O-STA

Telenor sklenil pogodbo z Orbitalom za gradnjo komercialnega komunikacijskega satelita THOR II-R

OSLO, Norveška & DULLES, Virginia, ZDA--(BUSINESS WIRE)--20. september, 2005--Orbital Sciences Corporation (NYSE:ORB):

-- Pogodba predvideva zamenjavo za THOR II, ki bo prenehal delovati leta 2008

-- Pogodba s Telenorjem ja Orbitalovo tretje potrjeno naročilo za manjše GEO komunikacijske satelite v letošnjem letu in prva pogodba za Evropo

Podjetji Telenor ASA (OBX:Tel //Nasdaq:TELN) in Orbital Sciences Corporation (NYSE:ORB) sta danes sporočili, da sta podpisali pogodbo o dobavi novega geosinhronega (GEO) komunikacijskega satelita. Satelit, imenovan THOR II-R, bo zasnovan na osnovi vodilne platforme STAR (TM). Naročilo predvideva, da bo satelit v orbiti v 26 mesecih. Telenor Satellite Broadcasting, podružnica Telenor Broadcast Holding AS s sedežev v Oslu na Norveškem, bo lastnik in operater satelita. Orbital bo odgovoren za izdelavo in testiranje ter izbiro izvajalca poleta v orbito. Telenor je Orbital pooblastil, da sklene dogovor z International Launch Services (ILS) za polet z raketo tipa Proton.

THOR II-R bo skrbel za Ku-band fiksno telekomunikacijsko in televizijsko oddajanje neposredno do gospodinjstev, in sicer iz Telenorjeve orbitalne lokacije za zahodno hemisfero. Nov satelit bo imel 24 radijskih odzivnikov s trikrat večjo močjo (3,6 kilovata prenosne moči) kot sedanji satelit THOR II. THOR II-R bo imel vzletno maso 2.450 kilogramov in bo izboljšal Telenorjevo pokritost nordijskih držav, Evrope in Bližnjega vzhoda. Satelit naj bi bil dobavljen v zadnji četrtini leta 2007.

Dr. Ali Atia, vodja Orbitalovega oddelka za GEO komunikacijske satelite, je pogodbo komentiral z besedami: "Zelo spoštujemo zaupanje, ki ga je z nakupom tega satelita od Orbitala izkazal Telenor, eno največjih globalnih satelitskih podjetij. Orbital je zelo zadovoljen, da bo satelit dobavil za dinamični in rastoči trg v Evropi, s čimer dokazuje svojo sposobnost, da zadovolji raznolike potrebe strank v Aziji, Ameriki, Evropi in na Bližnjem vzhodu."

Cato Halsaa, izvršni direktor Telenor Satellite Broadcasting, je dejal: "Zelo smo zadovoljni, da delamo skupaj z Orbitalom pri nadomeščanju satelita THOR II. Novi TV kanali, uvedba HDTV in širitev širokopasovnih storitev na Telenorjevih trgih zvišujejo potrebo po več radarskih odzivnikih, s katerimi lahko zadovoljimo rastoče potrebe teh razvijajočih se aplikacij. Orbital Telenorju omogoča učinkovito in zanesljivo rešitev, s katero bo zadovoljil rastoče potrebe našega trga."

Telenorjevo naročilo potrjuje Orbitalovo prevlado na rastočem trgu majhnih GEO komunikacijskih satelitov. Od konca devetdesetih je Orbital pridobil naročila za 15 GEO satelitov. Pogodba s Telenorjem je tretje potrjeno naročilo za Orbitalove GEO komunikacijske satelite letos. Pred tem je Orbital dobil naročilo podjetja PanAmSat Corporation za plovilo tipa PAS-11, in naročilo konzorcija družb PanAmSat ter japonske JSAT Corporation za satelit Horizons-2.

O Telenorju

Telenor ASA je mednarodni operater telekomunikacijskih storitev s sedežem v Oslu. Telenor je nejvečji ponudnik telekomunikacijskih storitev na Norveškem in spada med 12 največjih GSM operaterjev na svetu. Telenor ima 22.400 zaposlenih, od katerih jih 11.100 dela izven Norveške. Telenor ima v lasti dva satelita, THOR II in THOR III, ki sta namenjena trgom Severne, Srednje in Vzhodne Evrope, poleg tega pa ima zakupljene kapacitete na satelitu Intelsat 10-02, kar omogoča dodatno pokrivanje Evrope in Bližnjega vzhoda.

Telenor Satellite Broadcasting nudi obsežne radiofuzijske storitve za distribucijo in občasno tudi aplikacije Canalu Digital, vsem televizijskim postajam v nordijskih državah ter mnogim drugim televizijskim postajam po vsej Evropi. To omogoča s hibridno mrežo (treh) satelitov, zemeljskih napeljav, (dveh) mednarodnih teleportov in (štirih) zemeljskih oddajnih postaj.

Poleg tega nudi fiksne satelitske komunikacije in storitve navzgornje povezave za podatkovne in internetne aplikacije ter VSAT in širokopasovne storitve v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Več informacij je na voljo na spletnih straneh www.telenor.com in www.telenorsbc.com

O Orbitalu

Orbital razvija in proizvaja male vesoljske sisteme za komercialno, civilno in vojaško uporabo. Primarni produkti podjetja so sateliti in plovila za polet v vesolje, predvsem nizko orbitna, geostacionarna in medplanetarna plovila za komunikacije, oddaljeno zaznavanje in znanstvene misije; rakete, ki satelite pošiljajo v vesolje; ter naprave, ki izboljšujejo obrambne zmožnosti raket, ki jih uporabljajo kot nosilce za prestreznike in uničevalce tarč na tleh. Orbital vladnim agencijam nudi tudi z vesoljem povezane tehnične storitve in proizvaja na satelitih temelječe sisteme za upravljanje s prometom, ki jih uporabljajo agencija za javni prevoz in zasebna podjetja. Več informacij o Orbitalu je na voljo na http://www.orbital.com.

Barron Beneski,

703-406-5528

beneski.barron@orbital.com

ali

Telenor Cato Halsaa,

+47 900 47 007

cato.halsaa@telenor.com