O-STA

Cookov kateter, impregniran z antibiotiki pridobil dovoljenje za prodajo v Evropi

Novica o dodelitvi certifikata CE impregniranemu katetru Spectrum(R) Minocycline/Rifampin podjetja Cook Critical Care lahko pomeni znatno zmanjšanje verjetnosti življenjsko nevarnih okužb otrok na intenzivnih oddelkih bolnišnic v Evropi.

Kateter Cook Spectrum je že več let možno kupiti v ZDA, Kanadi, Latinski Ameriki in v drugih državah, zdaj pa bo ta protiinfekcijski zdravstevni pripomoček na voljo tudi v Evropi.

"Ta kateter bo na pediatričnih oddelkih zmanjšal možnost okužb krvi, povezanih z uporabo katetrov, in bolnišnicam prihranil ogromne stroške zdravljenja pacientov, ki se na tak način okužijo," je pojasnil Bruce Gingles, namestnik predsednika uprave podjetja Cook Critical Care. "Odslej bodo evropski pediatri, ki delajo na intenzivnih oddelkih, imeli možnost poseči po katetru, ki nudi najvišjo možno mero zaščite pred okužbami."

Študija, ki jo je leta 2003 objavila uveljavljena pediatrična revija Pediatric Critical Care Medicine, je pokazala, da so pacienti z vstavljenim centralnovenskim katetrom desetkrat bolj izpostavljeni okužbam, medtem ko je istega leta članek v reviji Pediatric Infectious Diseases poročal, da so okužbe, povezane z uporabo katetrov, "pomemben razlog za razširjenost bolezni, umrljivost in podaljšanje bivanja na intenzivnih pediatričnih oddelkih".

Okužbe krvi, povezane z uporabo katetrov, so razlog za smrt od 10 do 20 odstotkov pacientov, nedavne raziskave pa so pokazale, da so primeri tovrstnih okužb najpogostejši na pediatričnih intenzivnih oddelkih. Cookov klinično preverjeni kateter Spectrum se uporablja predvsem na intenzivnih oddelkih.

"Antimikrobni impregnirani kateter Spectrum skupaj z vzgojnimi in aseptičnimi tehnikami nudi zaščito proti okužbam, povezanim z uporabo katetrov, tako za otroške kot odrasle bolnike," je Gingles dodal. "Ob tem, da rešuje življenja, bolnišnicam dokazano prihrani znatne količine denarja, saj zmanjša stroške zdravljena okužb, ki jih je moč preprečiti."

S pomočjo antimikrobnega impregnacijskega postopka, ki ga je patentiralo podjetje Cook, katetri Spectrum nudijo zaščito tako na zunanjih kot notranjih površinah pripomočka. V primerjavi s katetri, prevlečenimi z drugimi materiali, katetri Spectrum dokazano nudijo 12-krat večjo zaščito pred življenjsko nevarnimi okužbami, povezanimi z uporabo katetrov.

Cook, največji zasebni izdelovalec medicinskih naprav na svetu z mednarodnim sedežem v Bloomingtonu v Indiani (www.cookmedical.com), je vodilni oblikovalec, izdelovalec in globalni distributer tehnologije minimalno invazivnih medicinskih pripomočkov za diagnostične in terapevtske postopke. Od ustanovitve leta 1963 je podjetje ustvarilo inovativne tehnologije za žilne opornice, dakronske proteze, katetre, žična vodila, igle, zanke za embolizacijo, medicinske biomateriale, filtre vena cava itd.

MULTIMEDIJSKE VSEBINE NA VOLJO NA: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=4981087

KONTAKT:

Cook Incorporated

David McCarty, 812-339-2235, centrala 2387

E-pošta: dmccarty@cook-inc.com