O-STA

Poletje v Celju 2021 znova s pestrim dogajanjem

Špela Goričan
Špela Goričan
Špela Goričan
Špela Goričan

Spoštovani!

Na Guštovi mestni plaži na Savinjskem nabrežju smo danes predstavili program Poletja v Celju 2021. Poleg sporočila za javnost Zavoda za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje vam posredujem še nekaj informacij preostalih udeležencev novinarske konference - Festival Izrekanja, Hiša kulture, Kino pod zvezdami, Promenada okusov in ZKD Celje (Pod svobodnim soncem).

Avtorica fotografij je Špela Goričan.

Celoten program prireditev Poletja v Celju vam posredujem naknadno v ločenem mailu.

Za dodatne informacije smo vam na voljo.

***

*HIŠA KULTURE*

V Hiši kulture Celje smo pretekli teden premierno uprizorili novi muzikal Kure?!, ki sta ga po motivih Lile Prap napisala Leon Firšt in Nuša Komplet Peperko. Vrhunska umetniška zasedba (Nuška Drašček, Srđan Milovanović, Maša Tiselj in Goro Osojnik) je navdušila občinstvo na sedmih razprodanih predstavah v Celjskem domu. Muzikal, prva pokoronska glasbeno-gledališka nevladna produkcija takšnih dimenzij v Sloveniji, bo v poletnih mesecih gostoval še v Avditoriju Portorož, Brežicah, Ljubljani, Mariboru in Velenju, jeseni pa v malodane vseh kulturnih domovih v Sloveniji. Na več gostovanjih po državi bomo izvedli tudi naši produkciji Komedija o artu in Glasbeno potovanje po Ameriki. Na dan. premiere je izšla tudi zgoščenka z glasbo iz muzikala Kure?!, ki je od danes na prodaj v TIC Celje.

Ta teden nadaljujemo z gledališkim abonmajem - v petek v sodelovanju s Centrom za sodobno umetnost Celje ob 20:00 v Celjskem domu gostimo predstavo zavoda Emanat - tehnoburlesko Tatovi podob.

Tudi letos smo se pridružili svetovni iniciativi Fête de la musique kot celjski koordinator Praznika glasbe v ponedeljek 21. junija, ko bo možno prisluhniti spontanim uličnim nastopom na več lokacijah po mestu in pozno popoldanskem odru pri Vodnem stolpu.

31. avgusta bomo organizirali podelitev 25. Veronikine nagrade na Starem gradu Celje, ob tej priložnosti pa predstavili tudi nova glasbena dela skladateljev Nane Forte, Katarine Pustinek Rakar, Leona Firšta, Dušana Bavdka in Matije Krečiča, ki jih je navdihnila poezija preteklih Veronikinih lavreatov.

*KINO POD ZVEZDAMI*

30. junij - 12. julij 2021

Atrij Knežjega dvora Celje

Sreda, 30. junij, ob 21:30

IZBRISATI ZGODOVINO

Effacer l'historique, Francija, 2020, 106 min, komedija

režija Benoît Delépine, Gustave Kervern, igrajo Blanche Gardin, Denis Podalydès, Corinne Masiero, Vincent Lacoste

V zaspanem francoskem predmestju se trije sosedje spopadajo s sodobno tehnologijo in družabnimi omrežji. Brezposelna ločenka Marie se boji, da bo izgubila sinovo spoštovanje, če bo njen posnetek seksa pristal na internetu. Do vratu zadolženi Bertrand je na smrt zaljubljen v telefonsko prodajalko, ki ga vztrajno kliče iz klicnega centra na Mavriciju. Christine, nekdanja zasvojenka s televizijskimi serijami, se kot voznica Uberja zaman trudi izboljšati svoje uporabniške ocene ... Trije prijatelji združijo moči v donkihotskem boju proti spletnim velikanom.

Četrtek, 1. julij, ob 21:30

POD BELIMI PEČINAMI

Hope gap, VB, 2019, 100 min, drama

režija William Nicholson, igrajo Annette Bening, Bill Nighy, Josh O'Connor

Grace in Edward sta poročena 29 let. Ko ju v majhnem obmorskem mestu, kjer je odraščal, nekoč obišče sin Jamie, mu oče pove, da namerava ženo zapustiti ... In to še istega dne ...

