O-STA

Guggenheim gre v Nemčijo

Zbirka

Poleti leta 2006 bo nemška nacionalna galerija v Bonnu Kunst- und Ausstellungshalle predstavila eno največjih in najbolj ambicioznih razstav v zgodovini. Na ogled bo razstavljenih okrog 250 izbranih modernih in sodobnih mojstrovin, ki so v lasti Guggenheimovega sklada Guggenheim Foundation. Z muzeji v New Yorku, Benetkah, Bilbau, Berlinu in Las Vegasu je sklad Guggenheim Foundation prva globalna ustanova za vizualno umetnost.

Guggenheimov muzej je edinstven, saj se osredotoča na vseobsegajočo predstavitev opusa izbranega števila odličnih umetnikov, kot so Vasilij Kandinski, Paul Klee, Robert Delaunay, Constantin Brancusi, Piet Mondrian in Pablo Picasso. Predstavitvena dela ameriške povojne umetnosti od abstraktnega ekspresionizma (Mark Rothko) in pop arta (Andy Warhol, James Rosenquist, Roy Lichtenstein) do minimalistične in post-minimalistične umetnosti (Carl Andre, Richard Serra, Robert Morris, Donald Judd, Bruce Nauman) zbirko popeljejo v pozno 20. stoletje. Nove pridobitve kažejo na to, da se muzej nenehno zavzema za prodorna sodobna dela raznovrstnih umetnikov, kot so Nam Jun Paik, Jeff Koons, Matthew Barney in Rachel Whiteread.

Guggenheimova arhitektura

Thomas Krens, direktor sklada Guggenheim Foundation od leta 1988, je pozval številne vodilne arhitekte, kot so Frank Gehry, Zaha Hadid, Jean Nouvel, Enrique Norten in Rem Koolhaas, naj oblikuejo načrte za druge Guggenheimove muzeje po Evropi in ZDA. Arhitekti naj bi sledili tradiciji Guggenheimovega muzeja v New Yorku, zgrajenega med 1946 in 1959 po načrtih slavnega arhitekta Franka Lloyda Wrighta. V atriju galerije Kunst- und Ausstellungshalle bodo od 25. avgusta do 12. novembra 2006 na ogled modeli in načrti zgradb, izbranih iz 23 projektov in tekmovanj. Ta posebna razstava bo skozi primerjavo preteklosti in sedanjosti Guggenheimovega muzeja prikazala radikalen razvoj mednarodne muzejske arhitekture in razstavnih prostorov.

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland

Friedrich-Ebert-Allee 4, 53113 Bonn

Tiskovno predstavništvo

Telefon +49/228-9171-204/5/6 Telefaks +49/228-9171-211

www.bundeskunsthalle.de / e-naslov: majer-wallat@kah-bonn.de