O-STA

Predsednik Vaclav Havel in nadškof Desmond M. Tutu sta varnostni svet ZN pozvala k takojšnjemu posredovanju v Burmi; DLA Piper je objavilo poročilo o grožnjah miru in stabilnosti, ki jih predstavlja Burma.

WASHINGTON--(BUSINESS WIRE)--20 september 2005--Vaclav Havel, nekdanji predsednik Češke in Nobelov nagrajenec za mir ter častni nadškof Cape towna Desmond M. Tutu sta danes predstavila poročilo, v katerem sta zahtevala nove, takojšnje in multilateralne diplomatske ukrepe Varnostnega sveta ZN, s katerimi bi lahko spremenili razmere v Burmi.

Poročilo, ki obsega 70 strani, je pripravila svetovna odvetniška pisarna DLA Piper Rudnick Gray Cary. V poročilu avtorji trenutni položaj v Burmi primerjajo s položajem v sedmih državah, kjer je Varnostni svet že posredoval ob notranjih spopadih, ki so ali bi lahko imeli mednarodne posledice, med drugim v Sierri Leone, Afganistanu in na Haitiju. Poročilo tudi navaja, da je večina vzrokov zaradi katerih je Varnostni svet že interveniral v prejšnjih primerih, prisotnih v Burmi v mnogo večjem obsegu.

V poročilu je zapisano, da je trenutno slabo stanje v Burmi posledica vladavine vojaškega režima, Državnega sveta za mir in razvoj (SPDC). Leta 1990 je tedaj vladajoči vojaški režim dopustil izvedbo demokratičnih volitev, katerih rezultatov pa ni spoštoval. Na volitvah je Narodna zveza za demokracijo (NLD) osvojila več kot 80 odstotkov sedežev v parlamentu. Njena voditeljica Aung San Suu Kyi, ki je pred kratkim dopolnila 60 let, ostaja edina Nobelova nagrajenka za mir na svetu, ki je večino od zadnjih 16 let preživela v priporu ali hišnem priporu, kjer je zaprta še danes.

"Vlada v Burmi že zadnjih 15 let zavrača priporočila ZN in položaj se vse bolj slabša," je dejal predsednik Havel. "Položaj v Burmi je v bistvu še mnogo slabši kot v državah, v katerih je Varnostni svet v preteklih letih že posredoval," je dodal.

"Skrivnostni meddržavni sestanki za zaprtimi vrati v New Yorku niso več dovolj. Niso spremenili ničesar," je dejal nadškof Tutu in nadaljeval: "Prišel je čas za posredovanje Varnostnega sveta. V bistvu bi moral posredovati že nekaj časa nazaj in to poročilo jasno dokazuje potrebo po multilateralni akciji. Če so se vlade pripravljene pogovarjati o položaju v Burmi je to potrebno storiti sedaj in znotraj Varnostnega sveta."

Celotno besedilo poročila, ki je namenjeno nepristranski oceni sprememb in težav v Burmi je na voljo na www.dlapiper.com.

O odvetniški pisarni DLA Piper Rudnick Gray Cary DLA

Piper Rudnick Gray Cary v 53. pisarnah zaposluje 2.900 odvetnikov in deluje v 20. državah sveta, vključno z Združenimi državami, Združenim kraljestvom ter nekaterimi ostalimi evropskimi in azijskimi državami. Podjetje je med vodilnimi na svetu v nudenju pravnih storitev na področju trgovine, poslovanja in financ, človeških virov, tožb, nepremičnin, zakonodaje, tehnologije ter medijev in komunikacij. Dodatne informacije o DLA Piper so na voljo na www.dlapiper.com.

KONTAKT:

DLA Piper

Ted Loud, 202-861-3955 (mediji)

(Washington, D.C.)

Jared Genser, 202-320-4135 (odvetnik)

(trenutno v Londonu)

ali

GreenTarget

Aaron Schoenherr, 312-252-4103 (mediji)