Globoko oseben film, v katerem režiser secira zakon lastnih staršev, je čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Sobota, 3. julij, ob 21:30

BOG, LE KAJ SMO SPET ZAGREŠILI!

Qu'est-ce qu'on a encore fait au bon Dieu?, Francija, 2019, 99 min, komedija

režija Philippe de Chauveron, igrajo Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun, Frédéric Chau

Zakonca Claude in Marie Verneuil se spopadata z novo krizo. Kot pripadnika katoliškega meščanstva, ki gojita vrednote stare tradicionalne Francije, težko sprejmeta najnovejšo novico. Zakonci štirih hčera so se odločili zapustiti Francijo zaradi različnih razlogov. Različne komične življenjske situacije ves čas zahtevajo, da sta oče in mama odprtega duha.

Nedelja, 4. julij, ob 21:30

GRETA

I am Greta, Švedska, 2020, 98 min, dokumentarni

režija Nathan Grossman, nastopajo Greta Thunberg, Svante Thunberg, Niclas Svenningsen, António Guterres

Eno leto v življenju mlade podnebne aktivistke Grete Thunberg: od prve samotne stavke pred švedskim parlamentom do vzpona med globalne ikone.

Avgusta leta 2018 se je petnajstletna Greta Thunberg z napisom "Šolska stavka za podnebje" prvič postavila pred švedski parlament. Najprej je sedela sama, počasi pa so začeli pristopati mimoidoči - in v naslednjih nekaj mesecih je plaha deklica z Aspergerjevim sindromom postala obraz globalnega gibanja. Režiser jo spremlja na srečanjih s svetovnimi politiki, odmevnih javnih nastopih in vse bolj množičnih uličnih protestih.

Ponedeljek, 5. julij, ob 21:30

ŠVIC

Sweat, Poljska / Švedska, 2020, 106 min, drama

režija Magnus von Horn, igrajo Magdalena Koleśnik, Julian Świeżewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski

Dolgi svetli lasje, rožnat dres in popolno telo: fitnes motivatorka Sylwia ima na svojem Instagram profilu 600.000 sledilcev. A ko nekega dne objavi neobičajno čustven video in se pred njenim stanovanjem pojavi zalezovalec, se v mladenkini skrbno negovani fasadi počasi začnejo kazati razpoke ...

Torek, 6. julij, ob 21:30

DRAGI TOVARIŠI!

Dorogi tovariši!, Rusija, 2020, 120 min, zgodovinska drama

Režija Andrej Končalovski, igrajo Julija Visotskaja, Vladislav Komarov, Andrej Gusev, Julija Burova, Sergej Erliš

Ruski kandidat za oskarja za najboljši mednarodni film.

Novočerkask, Sovjetska zveza, leta 1962. Ljudmila je članica lokalnega odbora komunistične partije. Vrednote partije zagovarja z vso vdanostjo in prezira vsakršno nasprotovanje. Nekega dne pa je priča dogodku, ki ji za vedno spremeni pogled na svet. Oblasti v bližnjo tovarno pošljejo vojsko, da bi zadušila stavko delavcev, vendar pa se vse skupaj sprevrže v masaker. Mesto preplavijo izgredi, veliko je poškodovanih in pogrešanih. Izgine tudi Ljudmilina hčerka, zato se zaskrbljena mati nemudoma odpravi na nevarno, a odločno iskanje. Film natančno prikaže potek dogodkov, ki epilog dobijo šele po razpadu Sovjetske zveze.

Sreda, 7. julij, ob 21:30

OSEBNA ZGODOVINA DAVIDA COPPERFIELDA

The Personal History of David Copperfield, VB, 2019, 119 min, komična drama

Film o sočutju, veselju, dobroti in prijateljstvu. Prinaša svež pogled na Dickensov znameniti avtobiografski roman o mladeniču, ki si želi postati pisatelj, ob tem pa podaja zgodbo o revščini v viktorijanskem Londonu.

