O-STA

Odličen uspeh naših mladih kemikov

Na mednarodni kemijski olimpijadi do treh odličij in častne omembe


Ljubljana, 3. avgust 2021 - Z zaključno slovesnostjo se je končala letošnja 53. mednarodna kemijska olimpijada (IChO Japan 2021), ki je med 25. julijem in 2. avgustom 2021 na daljavo potekala v Osaki na Japonskem, v kampusu Univerze Kindai. Na olimpijadi je s svojimi ekipami mladih kemikov sodelovalo 79 držav in šest držav opazovalk, skupaj pa 312 tekmovalcev. Slovenska ekipa dijakov je osvojila tri odličja in častno omembo.


Naše barve so pod okriljem Zveze z tehnično kulturo Slovenije zastopali štirje dijaki - Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Patrik in Simon sta si s svojim znanjem priborila srebrni odličji, Jernej bronasto odličje, Vid pa častno omembo. Tekmovanje je na daljavo potekalo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (FKKT). Pod strogim nadzorom iz Japonske in nadzornikov v predavalnici, so člani ekipe zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije, reševali pet ur.


V sodelovanju z mentorji FKKT smo pred tekmovanjem uspešno izpeljali priprave in tudi končni izbirni preizkus v znanju kemije za srednješolce, za uvrstitev v ekipo štirih, ki je Slovenijo zastopala na olimpijadi. Dijake sta na tekmovanju vodila dr. Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec s FKKT. Tudi priprave je vodila ekipa s FKKT dr. Berta Košmrlj, dr. Marta Počkaj, dr. Darko Dolenc, dr. Gregor Marolt in dr. Andrej Godec, pomagala pa sta še Vid Kermelj in Martin Rihtaršič.

Foto: Slovenska ekipa pred FKKT: z leve Patrik, Simon, Vid in Jernej

≠≠≠


O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.


Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež in Aljoša Seljak

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana


E-naslov in telefon:

mija.kordez@zotks.si, 01/425 07 75

aljosa.seljak@zotks.si, 031/660 378