O-STA

V Velenju izkazali interes za izdelavo študije izvedljivosti za monosežig

Velenje, 30. julij 2021 - Včeraj smo na Ministrstvo za okolje in prostor poslali odgovor na njihov Poziv za pripravo pobude o postavitvi objekta za termično obdelavo blata iz komunalnih naprav, s katerim so pozvali vse občine, da se opredelijo glede možnosti postavitve lokacije za termično obdelavo blata iz komunalnih čistilnih naprav. V Mestni občini Velenje, skupaj s Komunalnim podjetjem Velenje, že nekaj časa preučujemo sistemske rešitve za nov vir toplotne energije za sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini. Med drugim želimo preučiti tudi potencialno izvedljivost monosežiga in njegov vpliv na okolje, kar bo podlaga za sprejemanje nadaljnjih odločitev. Na Ministrstvo za okolje in prostor smo poslali odgovor in v njem izkazali naš interes za izdelavo študije izvedljivosti. O nadaljnjih korakih bomo redno obveščali.

Kot smo že večkrat poudarili, v Mestni občini Velenje podpiramo razvojno in tehnološko napredne projekte z namenom iskanja alternativnih virov pridobivanja toplotne oskrbe v Termoelektrarni Šoštanj in ohranitve energetske lokacije na območju Šaleške doline. S tem namenom ostajamo odprti za iskanje projektov, ki bi lahko pomenili našo priložnost v procesu prehoda v brezogljično družbo.

V prvi fazi bo Komunalno podjetje Velenje naročilo izdelavo študije izvedljivosti, ki jo bo sofinanciralo Ministrstvo za okolje in prostor in bo izdelana predvidoma do konca oktobra 2021. Priprava in izvedba projektov termične obdelave blata iz komunalnih čistilnih naprav bo sofinancirana s sredstvi Podnebnega sklada, kamor se iz Šaleške doline že zdaj stekajo znatna sredstva. Ker je termična obdelava blata iz komunalnih čistilnih naprav obvezna lokalna javna gospodarska služba, bodo investitorji občine, ki bodo izvedle tudi vse aktivnosti priprave in postavitve naprav. Ministrstvo za okolje in prostor to problematiko tudi prednostno rešuje.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje