O-STA

Telekom Slovenije z omrežjem 5G pokriva že več kot 33 % prebivalcev po vsej Sloveniji, danes pa ga je nadgradil z dodatnim frekvenčnim spektrom

Ljubljana, 15. junij - ​ Telekom Slovenije, ki je kot edini slovenski operater v lanskem letu vzpostavil nacionalno omrežje pete mobilne generacije (5G), s katerim pokriva že več kot 33 % prebivalcev po vsej Sloveniji, je danes omrežje na več lokacijah v Ljubljani nadgradil z dodatnim frekvenčnim spektrom 3600 MHz. Kmalu bosta sledili še nadgradnji omrežja 5G na Bledu in Brdu pri Kranju, s čimer bo Telekom Slovenije najsodobnejše komunikacijske storitve zagotovil tudi ob slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije. Gre za naslednji razvojni korak v mobilnih komunikacijah, s katerim je prvo 5G omrežje Slovenije nadgrajeno tako, da uporabnikom zagotavlja dodatne zmogljivosti ter še hitrejši in še stabilnejši mobilni prenos podatkov. Nov pomemben mejnik je Telekom Slovenije dosegel natanko 30 let po tem, ko je v Sloveniji vzpostavil prvo omrežje za mobilno telefonijo (NMT).

"5G je pomemben temelj sodobne digitalne družbe, ki jo v Telekomu Slovenije aktivno soustvarjamo. Uvajamo novosti, razvijamo rešitve pametnih mest in skupnosti, skupaj s partnerji smo pomemben del industrije 4.0, osredotočamo se na področja javne varnosti in zdravstva. Pri vsem tem pa skrbimo tudi za visoko stopnjo kibernetske varnosti, ki je eden izmed temeljev zaupanja v povezanem svetu. Uporabniki in podjetja imajo v našem omrežju zagotovljeno najbolj napredno in varno prihodnost," ob novem razvojnem mejniku pravi Cvetko Sršen, predsednik uprave Telekoma Slovenije.

S pridobitvijo dodatnih frekvenčnih pasov in razvojem omrežja bodo v 5G omrežju Telekoma Slovenije možne hitrosti do 2 Gbit/s, znatno krajši bodo odzivni časi, uporabnikom bodo na voljo nove storitve na vse bolj napredni terminalni opremi. Bistveno večje bodo tudi hitrosti prenosa v smeri od uporabnika proti omrežju, kar je vse bolj pomembno predvsem zaradi razvoja video storitev.

Telekom Slovenije je nadgrajeno omrežje vklopil prvi dan veljavnosti dodeljenih radijskih frekvenc, ki jih je po frekvenčni dražbi podjetju za uporabo dodatnega frekvenčnega spektra izdala Agencija za komunikacijska omrežja in storitve. "Pandemija je pospešila digitalizacijo prebivalstva in gospodarstva ter dodatno izpostavila pomen, ki ga imajo zanesljive, sodobne, hitre in varne komunikacije za posameznike in podjetja. Naši uporabniki imajo v najbolj zmogljivem 5G omrežju z izvrstno pokritostjo že nekaj časa na voljo najsodobnejše storitve, ob tem pa širimo tudi optično omrežje; priklop nanj omogočamo že polovici, to je skoraj 400.000, slovenskim gospodinjstvom. To so pomembni mejniki za digitalizacijo Slovenije," poudarja dr. Mitja Štular, član uprave Telekoma Slovenije za tehnologijo.

Telekom Slovenije je s 1. junijem vsem svojim naročnikom mobilnih paketov omogočil brezplačen dostop do omrežja 5G, ki se izvede samodejno ob prijavi mobitela 5G v omrežje. Brezplačno storitev 5G pa si lahko vsi naročniki vklopijo tudi tako, da pošljejo SMS s ključno besedo 5G na številko 1918, ali pa si jo vklopijo v Mojem Telekomu.

Omrežje Telekoma Slovenije je že 30 let vodilno omrežje Slovenije. Več kot milijonu uporabnikom zagotavlja preverjeno najboljšo uporabniško izkušnjo, z nenehnim in načrtovanim razvojem pa skrbi za zanesljivo, stabilno in varno povezljivost največjih hitrosti. S tem izpolnjuje pričakovanja tako svojih kot uporabnikov ostalih operaterjev, ki uporabljajo njegovo omrežje. Uporabniki omrežju Telekoma Slovenije najbolj zaupajo, saj so mu tudi letos podelili priznanje Trusted Brand, ter ga ocenjujejo kot najboljše v slovenskem prostoru.

Nenazadnje pa je superiornost omrežja potrdila tudi raziskava družbe OpenSignal, ki predstavlja neodvisen globalni standard za merjenje kakovosti mobilnih omrežij na podlagi transparentne metodologije in dejanske uporabniške izkušnje. Rezultati raziskave, ki je vključevala tudi 5G, so pokazali, da je omrežje Telekoma Slovenije najboljše v vseh sedmih kategorijah: video izkušnja, igranje iger, uporaba govornih aplikacij, hitrost od uporabnika, hitrost do uporabnika, 4G dostopnost in 4G pokritost. Raziskava je potekala med 1. decembrom 2020 in 28. februarjem letos.