Petek, 9. julij, ob 21:30

POLAŠČEVALKA

Possessor, Kanada / VB, 103 min, grozljivka

režija Brandon Cronenberg, igrajo Andrea Riseborough, Jennifer Jason Leigh, Christopher Abbott, Rossif Sutherland

Tasya Vos dela kot poklicna morilka za skrivnostno biotehnološko podjetje. S pomočjo možganskega vsadka se polasti telesa in duha nevednega gostitelja, ki zanjo opravi umazano nalogo. Njeni naročniki so korporativni mogotci, njene tarče njihovi konkurenti. A ko se naseli v možgane najnovejše žrtve, se začneta njuni osebnosti nevarno zlivati, morilka pa postaja ujetnica misli, ki jo skušajo izbrisati.

Sobota, 10. julij, ob 21:30

NAŽGANI

Druk, Danska, 2020, 116 min, komedija

režija Thomas Vinterberg, igrajo Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie

Oskar 2021 za najboljši mednarodni film.

Norveški psihiater Finn Skårderud je postavil teorijo, da se ljudje rodimo z 0.5 promila prenizko ravnijo alkohola v krvi ter da zmerna opitost odpre našega duha, prežene težave in podžge ustvarjalnost. Martin in njegovi trije prijatelji, vsi štirje zdolgočaseni srednješolski učitelji, se lotijo drznega eksperimenta: če je Churchill dobil drugo svetovno vojno zavit v oblak alkohola, kdo ve, kaj lahko nekaj kapljic stori zanje in za njihove učence ...

Nedelja, 11. julij, ob 21:30

ZAKAJ SKAČEM

The reason I jump, VB / ZDA, 2020, 82 min, dokumentarni

režija Jerry Rothwell

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.

Naoki Higashida je pri trinajstih letih napisal knjigo, v kateri je opisal svoje izkušnje negovorečega avtista. Dečkovi zapisi se v filmu prepletejo z intimnimi portreti petih mladih ljudi z različnih koncev sveta. Medtem ko opazujemo vsakdanje trenutke iz njihovih življenj, nam Naoki razkriva, kaj zanj pomeni avtizem, kako se njegovo doživljanje sveta razlikuje od našega in zakaj se vede tako, kot se: zakaj skače.

Ponedeljek, 12. julij, ob 21:30

TERAPIJA

Thalasso, Francija, 2019, 93 min, komedija

režija Guillaume Nicloux, igrajo Michel Houellebecq, Gérard Depardieu, Maxime Lefrancois, Mathieu Nicourt, Daria Panchenko, Luc Sscwartz

V elitnem zdravilišču v francoskem letovišču Cabourg Houellebecq sreča igralca Gérarda Depardieuja. Oba moška morata obiskovati najrazličnejšo nego in tretmaje, razvade, denimo cigarete in alkohol, ki se jim Houellebecq sicer vdaja vsak dan, pa so prepovedane. Edino tolažbo obupani pisatelj najde v kramljanju s slavnim francoskim igralcem, ki mu - vsakokrat ko je le mogoče - v zdravilišče pomaga pretihotapiti alkohol in cigarete.

Cena vstopnice: 5 EUR

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

V primeru slabega vremena, projekcija odpade.

Kino pod zvezdami pripravljamo v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje.


*POLETJE V CELJU ZNOVA S PESTRIM DOGAJANJEM*

V soboto, 19. junija, bomo v Celju začeli dobra dva meseca dolgo dogajanje v sklopu Poletja v Celju, knežjem mestu 2021. Od sobotne otvoritve poletna festivala in Poletne muzejske noči pa do konca avgusta se bo v mestu zvrstilo približno 200 dogodkov.

Osrednji program Poletja v Celju je pripravil Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje. Projekt Poletja v Celju je omogočila Mestna občina Celje z vložkom 27.000 evrov, Zavod Celeia Celje je za program in promocijo iz lastnih sredstev prispeval 15.000 evrov.

Tako kot lani smo tudi letos po večji sprostitvi ukrepov v Celju hitro zavihali rokave in pripravili raznolik program Poletja v Celju 2021. V ospredje smo postavili lokalne kulturnike, umetnike in glasbenike. V skladu z dogovorom z Mestno občino Celje smo vključili celjsko ljubiteljsko kulturo, posameznike in institucije, ki so se s svojimi projekti prijavili na Javni poziv za izbiro kulturnih projektov, ki ga sofinancira MOC. Pri pripravi programa smo sledili sodobnemu konceptu kulturnih dogajanj v urbanih prostorih, ki kulturo in umetnost postavlja v mestno središče, obiskovalcem omogoča večinoma brezplačne oglede in tako kulturno - umetniške dobrine približuje širšim ciljnim javnostim.

