O-STA

Enzon pridobil svetovne prodajne pravice za trženje onkološkega izdelka

BRIDGEWATER, ZDA in KOPENHAGEN, Danska--(BUSINESS WIRE)--3. oktober 2005--Podjetje Enzon Pharmaceuticals, Inc. (Nasdaq: ENZN) in dansko biotehnološko podjetje NatImmune A/S sta danes objavili, da sta podpisali licenčno pogodbo za trženje najpomembnejšega izdelka danskega podjetja. Rekombinantni protein, ki nase veže Mannan (rhMBL) je protein, ki se uporablja za preprečevanje resnih okužb pri bolnikih s pomanjkanjem MBL, pri katerih raka zdravijo s kemoterapijo. V skladu z določili pogodbe je podjetje Enzon pridobilo ekskluzivne svetovne pravice, z izjemo nordijskih dežel, za razvoj, izdelavo in trženje rhMBL. Podjetje NatImmune bo s prodajo pravic na začetku dobilo izplačanih 10 milijonov ameriških dolarjev. Če bo izdelek zadovoljil določene klinične, zakonodajne in prodajne zahteve, bo NatImmune upravičen do dodatnih izplačil. Prav tako se je Enzon zavezal k izplačevanju odstotkov od prodaje rhMBL, NatImmune pa je obdržal tudi določene pravice za razvoj zdravila za nemnožično uporabo.

MBL je protein, ki nastane v človekovi plazmi in je ključnega pomena pri prvem odzivu imunskega sistema na okužbo. MBL se veže z različnimi povzročitelji infekcij, vključno z bakterijami, glivicami, virusi in paraziti. Deluje tako, da aktivira lektinsko reakcijo v organizmu, na katerega se je vezal.

Številne raziskave so dokazale povezanost med pomanjkanjem MBL in zmanjšanjem odpornosti pri bolnikih z umetno povzročeno manjšo aktivnostjo imunskega sistema, npr. pri bolnikih z rakom, ki jih zdravijo s kemoterapijo. Prav tako je v številnih člankih navedeno, da nadomestitev MBL lahko prepreči resne okužbe tudi pri ostalih obolenjih, povezanih z oslabljenim imunskim sistemom.

"Podpis te pogodbe zagotavlja našo zavezanost k nudenju popolne zdravniške oskrbe ob nadaljnjem razvoju zdravila," trdi Jeffrey H. Buchalter, predsednik in generalni direktor podjetja Enzon. "Glede na izjemno pomembno vlogo, ki jo v imunskem sistemu igra MBL, smo prepričani, da imamo v rokah izjemno priložnost za zagotavljanje boljšega zdravljenja bolnikov, ki so manj odporni na resne okužbe."

"Zaradi dolgoletnih izkušenj podjetja Enzon pri razvoju in trženju zdravil za bolnike, ki so oboleli za rakom ali ostalimi boleznimi, ki zmanjšujejo aktivnost imunskega sistema, smo prepričani, da smo izbrali idealnega partnerja za razvoj in trženje našega zdravila," meni generalni direktor podjetja NatImmune Dr. Martin Bonde. "Prav tako bomo skupaj nadaljevali z razvojem izboljšanih verzij beljakovinskih zdravil s pomočjo postopka PEGilacije, s katerim bomo morebiti razvili nove vrste zdravil."

Decembra 2004 je NatImmune zaključil klinične preizkuse prve faze, s katerimi je ocenil varnost in farmako-kinetični profil enkratnega in večkratnega intravenoznega doziranja rhMBL na 28 prostovoljnih bolnikih, ki so imeli pomanjkanje MBL. Rezultati prve faze so pokazali da je zdravljenje z nadomeščanjem rhMBL varno in ima ustrezen farmako-kinetični profil. NatImmune je izvedel tudi korelacijsko raziskavo, ki je vključevala 250 bolnikov z hematološkim rakom. Raziskava je pokazala, da imajo pacienti s pomanjkanjem MBL bistveno višjo možnost resnih okužb ob zdravljenju s kemoterapijo od bolnikov z ustrezno količino MBL-ja v krvi. Ti rezultati so potrdili zaključke prejšnjih korelacijskih kliničnih raziskave, ki so bile avgusta 2001 objavljene v reviji Lancet.

