O-STA

Tri glasbene turneje za konec nenavadnega šolskega leta

Vokalne zasedbe Gimnazije Celje - Center so s tremi kratkimi turnejami po domovini počastile 30. obletnico slovenske samostojnosti in sklenile letošnje nenavadno šolsko leto

V Piranu in Bovcu je ob koncu nenavadnega šolskega leta 2020/2021 in ob 30-letnici slovenske samostojnosti zazvenela pesem mladih pevk in pevcev Gimnazije Celje - Center (GCC), ki tudi v času dela na daljavo niso obupali nad glasbenim ustvarjanjem in verjeli v povezovalno in zdravilno moč glasbe. Šolsko leto in glasbeno sezono so že tradicionalno sklenili s kratkimi turnejami, ki so jih letos v celoti posvetili okroglemu jubileju naše domovine. Nonet GCC z umetniško vodjo Barbaro Arlič Kerstein in Dekliški pevski zbor z zborovodjo Davidom Preložnikom se je med 25. in 27. 6. mudil na slovenski obali, FaVoZa, fantovska vokalna zasedba GCC, ki jo vodi Gregor Deleja, pa je med 9. in 11. 7. obiskala Posočje. Nonet GCC je občinstvo razveselil 26. 6. na Tartinijevem trgu, maturantke Dekliškega pevskega zbora so isti dan pripravil koncert v piranskem križnem hodniku v sodelovanju z Georgios Deep Sea Singers, FaVoZa pa je bila 10. 7. glasbena gostja letošnjega Bovškega dne, dan pred tem pa so fantje pripravili tudi priložnostni nastop v središču Bovca.

Kljub težkim pogojem dela so na Gimnaziji Celje - Center tudi v iztekajočem se šolskem letu, ko je večino časa potekal na daljavo oz. po prilagojenih modelih dela, ohranili pestrost obšolskih dejavnosti, kjer pomembno mesto zaseda prav glasba. Delovalo je kar 7 glasbenih sestavov, ki povezujejo sedanje in nekdanje dijake šole. Ob vajah na daljavo, so pripravili tudi številne posnetke, v spletni obliki pa so izvedli tudi vse tri tradicionalne koncerte - Miklavževega, novoletnega in pomladanskega, "v živo" pa tudi turneje ob koncu šolskega leta. Dekliški pevski zbor se je odlično odrezal tudi na dveh spletnih mednarodnih zborovskih tekmovanjih - Aegis Carminis (maj 2021, zlato priznanje) in Hong Kong Choral Competition (junij 2021, zlato priznanje).

Mladi glasbeniki z GCC imajo smele načrte tudi za prihajajočo sezono, ki ob koncertih v domačem Celju in Sloveniji vključujejo tudi pestro mednarodno aktivnost in snemanja, do konca avgusta, pa glasbeni solisti z GCC pripravljajo tudi še nekaj nastopov v okviru festivala Poletje v Celju, ki jih bo 19. 8. zaključila prav posebna glasbena zasedba, ki je bila ustanovljena v času korone - GCC kvintet, v katerem ustvarjajo učitelji glasbe na Gimnaziji Celje - Center.

PRILOGA: Fotografije pevk in pevcev s turnej ob koncu šolskega leta (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si