Osrednje prireditvene lokacije Poletja v Celju, knežjem mestu 2021 so: Krekov trg, Stari grad Celje, Glavni trg, Trg pred mestnim kinom Metropol, Vodni stolp, Mestna plaža in Savinjsko nabrežje, Stari grad Celje, mestno jedro in druge.

V bogato ponudbo dogodkov smo vključili tudi Mestno plažo na Savinjskem nabrežju, kjer bodo potekale številne delavnice, predstave za otroke in manjši, lahkotni dogodki ter spremljajoča gostinska ponudba.

Zavod Celeia Celje je z veseljem in ponosom podprl nekaj večjih projektov, ki bodo del Poletja v Celju. V koprodukciji z ZKD Celje je tako nastala gledališka predstava Pod svobodnim soncem, podprli smo družinski muzikal Hiše kulture Kure?! in na Starem gradu Celje s Špasteatrom pripravili šest poletnih večerov smeha.

V Celje letošnje poletje prihaja opera, 13. avgusta bo na Muzejskem trgu Operna akademija Pehlivanian s Seviljskim brivcem, ki je ena najbolj izvajanih del v operni literaturi.

POLETNA MUZEJSKA NOČ IN OTVORITEV POLETJA V CELJU

Na Poletno muzejsko noč, 19. junija, ko bodo vrata za vse obiskovalce muzejev in galerij odprta do polnoči ter brez vstopnine, bo v mestnem središču potekala tudi otvoritev Poletja v Celju.

V sklopu sobotne otvoritve se bodo Celjanke in Celjani lahko udeležili delavnice stripa Borija Zupančiča (Knežji dvorec ob 17.00), uživali v kulinaričnih dogodkih Promenada okusov (mestno jedro od 15.30 dalje) in Huda pokušnja! (Glavni trg od 18.00), plesni točki KUD Igen (mestno jedro od 17. ure dalje), uvodnem večeru Festivala Prisluhi v mestnem gozdu (Drevesna hiša ob 18.00) ter koncertih Celjskega godalnega orkestra (Knežji dvorec ob 19.30) in KD Akord (Metropol oziroma Branibor v primeru slabega vremena ob 20.30).

Center sodobnih umetnosti Celje z Galerijo sodobne umetnosti ter Likovnim salonom, Pokrajinski muzej Celje in Muzej novejše zgodovine Celje ter Stari grad Celje bodo na Poletno muzejsko noč nudili brezplačen vstop vsem obiskovalcem.

Programski izbor Zavoda Celeia Celje

S poimenovanjem programov celjskih ljubiteljskih kulturnikov Celjani Celjanom želimo obiskovalcem približati lokalne dogodke in jih posebej izpostaviti.

V sodelovanju s celjskimi gostinci smo na dveh prizoriščih pripravili serijo koncertov in dogodkov, ki bodo popestrili predvsem glasbeno poletno dogajanje v knežjem mestu. Kavarna Metropol bo na trgu pred Mestnim kinom Metropol (v primeru dežja v Branibor clubu) gostila 21 dogodkov, večinoma koncertov. S Špitalom za prjatle pri Vodnem stolpu pripravljamo 15 dogodkov oziroma zanimivih koncertov, med izstopajočimi so koncerti skupine Tabu, dua Gušti&Tomi, Dan D, Hamo&Tribute 2 Love ter Klon.

STARI GRAD CELJE

Stari grad Celje vas pričakuje vse dni v tednu. Od junija do avgusta je odprt med 9. in 21. uro. Poleg Žive zgodovine ponuja čudovit razgled na mesto, ogled stalne razstave Teater groze, VR in AR doživetje ... Na voljo je nakup letne kartice. Celjani si jo lahko zagotovijo za 3 evre, vsi ostali za 10 evrov. Z njo lahko grad obiščete vsak dan. Na Poletno muzejsko noč bo prost vstop na grad med 18. in 21. uro.

