O-STA

Pri belem konjičku - veseloigra s petjem v Poletnem gledališču Studenec

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan pri Domžalah je širši slovenski javnosti poznano po kulturnem dogajanju v Poletnem gledališču Studencu pri Krtini. Tako bodo, zaradi epidemije, po enoletnem premoru v petek 23. julija 2021 uprizorili premiero, predpremiera bo en dan prej, domačo gledališko predstavo 'Pri belem konjičku' - veseloigro s petjem, ki sta jo napisala Otto Blumenthal in Gustav Kadelburg prevedel pa Josip Mazi. Skladatelj in glasbeni producent je Slavko Avsenik mlajši, priredba in režija pa je v rokah Alojza Stražarja. Po premierni predstavi bo sledilo še 11 ponovitvenih predstav. Predstavo posvečajo 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije.

Alojz Stražar, režiser veseloigre s petjem Pri belem konjičku (Im weißen Rößl, 1898) sta napisala Oskar Blumenthal in Gustav Kadelburg je o predstavi povedal. "Komična predstava je bila v preteklosti večkrat uprizorjena. Izvajala so jo tako poklicna gledališča kot manjši odri, da je le bila gledališka skupina dovolj številčna in močna za tako množično in sorazmerno zahtevno predstavo. Dramsko besedilo je iz nemškega jezika v slovenščino prevedel Josip Mazi, doma iz Žirov na Gorenjskem. V predstavo smo vključili več solističnih in zborovskih vložkov, besedila pesmi so napisana na novo in so delo Bernarda Miklavca, uglasbil jih je Slavko Avsenik mlajši.

Studenška priredba veseloigre postavlja dogajanje v prelepi Bohinj. Lastnica hotela Meta Klinar je vdova in nadvse primerna za ženitev, nenazadnje bi potrebovala pomoč pri zahtevnem vodenju poslov. Nabralo se je že kar nekaj snubcev, a jih je zavrnila, saj njeno srce hrepeni po postavnem in prikupnem advokatu dr. Kovaču, ki že več let prihaja na počitniški oddih v Metin hotel. Kdo ve, morda bi se vse skupaj odvilo drugače, če tokrat uspešni podjetnik iz Novega Mesta, Oroslav Bucek, s seboj ne bi pripeljal postavne in simpatične hčere. Z nekaj diplomatske, pravniške zvijačnosti dr. Kovač pridobi naklonjenost njegove Tilke. Ob številnih komičnih zapletih se zgodba najbolj srečno razplete za Žana, glavnega natakarja hotela, ki se mu tako uresniči srčna želja. Osvojil je Meto, svojo šefico, za katero pogleduje vse od prvega dne zaposlitve v hotelu Pri belem konjičku."

Alojz Stražar še doda: "Veseloigra s petjem bo razveselila ljubitelje ljudske dramatike, še posebej vse, ki imajo radi petje, tega v predstavi ob živi spremljavi glasbenikov ne bo manjkalo. V glavnih vlogah nastopajo priznani pevci in igralci ter zbor pod vodstvom zborovodje Karla Leskovca, sestavljen iz okoliških pevk in pevcev ter članov in članic kamniškega zbora Šutna. Poleg bo nastopilo še okoli petdeset igralcev in igralk."

Podrobnosti na https://studenec.net/

Besedilo: Janez Platiše
Foto: Poletno gledališče Studenec