O-STA

Soodločanje mladih o prihodnosti Evrope na 94. mednarodni seji Evropskega mladinskega parlamenta v Ljubljani

Kontakt: Hana Rakuša
Email: hana.rakusa@eypslovenia.org
Phone: +386 31 288 838
www.eyp.org

Za takojšnjo objavo

Ljubljana, 1. avgust 2021

Soodločanje mladih o prihodnosti Evrope na 94. mednarodni seji Evropskega mladinskega parlamenta v Ljubljani

V soboto, 31. julija, se je v Ljubljani pod okriljem društva Evropski mladinski parlament Slovenije pričela 94. mednarodna seja Evropskega mladinskega parlamenta. Dogodek mladim ponuja prostor za kritično razmišljanje in samoaktualizacijo na mednarodni ravni. Projekt poteka hibridno, z organizatorji zbranimi v Ljubljani, udeleženci iz 30 držav pa so se priključili virtualno. Do 8. avgusta bodo udeleženci aktivno sodelovali v desetih komitejih, kjer bodo s pomočjo vzpostavljenih mednarodnih in slovenskih strokovnjakov obravnavali prihodnost Evrope, skrb za evropske vode, nov pakt o migracijah in azilu, varovanje človekovih pravic in vladavino prava, prekomerno rabo antibiotikov in druge teme. Svoje ugotovitve bodo strnili v resolucije in jih nato predstavili na generalni skupščini, ki bo potekala 6. in 7. avgusta.

Poleg dela v komitejih se bodo udeleženci izobraževali tudi med spremljevalnim programom skozi sodelovanje s sponzorji, partnerji in pokrovitelji seje.

Otvoritvena slovesnost je potekala 2. avgusta in je predstavljala osrednji dogodek projekta za javnost. Na tem dogodku so udeležence nagovorili glavni organizatorji projekta, potekali pa sta tudi dve okrogli mizi o aktivnem državljanstvu in prihodnosti Evrope. Na okroglih mizah so sodelovali predstavniki nemške, nizozemske in francoske ambasade, evropski poslanec dr. Klemen Grošelj, Violeta Bulc ter Nika Kovač. Poleg učenja skozi delo bodo udeleženci spoznali tudi delo strokovnjakov na Inštitutu Jožef Stefan, bivše informacijske pooblaščenke dr. Nataše Pirc Musar in razvili podjetniško žilico z dr. Žigo Vavpotičem. Udeležili se bodo tudi delavnice #IamRemarkable, ki jo pripravlja generalni sponzor seje Google.

Seja sovpada s časom slovenskega predsedovanja Svetu EU in tematsko pokriva prednostne naloge slovenskega programa.

Kaj počne Društvo evropskega mladinskega parlamenta:

Evropski mladinski parlament je edinstvena izobraževalna platforma, ki mladim iz cele Evrope omogoča, da postanejo odprti in aktivni državljani. V okviru različnih dogodkov, ki jih organizira, udeležencem omogoči, da lahko razvijejo in izrazijo svoje mnenje o najrazličnejših družbeno-političnih temah.