O-STA

V SNG Opera in balet Ljubljana premiera Puccinijeve opere Tosca

Prihaja glasbena poslastica z vrtincem ljubezni, vere, moči, poželenja in ljubosumja

Po uspešni premieri slovenske opere Samorog, s katero smo odprli vrata gledališča za občinstvo, bo v torek, 22. junija 2021, ob 19. uri na odru SNG Opera in balet Ljubljana znova živahno. Solisti, zbor in orkester bodo premierno uprizorili Puccinijevo mojstrovino Tosca pod dirigentskim vodstvom maestra Lorisa Voltolinija in v režiji Matjaža Bergerja.

Mojstrovina Giacoma Puccinija zaradi svoje čustvene in strastne vsebine privablja najširše občinstvo po vsem svetu. Spada v železni repertoar vseh večjih evropskih gledališč, zdaj pa bo premiero doživela na odru ljubljanske Opere. "Tosca je velika, nesmrtna glasba z vedno aktualno temo mučenja, ljubezni, predajanja umetnosti," napoved predstave pospremi nekdanji umetniški vodja opere, operni prvak Branko Robinšak, ki je opero Tosca umestil v repertoar. Robinšak bo na premieri poustvaril lik Cavaradossija, ki ga je v matični hiši nazadnje interpretiral leta 2005. Ob njem bosta v glavnih vlogah nastopila še izvrstna baritonista Marko Kobal kot Scarpia in Ivan Andres Arnšek kot Angelotti, v naslovni vlogi pa se bo občinstvu kot gostja predstavila italijanska sopranistka Rossana Potenza. V njeni alternaciji bo nastopila gostujoča sopranistka Dragana Radaković, ki je z ljubljanskim ansamblom že sodelovala, in sopranistka ljubljanske Opere Urška Breznik.

V ospredju zgodbe je vzpon in padec primadone Tosce, ki se znajde v brezkompromisno strastnem vrtincu umetnosti, ljubezni, vere, moči, poželenja in ljubosumja. Tudi pri tej operi sta ljubezen in moč nezdružljivi komponenti v kruti resničnosti, ki neizogibno peljeta do tragičnega konca. Matjaž Berger se je opere, ki jo je Puccini skladal tri leta v kraju Torre del Lago, lotil žanrsko. "Gre za žanr melodrame, žanr sreče in obupa, žanr čustev, v katerem je dominanta (praviloma) ljubezen kot oblika zgrešenega srečanja. [...] Tosca je melodrama destrukcije, ki temelji na mejah od-ločitve. [...] Zastavek naše uprizoritve se nagiba k interpretaciji, ki jo najbolje artikulirajo kriteriji italijanske neorealistične cineastike. Ti pravijo, da takšna resničnost, kot je, ne obstaja."

Puccinijevo partituro bo s svojo muzikalnostjo v celoto povezal maestro Loris Voltolini, kot drugi dirigent pa Hirofumi Yoshida, dirigent japonskega rodu, ki kot redni profesor deluje na visoki šoli za glasbo Toho na Japonskem.

Umetniški direktor opere Marko Hribernik je gostujočih interpretov izredno vesel, saj je prepričan, da ansamblu prinesejo novo energijo in ustvarjalno moč, ki je dandanes zelo dobrodošla. "Puccinijeva glasba je sicer izredno harmonična za poslušalčevo uho, orkestrskim glasbenikom pa na videz preprosta partitura predstavlja velik izziv," dodaja Hribernik. V gledališkem listu beremo, da je bil Puccini mojster tonskega slikanja. "Z glasbo je znal pristno naslikati okolje, prostor, čas, vzdušje, notranji svet protagonistov in njihove odnose z drugimi liki," zapiše muzikologinja Manca Hribar.

Likovno podobo predstave dopolnjujejo kostumi Alana Hranitelja, scenografija Marka Japlja in svetloba Simona Žižka. Pod odrski gib se podpisuje Sanja Nešković Peršin.

Ali je ansamblu SNG Opera in balet Ljubljana uspelo zajeti vrtinec čustev in glasbe, se prepričajte z ogledom nadvse priljubljene Tosce. Premierskemu večeru 22. junija bodo sledile ponovitve do 29. junija, vedno ob 19. uri.

Opero Tosca so uprizorili v več kot 40 državah po celem svetu, na odru v Ljubljani pa je prvič zaživela leta 1906.

Zasedba vlog na premieri:

Tosca: Rossana Potenza k. g.

Cavaradossi: Branko Robinšak

Scarpia: Marko Kobal

Angelotti: Ivan Andres Arnšek

Cerkovnik: Luka Ortar k. g.

Spoletta: Matej Vovk

Sciarrone: Janko Volčanšek k. g.

Ječar: Silvo Škvarč

Pastirček: Amina Natalija Bašić (glas v ozadju)

Jaša Šugman (deček na video posnetku)Na fotografiji sta sopranistka Dragana Radaković in tenorist Branko Robinšak.

Avtorica fotografije je Darja Štravs Tisu.

Fotoutrinke iz predstave ujemite tu https://www.opera.si/sl/pripravljamo-za-vas/pripravljamo-za-vas/, kjer je tudi kratek pogovor s protagonistom večera, prvakom Brankom Robinšakom.

Ob tej priložnosti vas še vabimo, da se nam pridružite na spletnem pomenku z ustvarjalci predstave. Ta bo v petek, 18. junija 2021, ob 12. uri.

Do zoom pomenka kliknite spodnjo povezavo:
https://us04web.zoom.us/j/73041627547?pwd=cHZaSFJ3SDQyVFlQVDZzdzltTUZSZz09

Zahvaljujemo se vam za medijsko podporo in se veselimo srečanja z vami.***