ŽIVA ZGODOVINA

Program Žive zgodovine bo potekal vsako soboto in nedeljo med 19. junijem in 30. septembrom. Obiskovalci se bodo lahko v Viteškem taboru pomerili z vitezom v lokostrelstvu ali mečevanju, poklepetali z grajsko damo ali prisluhnili šalam grajskih glumačev. V primeru slabega vremena prireditev odpade.

MESTNA PLAŽA

Poletno prizorišče dogodkov, predvsem tistih za otroke in družine, bo Mestna plaža na Savinjskem nabrežju. V programu so raznolike delavnice in predstave. Mestna plaža, na kateri letos deluje Gušt, obratuje že od 8. maja. Odprta je od ponedeljka do petka med 8. in 22. uro, v primeru slabega vremena je zaprta.

CENTER SODOBNIH UMETNOSTI

Center sodobnih umetnosti bo v poletnih mesecih organiziral tri dogodke. Na Poletno muzejsko noč v edini erotični galeriji v Sloveniji Rački odpira novo občasno razstavo Ane Straže z naslovom Živi užitki. Pet dni kasneje bo na Stanetovi ulici potekala vizualna intervencija Franca Purga pod imenom Prihodnost. Še pet dni kasneje bodo v Likovnem salonu odprli razstavo z imenom Skupaj. V petek, 18. junija, bosta CSU in Hiša kulture v Celjskem domu gostila tehnoburlesko Tatovi podob.

ČAROBNOST MESTNIH TRGOV

Izpeljali smo dve virtualni predstavitvi ponudnikov v sklopu vsakoletnih predstavitev mestnih blagovnih znamk in ostalih ustvarjalcev pod imenom Čarobnost mestnih trgov. Posneli smo video predstavitve ponudnikov, ki so se odzvali povabilu in dva junijska četrtka, 3. in 10. objavili virtualni predstavitvi obeh lokacij in ponudnikov. Na ta način smo uspešno nadomestili klasični modni reviji ter združili mestne ponudnike in jim zagotovili brezplačne promocijske video klipe, v predstavitev pa smo dodali tudi celjske kulinarične ponudnike, ki so del projekta Kulinarične zvezde Celja. V četrtek, 17. junija, na Krekovem trgu prirejamo modno revijo ob 20.30 uri v sodelovanju s Hotelom Evropa in Sendvičarno Celje. Ob pisti bodo rezevirani sedeži za sodelujoče ponudnike, ki se lahko udeležijo dogodka ob pogoju PCT, za ostale obiskovalce pa bo dovolj prostora na letnih gostinskih vrtovih Kavarne Hotela Evropa in Sendvičarne Celje.

KULINARIČNI DOGODKI

Letošnje poletje v Celju bo bogato s kulinaričnimi dogodki. Knežja tržnica piva je že za nami, pred nami pa jih je še pet. Prvi bo v petek, 18. junija, od 13. ure dalje, ko bo na Mestni tržnici premierni dogodek Okusimo Celje - Urbani piknik. Prvi v seriji štirih dogodkov v Celje prinaša druženje, kulinariko, degustacije in kulturo. Preostali dogodki Okusimo Celje bodo 2. julija, 27. avgusta in 24. septembra.

V soboto, 19. junija, se bosta v mestnem središču zvrstila dva dogodka. Promenada okusov se bo začela ob 15.30 in bo v Celje prinesla degustacijo vrhunskih vin celjskih, štajerskih in slovenskih rastišč vinske trte ter raznoliko gastronomijo. Ob 18. uri se bo na Glavnem trgu 17 začela Huda pokušnja, avtorski večer v družbi izbranih knjig in vin.

KINO POD ZVEZDAMI

Mestni kino Metropol Kino pod zvezdami pripravlja v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje, v Atriju knežjega dvora pa bo med 30. junijem in 12. julijem na ogled 12 predstav. V primeru slabega vremena projekcija odpade, cena vstopnic pa je 5 evrov. Predvajali bodo naslednje projekcije, ki se bodo začele vselej ob 21.30: Izbrisati zgodovino (30. junij), Pod belimi pečinami (1. julij), Bog, le kaj smo spet zagrešili (3. julij), Greta (4. julij), Švic (5. julij), Dragi tovariši (6. julij), Osebna zgodovina Davida Copperfielda (7. julij), Polaščevalka (9. julij), Nažgani (10. julij), Zakaj skačem (11. julij) in Terapija (12. julij).

