O-STA

Delegacija Velenja obiskala Makedonijo

Sporočilo za javnost

Velenje, 6. julij 2021 - Konec preteklega tedna je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol obiskal Občino Kočani v Severni Makedoniji, kjer se je med drugim srečal tudi z županom Nikolčejem Ilijevom. Predstavniki Mestne občine Velenje so se v Kočanih udeležili tudi sestanka s partnerji Zavoda energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško Kssena pri projektu My Virtual Town (program Erasmus +) iz podjetja Vodovod Kočani in srednjo šolo Ljubče Santov Kočani.

Župana Mestne občine Velenje in Občine Kočani sta dorekla nadaljnje sodelovanje na področju urejanja komunalne in prometne infrastrukture ter se pogovorila o možnostih partnerstva pri drugih mednarodnih projektih. Župan Peter Dermol je izpostavil tudi interes za sodelovanje z velenjskimi podjetji in možnosti skupnega nastopa pri pridobivanju nepovratnih sredstev iz različnih evropskih programov.

Zavod Kssena Mestne občine Velenje z Občino Kočani v Severni Makedoniji že več let uspešno sodeluje. Trenutno so skupaj aktivni pri projektu My Virtual Town (program Erasmus +), v sklopu katerega se morajo dijaki spoprijeti z izzivi prihodnosti. Na podlagi znanj in izkušenj si morajo zamisliti mesto v prihodnosti in demonstrirati, kako bi pridobivali električno in toplotno energijo, vodo in, kako bi ravnali z odpadki. Projekt naslavlja tudi njihove učitelje, saj povezuje različne strokovne institucije, ki jim pomagajo pri izobraževanju dijakov z različnimi znanji in tehnologijami.

Obiska v Severni Makedoniji sta se udeležila tudi direktor občinske uprave mag. Iztok Mori in direktor Zavoda energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško Kssena Boštjan Krajnc.

V prilogi pošiljamo tudi fotografiji.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje
Aleksandra FORŠTNER, univ. dipl. politolog
Kabinet župana
T: 03 8961 736