O-STA

Talecris Biotherapeutics drugič podeljuje štipendije ALTA

RESEARCH TRIANGLE PARK, Severna Karolina, ZDA--(BUSINESS WIRE)--29. september 2005-- Sredstva za podporo raziskavam pomanjkanja alfa-1 antitripsina (genetskega emfizema) za izboljšanje diagnoze in zdravljenja ljudi z alfa-1

Talecris Biotherapeutics je pred kratkim dvema mladima raziskovalkama podelil Laurellovo evropsko nagrado za raziskovanje alfa-1 antitripsina (ALTA). Štipendije, ki so jih podelili v okviru letnega kongresa Evropskega respiratornega društva (ERS) v Kopenhagnu na Danskem, so namenjene raziskavam pomanjkanja alfa-1 antitripsina (alfa-1), resne dedne motnje, ki lahko pri otrocih in odraslih povzroča življenjsko nevarne bolezni jeter, pri odraslih pa tudi bolezni pljuč. Sredstva je priskrbel Talecris, ki proizvaja Prolastin(R) (inhibitor alfa-1 proteinaze), ki pomaga pri tej okvari in je na voljo v Severni Ameriki ter več evropskih državah.

Letošnji prejemnici nagrade ALTA sta Dr. Meera Mallya iz Univerze v Cambridgeu v Veliki Britaniji ter Dr. Sabina Janciauskiene iz univerzitetnega kliničnega centra v Malmoeju na Švedskem. Dr. Malya se v raziskavah osredotoča na patobiologijo Z alele alfa-1 antitripsina, ki je najpogostejša oblika bolezni. Z raziskavami preučuje, kako bi bilo možno zmanjšati prekomerne ravni proteina in pogostosti jetrne bolezni, povezane z alfa-1. Dr. Janciauskiene se ukvarja s protivnetnimi učinki alfa-1 antitripsina in njegove vloge v KOPB. Štipendije ALTA bodo omogočile nadaljevanje večletnih raziskav Dr. Mallye in Dr. Janciauskiene.

"Štipendije ALTA mladim znanstvenikom omogočajo, da opravljajo pionirske študije za izboljševanje diagonsticiranja in zdravljenja alfa-1," je dejal profesor Claus Vogelmeier, predsednik znanstvenega odbora za ALTA iz oddelka ta pljučne bolezni na katedri za interno medicino Univerze v Marburgu. "Raziskave v okviru tega programa dajejo upanje, da bo prišlo do izboljšav zdravljenja alfa-1."

Letošnje štipendije, ki so bile predstavljene na posebnem simpoziju na srečanju ERS z naslovom "Ponovno proteaza-antiproteaza", so bile podeljene v sodelovanju z Mednarodnim registrom za alfa-1 (Alpha-1 International Registry - AIR). Namen štipendij je mladim znanstvenikom in zdravnikom dati priložnost, da aktivno sodelujejo v kliničnih in bazičnih raziskavah vseh vidikov alfa-1. Prijave so vrednotene po štirih kriterijih: znanstvena primerljivost, inovativnost, učinki in okolje/usposobljenost. Znanstveni ocenjevalni odbor, ki ocenjuje prijave, sestavlja pet zunanjih strokovnjakov in en Talecrisov strokovnjak za alfa-1. ALTA program sega v leto 2003, medtem ko so bile prve nagrade podeljene leta 2004. Nov programski cikel za leto 2006 se je že začel in prijave sprejemamo do srede marca 2006. Več informacij o načinu prijave je na voljo na spletni strani www.alta-award.com.

"Talecris še naprej izkazuje močno podporo raziskavam o alfa-1," je dejal Bernhard Schaefer, član uprave Talecrisa, pristojen za globalno prodajo zdravil za pljučne bolezni. "Še naprej nameravamo podpirati raziskave o alfa-1, tudi z ALTA nagradami, saj dostopnost zdravljenja ostaja naša najvišja prioriteta."

