O-STA

Stare novice - SOS 5

dirigent Titus Engel, foto: Kaupo Kikkas
organist Tomaž Sevšek, foto: osebni arhiv
Orkester Slovenske filharmonije, foto: Iztok Zupan
baritonist Dietrich Henschel

SOS 5 | Stare novice

9. junij 2021 ob 19.30

Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija


Orkester Slovenske filharmonije

Titus Engel dirigent

Tomaž Sevšek orgle

Dietrich Henschel bariton


Spored:

Primož Ramovš: Concerto da camera za orgle in godala

Rebecca Saunders: Sledi

Mauricio Kagel: ..., 24. xii 1931 - Popačene novice za bariton in instrumente


Zadnji koncert Sodobnih orkestrskih skladb bo Orkester Slovenske filharmonije izvedel pod vodstvom dirigenta Titusa Engela, ki ga je revija Opernwelt leta 2020 imenovala za dirigenta leta. Koncert bodo začeli z delom slovenskega skladatelja Primoža Ramovša, ki velja za enega najzvestejših in najzgodnejših privržencev glasbenega modernizma na Slovenskem. Ramovš je zapustil velik skladateljski opus, v katerem najdemo tudi številna dela za orgle, ki jih je rad združeval z različnimi instrumentalnimi zasedbami. Prav takšna pa je tudi prva skladba sredinega koncerta, Concerto da camera za orgle in godala iz leta 1995.

Čeprav Rebecca Saunders prihaja iz Velike Britanije, sta njen glasbeni jezik zaznamovala študij in življenje v Nemčiji. Še posebej plodno je bilo delo z mentorjem, nemškim skladateljem Wolfgangom Rihmom. Na koncertu bomo slišali njeno skladbo Sledi iz leta 2006. Delo je krstno izvedel Simfonični orkester Severnonemškega radia.

Zadnja skladba koncerta ..., 24. 12. 1931, Popačene novice za bariton in instrumente argentinskega skladatelja Mauricia Kagla je naročilo Zahodnonemškega radia ob skladateljevi šestdesetletnici. Delo je nekakšen pesemski cikel za bariton in komorno instrumentalno spremljavo. Besedilo je sestavljeno iz izrezkov časopisnih člankov, ki so izšli 24. decembra 1931, na dan skladateljevega rojstva in prikazujejo številne katastrofe in politične igre. Orkestru se bo pridružil baritonist Dietrich Henschel, reden gost najprestižnejših opernih hiš, hkrati pa tudi cenjen interpret samospevov in oratorijske glasbe. Njegov repertoar sega od Monteverdija do sodobnih del.


Vljudno vabljeni!

Vstopnice: blagajna Slovenske filharmonije, med delavniki od 11. do 13. ure in od 15. do 17. ure ter uro pred prireditvijo.

Koncert bo predvajan tudi v živo na spletni strani Slovenske filharmonije: www.filharmonija.si.

***

Javnih kulturnih prireditev se po vladnem odloku lahko udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelem covidu-19. Spoštovanje pogoja PCT je v odgovornosti obiskovalca. Dokazil ne potrebujejo mlajši od 18 let, ki se dogodkov udeležijo z ožjimi družinskimi člani ali skrbniki. Obvezni so zaščitne maske, razkuževanje rok in priporočena medsebojna razdalja.