KOMEDIJE NA STAREM GRADU CELJE

Špasteater bo med 7. julijem in 21. avgustom na Starem gradu Celje organiziral šest komedij oziroma standupov. Vse se bodo začele ob 21. uri, potekale pa bodo ob četrtkih. Premiera večerov smeha bo 7. julija s predstavo Večno samska, nato sledijo Avdicija (15. julij), Kriza srednjih let (29. julij), Profesor Kuzman mlajši (5. avgust), Trip to Las Vegas (19. avgust) in Erotika po Emeršiču (21. avgust). Nakup vstopnic je možen preko spletnih strani spasteater.com in eventim.si.

POD SVOBODNIM SONCEM

Na ploščadi pred Knežjim dvorom bodo obiskovalci lahko uživali v gledališki predstavi na prostem Pod svobodnim soncem, ki je nastala ob 150-letnici rojstva Frana Saleškega Finžgarja in 30. obletnici državnosti, v izvedbi združenih ljubiteljskih gledaliških ustvarjalcev kulturnih društev ZKD Celje v koprodukciji z Zavodom Celeia Celje. V predstavi, ki jo je režiral Žiga Medvešek, sodelujejo LG Petra Simonitija Celje, Gledališče Zarja, KD bratov Dobrotinšek Škofja vas in KUD Svoboda Zagrad. Premiera bo v sredo, 23. junija, ob 21. uri, reprize pa v četrtek, 24., soboto, 26., in nedeljo, 27. junija, ob 21. uri.

FESTIVAL IZREKANJA

Konec avgusta bo v Lapidariju na Savinjskem nabrežju celjski pesniški festival Izrekanja. Trajal bo med 25. in 28. avgustom. Vstop bo prost.

Na otvoritvi tridnevnega dogodka bo prisotna tudi pesnica in predsednica Mednarodnega združenja PEN Jennifer Clement. Zadnji dan bodo nastopili nominiranci za Veronikino nagrado in zmagovalka natečaja Mala Veronika, ki jo podeljuje Hiša kulture Celje.

POZIV OBISKOVALCEM

Obiskovalci prireditev naj upoštevajo smernice in navodila NIJZ ter Vlade Republike Slovenije in aktualne odloke, vezane na preprečevanje širjenja koronavirusa. Za izpolnjevanje zahtevanih pogojev PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) je odgovoren obiskovalec sam.

Vse ukrepe in smernice s strani države in NIJZ-a, povezane s koronavirusom Covid-19, je potrebno spoštovati in izvajati. Potrebno je spremljati spremembe in v primeru novih ukrepov (prepoved izvajanja, druženja, razne omejitve, ki onemogočajo izvedbo) te upoštevati in izvajati.

Organizatorji si pridržujejo pravico do spremembe programa. Dogodki so javni. Zavod Celeia Celje bo dogodke fotografiral in/ali snemal. Slike in posnetki bodo objavljeni na spletnih straneh, v promocijskih materialih in ostalih medijih, ki jih uporablja Zavod Celeia Celje za promocijo.

TRAJNOSTNI RAZVOJ CELJA

Celje je od leta 2016 ponosen prejemnik bronastega znaka Slovenia Green Destination. Celje spoštuje visoke higienske standarde in protokole ter dodatna trajnostna priporočila, združena pod znakom Green&Safe.

Kako lahko obiskovalci doprinesete k izboljšanju trajnosti naše destinacije? V prvi vrsti z zavedanjem, da vaše ravnanje vpliva na okolje, lokalno skupnost ter ohranjenost narave in kulturne dediščine.

Priporočamo, da kupite steklenico, primerno za večkratno polnjenje, saj lahko na vsakem koraku natočite čisto pitno vodo. Privoščite si razkošje, da lahko vodo pijete iz pipe. Pozabite na plastenke in si zalogo vode obnavljajte pri številnih ponudnikih.

Potujte zeleno. Pridite na dogodke peš, s kolesom ali pa uporabite javni prevoz Celebus ali Kolesce.

Izbirajte in jejte lokalno pridelano hrano, kupljeno pri lokalnih ponudnikih na Mestni tržnici Celje.


