O-STA

Uspešen zaključek drugega sejma Kitajske in držav srednje in vzhodne Evrope ter mednarodnega sejma izdelkov široke potrošnje

Ob vztrajanju pri temi "Vzpodbujanje nove razvojne paradigme, priložnosti za vse" se je 11. junija v Ningboju, v provinci Zheijang na vzhodu Kitajske zaključil drugi sejem Kitajske in držav srednje in vzhodne Evrope in mednarodni sejem izdelkov široke potrošnje, ki ga skupaj organizirajo kitajsko ministrstvo za trgovino, vlada province Zheijang in vlada mesta Ningbo, oddelek za trgovino province Zheijang in urad za razvoj trgovine pri ministrstvu za trgovino.

Kitajski predsednik Xi Jinping je organizatorjem poslal pismo s čestitkami, namestnik premierja Hu Chunhua pa je imel nagovor na otvoritvi. Častni državi na sejmu sta bili Srbija in Češka. Zaradi pandemije so se mednarodni vrhunski gosti foruma udeležili na dva načina: prek spletnih nagovorov in v živo prek odposlancev. Dva predsednika in šest namestnikov premierjev oziroma ministrov gostujočih držav je imelo govore prek spleta, v katerih so izrazili želje po razširitvi prijateljskih stikov s Kitajsko in poudarili podporo sodelovanju med Kitajsko in državami srednje in vzhodne Evrope. Sejma so se udeležili predstavniki 52 držav (med njimi tudi 13 iz srednje in vzhodne Evrope), od katerih je bilo 32 veleposlanikov (4 iz držav srednje in vzhodne Evrope).

Skupna sejemska površina je znašala 200,000 kvadratnih metrov, skoraj 90,000 kvadratnih metrov več kot v prvi izdaji sejma. Poleg tega so bile na novo zgrajene posebne sejemske površine za domačo in tujo trgovinsko integracijo, čezoceansko nakupovanje tujih izdelkov in digitalno trgovanje Zhejianga. V času sejma je 3.000 stojnic privabilo 2.041 razstavljavcev in 7.468 profesionalnih kupcev. Na sejmu so bila prisotna glavna in najbolj znana kitajska podjetja, kot sta China Road and Bridge Corporation (CRBC) in BGI, ter tudi globalne znamke držav srednje in vzhodne Evrope kot na primer Gorenje in Tescoma. Poleg posebnih kmetijskih in stranskih proizvodov iz srednje in vzhodne Evrope so bili med razstavnimi predmeti tudi izdelki iz kategorij stroji in elektronika, življenje in zdravje in še petih kategorij. Na sejmu so bile prvič predstavljene vrhunske češke kuhinjske znamke, klavirji PETROF in druge vrhunske znamke. Obiskovalcem so bila predstavljena slovenska letala Pipistrel, poljske jahte, romunski luksuzni avtodomi, kitajsko-češki helikopterji Wanfeng, MGIjev laboratorij Fire Eye, Huaweijevi najnovejši izdelki umetne inteligence in drugi luksuzni, izbrani in tehnološko dovršeni izdelki.

V času sejma so bili sklenjeni mednarodni posli v skupni vrednosti 10,78 milijarde juanov (pri čemer je bilo za 7,46 milijarde nakupov sklenjenih z državami srednje in vzhodne Evrope) ter 97 dvosmernih investicijskih projektov, vrednih 18,21 milijarde dolarjev.

Ustanovljene so bile zveza med Kitajsko ter srednjo in vzhodno Evropo na področju javnega zdravstva, izobraževalno mislišče, v katerem združujejo moči srednje in vzhodno Evropske države in Zhejiang, in druge organizacije. Uradno so bile ustanovljene demonstracijska baza za družboslovne izmenjave med Kitajsko in srednjo in vzhodno Evropo (v Ningboju), predstavništvo srbske gospodarske zbornice v Ningboju ter kitajska baza (v Zhejiangu) pilotnega območja za prosto trgovanje podjetništva in inovacij mladih. Zagnani sta bili spletna stran za izmenjevanje izobraževalnih vsebin in platforma Yixinou za digitalne storitve. Zelo ste se izkazali znamki kuhinja srednje in vzhodne Evrope in "Poetični in slikovit Zhejiang • tisoče poslastic stotih okrožij", saj sta v treh dneh privabili več kot 60.000 obiskovalcev.

Skupno se je 17 institucionalnih platform, med drugim delovna skupina Kitajska - srednja in vzhodna Evropa o živalskih in rastlinskih sanitarnih in karantenskih ukrepih, mehanizem za sodelovanje in dialog pri spletni prodaji med Kitajsko in srednjo in vzhodno Evropo, trgovalni indeks Kitajska - srednja in vzhodna Evropa in digitalna trgovalna platforma Qiaolian International (ceecexpo.com/), bo delovalo v Ningboju, zaradi česar bo v mestu še večja koncentracija institucionalnih dejavnosti sodelovanja med Kitajsko in srednjo in vzhodno Evropo.

Kontakt: He Jian
Tel.: 0086574-89387195
E-pošta: hej@cceecexpo.org