nagrade je potekala v palači Todesco poleg dunajske državne opere.

Kljub šestnajstim letom je Alma Deutscher že napisala opero Pepelka (Cinderella), koncert za klavir in koncert za violino. Od leta 2018 živi na Dunaju, kjer je dobila navdih za skladbe, kot je njen Valček zvokov siren (Siren Sound Waltz).

Nagrado je Almi Deutscher izročil predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka, ki je tudi sam glasbenik in rotarijanec, spregovorila pa sta tudi direktor dunajske državne opere Bogdan Roščić in avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg.

Enajst evropskih Rotary klubov podeljuje nagrado Leonarda da Vincija (Premio Leonardo da Vinci) mladim umetnikom in znanstvenikom. Pogoj je, da niso starejši od 35 let.

Predsednik nagrade Wulf Gordian Hauser je dejal: "Pri šestnajstih letih je Alma Deutscher najmlajša dobitnica nagrade v njeni 46-letni zgodovini. Z nagrado jo želimo nagraditi za izjemen talent in izraziti veselje, da se je družina Alme Deutscher preselila na Dunaj."

Skupaj z dunajskim Rotary klubom letno nagrado podeljujejo še klubi iz Firenc, Aten, Toursa, Madrida, Londona, Dublina, Bruslja, Amsterdama, Würzburga in Kopenhagna. Večinoma gre tudi za najstarejše klube v teh državah. Nagrada je vredna 12 tisoč evrov, kar prispeva vseh enajst klubov.

Predsednik nagrade Wulf Gordian Hauser je še dejal: "Nagrada Leonarda da Vincija je dober primer, kako deluje rotarijanska zamisel pomoči, v tem primeru tako, da podpiramo mlade umetnike in znanstvenike. Še posebej pomembno je, da gre za zelo evropski projekt, ki vključuje tudi naše prijatelje iz Združenega kraljestva."

Za več informacij se obrnite na Wulfa Gordiana Hauserja na telefonski številki +43 664 301 81 12 ali na e-naslovu wgh@hauserpartners.com.