*TISKOVNA KONFERENCA "POLETJE V KNEŽJEM MESTU"*

16. junij 2021, ob 10.00 na Mestni plaži

  1. DATUMSKA OPREDELITEV

Četrta izvedba festivala Izrekanja se bo zgodila med 25. in 28. avgustom 2021.

Dogajanje bo strnjeno na večere, dogodki se bodo začenjali ob 20. uri.

  1. PESNIŠKI GOSTJE

Po lanskoletni izkušnji, ko smo se zaradi pandemije naslonili predvsem na domače pesniške gostje in goste, smo letos, predvsem zahvaljujoč cepljenju, ki je omogočilo daljša potovanja, spet lahko povabili goste iz oddaljenejših držav.

Osrednja pesniška gostja bo tako ameriško-mehiška pesnica Jennifer Clement. Med drugim je tudi aktualna predsednica organizacije PEN International, ki letos praznuje stoletnico. Clement je prva ženska na vodilnem položaju organizacije. Njeno poezijo bodo v gledališkem performansu predstavili dijaki GCC zbrani v skupini Središče v režiji Aljaža Primožiča.

Iz Zagreba prihaja v goste Monika Herceg. Na sceno je stopila leta 2017 z nagrado Goran za mlade pesnike in 2018 z nagrado Kvirin za mlade pesnike. Od takrat je s svojo poezijo pobrala vse najpomembnejše nagrade v regiji. Njena poezija je bila prevedena v 10 tujih jezikov. Njeno drama, Gdje se kupuju nježnosti je zmagala na natečaju HNK Zagreb in bila decembra lani tam tudi uprizorjena.

Festival se letos poklanja tudi Bini Štampe Žmavc, ki je letos pri založbi KUD Sodobnost International izdala čudovito zbirko Drobne pesmi, v času festivala pa ji pri založbi Pivec iz MB izide dvojna antologija poezije.

Še ena domačinka se letos predstavlja na festivalu. Zbirka Katje Gorečan Neke noči neke deklice nekje umirajo je v produkciji Zavoda Moja kreacija in koreografiji Mojce Kasjak zaživela kot plesna predstava, ki jo bomo doživeli tudi v Celju.

Posebej smo veseli, da je, ko je skrbništvo nad Veronikino nagrado prevzela Hiša kulture Celje, prišlo tudi do tesnejšega sodelovanja z našim festivalom. Tako se bodo na zadnji večer na festivalskem odru predstavili dosedanji lavreati in lavreatinje Male Veronike in pet nominirancev za letošnjo glavno nagrado, ki jo bodo slovesno razglasili in podelili tri dni kasneje.

  1. OSTALI NASTOPAJOČI

Festival bo bogat tudi s spremljevalnim odrskim dogajanjem.

Slovenska igralka in pisateljica Maja Gal Štromar bo s soustvarjalci predstavila glasbeno-literarni performans na podlagi poezije Tomaža Šalamuna Človek naj bo sojen po sanjah.

Nastopili bosta še glasbeni skupini Same babe in Los Hermanos Muy Simpaticos ter glasbena zasedba I. gimnazije v Celju.

  1. DELAVNICA ZA MLADE PESNIKE

Bo letos odprta za vse dijakinje in dijake celjskih srednjih šol. Vodila jo bo osrednja gostja festivala, Jennifer Clement.

  1. NOVOIZDAJA POEZIJE JENNIFER CLEMENT

Novost letošnje izvedbe festivala bo vstop na založniško področje, s čimer želimo zagotoviti trajno dediščino mestu in slovenski literaturi.

V prevodu Neže Vilhelm in uredništvu Barbare Korun bomo v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje izdali prevod poezije Jennifer Clement, kar bo njena prva pesniška prevodna izdaja v slovenskem jeziku. Pred tem je pri založbi Sodobnost International že izšel njen roman Molitve za ugrabljene.

  1. ORGANIZATORJA IN PODPORNIKI

Tudi letos sta glavna organizatorja festivala KUD Festival Izrekanja in Osrednja knjižnica Celje.

Festival so do sedaj podprli Mestna občina Celje, Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani, Zavod Celeia Celje, Gimnazija Celje-Center, I. gimnazija v Celju in Cinkarna Celje.

  1. VEČ INFORMACIJ

Kristian Koželj, kozeljkristian@gmail.com; 070 535 073.