O podjetju Enzon

Enzon Pharmaceuticals, Inc. je biofarmacevtsko podjetje, ki se ukvarja z razvojem in trženjem zdravil za bolnike z rakom in ostalimi življenjsko nevarnimi boleznimi. Njihov oddelek za prodajo v severni Ameriki trži naslednja zdravila: ABELCET(R), ONCASPAR(R), ADAGEN(R), in DEPOCYT(R). Enzon je prav tako upravičen do sredstev od prodaje PEG-INTRON(R), ki ga trži korporacija Schering-Plough, ter MACUGEN(R), ki ga prodajata Eyetech Pharmaceuticals in Pfizer Inc. Strategija podjetja Enzon temelji na obsežnem razvojnem programu za izdelke, ki za doseganje rezultatov uporablja Enzonovo lastno tehnologijo. Ta vključuje tudi PEGilacijo naslednje generacije, ki za časovno ustrezno in nadzorovano sproščanje zdravila uporablja rekombinatorje. Ob lastnih raziskavah in razvoju Enzon aktivno vzpostavlja tudi strateške povezave, kot so partnerstva, namenjena širitve skupine potrošnikov ter dostopu do obetajočih novih tehnologij ali razvojnih priložnosti. Več podatkov o podjetju je na voljo na spletni strani www.enzon.com.

O podjetju NatImmune

NatImmune A/S je biotehnološko podjetje, specializirano za razvoj beljakovinskih zdravil. Na svojem sedežu v znanstveno-raziskovalnem središču Symbion Science Park je zaposlenih 22 ljudi. Paradni izdelek podjetja, Mannan Binding Lecitin (MBL) je uspešno zaključil klinične preizkuse prve faze. Zdravilo NatImmune izdeluje na podlagi globalne licenčne pogodbe s podjetjem Enzon Pharmaceuticals, Inc. se sedežem v ZDA. NatImmune je ohranil določene pravice za nadaljnji razvoj tega zdravila za nemnožično uporabo. Podjetje prav tako izdeluje protitelesa za zdravljenje kolorektalnega raka (COU-I) in bolezni srca in ožilja (MASP-2). Več podatkov o leta 2000 ustanovljenem podjetju je na voljo na www.natimmune.com.

To sporočilo vsebuje izjave o pričakovanjih, ki ne temeljijo na zgodovinskih dejstvih. Take izjave razpoznamo po izrazih, kot so "verjeti", "naj bi", "načrtovati", "bo", "ocenjevati", "nadaljevati", "pričakovati", "nameravati" ipd. Te izjave vsebujejo znana in neznana tveganja, predvidevanja in ostale dejavnike, zaradi katerih je možno, da bodo končni rezultati in dogodki bistveno drugačni od napovedi v zgornjem besedilu. Ti dejavniki vključujejo, a niso omejeni na: časovno izvajanje; uspešnost; stroške kliničnih preiskav; zakonodajno ustreznost izdelkov; in tiste dejavnike, ki so omenjeni na Enzonovih obrazcih 10-K in 10-Q, ki so bili posredovani ameriški agenciji za vrednostne papirje (SEC); ter na javno dostopnih poročilih podjetja NatImmune. Te dejavnike je potrebno upoštevati, zato bralce naprošamo, da se ne zanašajo preveč na izjave v pričakovanjih. Vsi podatki v tem sporočilu za javnost so veljavni do današnjega datuma, 3. oktobra 2005. Enzon in NatImmune nista zavezana k posodabljanju teh informacij.

Craig Tooman,

908-541-8759

or

Susan M. Mesco,

908-541-8777

or

NatImmune A/S

Martin Bonde,

+45 39 17 94 44