O-STA

Pomagamo čebelarjem

Sporočilo za javnost

Pomagamo čebelarjem

Velenje, 15. junij 2021 - Mestna občina Velenje je velenjskim čebelarjem donirala skoraj 2.400 kilogramov sladkorja, s katerim poskušamo omiliti škodo v čebelnjakih, ki jih je povzročila letošnja pozeba sadnega drevja.

Letošnja pomlad ni prizanašala slovenskim čebelarjem in njihovim čebeljim družinam. Spomladanska pozeba je uničila cvetove akacije, ki ob povprečni letini pomeni približno tretjino slovenskega medu, in cvetove sadnega drevja, travniškega cvetja, pa tudi gozdnega drevja (javor, lipa, kostanj ...). Ker se po pozebi vremenske razmere niso izboljšale (nenehno deževje in vdori hladnega zraka), so bile dejavnosti čebel zelo omejene. Čebele niso mogle leteti in poiskati, kar bi še bilo primernega za pašo. Čebelarska zveza Slovenije ocenjuje, da je bila za čebelarstvo in čebele letošnja pomlad najslabša v zadnjih stotih letih.

Eden od načinov pomoči čebelam je dodatno hranjenje s sladkorjem. Zato smo se odločili, da čebelarjem na območju občine pomagamo z donacijo sladkorja. Za Čebelarsko društvo Mlinšek in Čebelarsko družino Vinska Gora smo nabavili slabih 2.400 kilogramov sladkorja, s katerim bodo velenjski čebelarji lahko vsaj delno omilili škodo v svojih čebelnjakih in ohranili svoje čebelje družine.