O-STA

Pester prvi teden poletja v Celju 2021

V Celju se je v soboto uradno začelo Poletje v Celju, dobra dva meseca dolgo dogajanje, ki bo do konca avgusta v mesto prineslo več kot 200 različnih dogodkov. Vrhunec prvega tedna Poletja v Celju bo gledališka predstava na prostem Pod svobodnim soncem, ki so jo pripravila celjska ljubiteljska gledališča.

Tudi Celje bo danes del mednarodnega Praznika glasbe. Ob 11. uri bo na Trgu pred Mestnim kinom Metropol nastopil dekliški pevski zbor GCC, popoldan pa bo prizorišče oder pri Vodnem stolpu. Ob 16. uri bo nastopila Stella, ob 17. uri Zarja Sagadin, ob 18. uri Klara Tiselj in bo 19.30 Shadows Play.

Ob 17. uri se bo v Narodnem domu začel koncert malega godalnega orkestra Glasbene šole Celje. Ob 21. uri bo GCC Pozdrav poletju - Letni kino peto, Gimnazija Celje - Center bo predvajala film Martina Turka z naslovom Ne pozabi dihati.

V torek ob 9. uri bo v Muzeju novejše zgodovine Celje Hermanova otroška ustvarjalnica: bonton na počitnicah v MNZC.

Isti dan ob 18. uri bo na odru pod Drevesno hišo nadaljevanje festivala Prisluhi v mestnem gozdu, tretji koncert bo Lisička je prav zvita zver, skupaj bodo nastopili učenci Glasbene šole Škofja Loka in Glasbene šole Celje.

Istočasno se bo na Guštovi mestni plaži začela lutkovna predstava za otroke z naslovom Trije Čiči junačiči v izvedbi Društva Škratovo lutkovno gledališče Celje.

Ob 20. uri se bo na Glavnem trgu začela osrednja slovesnost ob dnevu državnosti, ob 21. uri pa GCC pozdrav Poletju - Podstrešje in letni kino.

Sredino dogajanje se bo začelo ob 9. uri v Fotoateljeju in galeriji Pelikan, kjer bo delavnica Spomin v fotografskem okvirju. Ob 18. uri bo v Celjski kulturnici dogodek Od neandertalske grobnice mimo celjskega stropa po drugačni poti zgodovine. Ob 19. uri se bo na Glavnem trgu začela revija orkestrov glasbene šole Celje, ki bo potekala v okviru občinske proslave. Ob 19. uri se bo v Celjskem mladinskem centru začel literarni večer Dodajamo življenje dnevom. Guštova mestna plaža bo ob 20. uri gostila pogovorno - glasbeni večer s Samom Horvatičem.

V sredo ob 21. uri bo premiera gledališke igre na prostem Pod svobodnim soncem, skupni gledališki projekt celjskih ljubiteljskih gledališč, predstava po romanu Frana Saleškega Finžgarja, ki je nastala ob 30-letnici državnosti. Reprize bodo v četrtek, soboto in nedeljo prav tako ob 21. uri, vse predstave bodo potekale v Atriju Knežjega dvora, vstopnice pa so na voljo v TIC center in TIC grad.

V četrtek bo 12. uri Franc Purg v Stanetovi ulici pripravlja vizualno intervencijo, ki jo je poimenoval Prihodnost. Ob 18. uri bo na Glavnem trgu GCC pozdrav poletju - Koncert noneta GCC. Ob 18. uri bo na Guštovi mestni plaži vse obiskovalce v svet čarovnij popeljal čarodej Andrej, istočasno se bo v Plesnem forumu Celje začel dogodek Pesem Teles. Ob 20.30 se bo pri Vodnem stolpu začel koncert 1 na 1: Gušti in Tomi.

Pestro dogajanje ob koncu tedna se bo začelo v petek ob 17. uri v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer bo dogodek Opus - Plesna miniatura 2021: 12. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev. Ob 20. uri bo pri Vodnem stolpu koncert Leona Firšta in Jazz tria, v Celjskem mladinskem centru pa stand up večer z Bergantom in Papičem. Ob 20.30 bo premiera plesne produkcije Danille Lamenstorf iz Izraela,

ob 21. uri pa pri Mestni kavarni Metropol koncert Amy sings Legends.

V soboto ob 18. uri bo na odru pod Drevesno hišo nastop Caminoigre v sklopu Prisluhov v Mestnem gozdu. Ob 18. uri se bo začel družabni-plesni večer v organizaciji Plesnega kluba Flamenco, ob 21. uri bo pri Metropolu nastopila Klapa Tramontana.

V nedeljo ob 20. uri bo pri Vodnem stolpu glasbeni nastop Gašper Piano Tria (koncert prosto improvizirane glasbe).

Na Starem gradu Celje se bo konec tedna začel program Žive zgodovine, v soboto in nedeljo bodo obiskovalce v srednjeveško življenje popeljali člani Galiarde.

Odprtih vrat pa obiskovalce pričakujejo na Starem gradu Celje, Muzeju novejše zgodovine Celje, Pokrajinskem muzeju Celju, Centru sodobnih umetnosti Celje in Tehnoparku Celje. V Galeriji sodobne umetnosti so v soboto odprli razstavo celjske umetnice Maje Hodošček z naslovom V postajanju, v Galeriji Račka pa razstavo Ane Straže z naslovom Živi užitki. Vabljeni!