O Prolastinu(R)

Prolastin(R) je namenjen za zdravljenje oseb s kroničnim pomanjkanjem alfa-1 PI s klinično dokazanim panacinarnim efizemom. Osebe s selektivnim pomanjkanjem IgA, ki imajo protitelesa proti IgA, naj ne jemljejo Prolastina (R), saj lahko pride do resnih reakcij na morebitno prisoten IgA, vključno z anafilakso.

Pomembne varnostne informacije

Pri kliničnem testiranju Prolastina (R) je prišlo do (manjših) reakcij pri 1.16% odmerkov, pri čemer je šlo najpogosteje za vročino, omotičnost ali vrtoglavico. Kot pri vseh terapijah na osnovi plazme, ni mogoče popolnoma izključiti možnosti okužbe z nalezljivimi prenašalci. Celotne informacije o Prolastinu (R) so na voljo na www.prolastin.com.

O alpha-1

Pomanjkanja alfa-1 antitripsina, znano tudi kot pomanjkanja AAT ali alfa-1, je dedna okvara, ki močno znižuje količino naravno prisotnega proteina AAT. Najpogosteje se pojavlja pri belcih v Severni Ameriki in Evropi. Pomanjkanja AAT je najpogostejši vzrok genetske okvare jeter pri otrocih in genetskega efizema (zadihanosti) pri odraslih. Oseben ki imajo pomanjkanja AAT, pogosto zbolijo za kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB), ki povzroča invalidnost in prezgodnjo smrt. Za pomanjkanje AAT boleha približno 150.000 oseb v Severni Ameriki in Evropi.

O ALTA

Laurellova evropska nagrada za raziskovanje alfa-1 antitripsina podpira bazične in klinične raziskave z nepovratnimi sredstvi, dodeljenimi mladim raziskovalcev. S pomočjo tega programa, ki je poimenovan po Dr. Carlu-Bertilu Laurellu, ki je leta 1963 prvi opisal pomanjkanja AAT, podjetje Talecris Biotherapeutics (prej imenovano Bayer Biological Products) potrjuje zavezanost k odkrivanju novih načinov zdravljenja pomanjkanja AAT. Namen ALTA je predvsem spodbujati znanstvenike, da se pridružijo raziskavam o pomanjkanju AAT, pri tem pa se osredotočajo na projekte, ki bodo poskrbeli za nova odkritja o patofiziologiji, kliničnem poteku in zdravljenju.

O podjetju Talecris Biotherapeutics

Talecris je na novo ustanovljeno podjetje, ki jed podedovalo sredstva in dosežke oddelka za plazmo podjetja Bayer HealthCare Biological Products Division. Sedež podjetja, ki zaposluje skoraj 1700 ljudi, je v tehnološkem parku Research Triangle Park v Severni Karolini, proizvodne zmogljivosti so v Claytonu v Severni Karolini in v proizvodnih prostorih podjetja Precision Pharma Services v Melvillu v zvezni državi New York. Talecris, ki je podedoval 60-letno zgodovino ustvarjanja terapevtskih proteinov na osnovi plazme, ki rešujejo in izboljšujejo življenje, ima dobre možnosti, da postane vodilno podjetje na svetu na področju razvoja in dobave proteinskih produktov višjega razreda. Z ljudmi, tehnologijo in najmodernejšimi zmogljivosti Talecris gradi na svoji bogati zgodovini inovacije z osredotočenim podjetniškim razvojem novih produktov, uporabo najnovejših proizvodnih tehnologij ter prodajo in odnosi s strankami. Talecris zaposluje nadarjene strokovnjake, ki pacientom omogočajo urgentno zdravljenje, medtem ko ohranjajo vizijo zdravljenja v prihodnosti.

Informacije o Talecrisu so na voljo nawww.talecris.com. Če želite prejemati obvestila po e-pošti, se prijavite na www.talecris.com/media_contact.cfm.

KONTAKT:

Talecris Biotherapeutics

Lacy McMahon, 919-316-6316

Fax: 919-316-6673

lacy.mcmahon@talecris.com