O-STA

Balet SNG Opera in balet Ljubljana uspešno nastopa v Madridu


Madrid, 12. 8. 2021

Balet SNG Opera in balet Ljubljana uspešno nastopa v Madridu
Predstava Veter (Wind) koreografa in aktualnega umetniškega direktorja baleta Renata Zanelle navdušila občinstvo poletnega festivala Veranos de la Villa

Plesalci SNG Opera in balet Ljubljana so sinoči s predstavo Veter premierno nastopili na poletnem festivalu Veranos de la Villa, ki se odvija na dvorišču Kulturnega središča Conde Duque. Koreografija umetniškega direktorja baleta Renata Zanelle na glasbo Beethovna, Straussa in Mahlerja obiskovalcev ni pustila ravnodušnih, saj so nastop pospremili z glasnimi aplavzi in s številnimi čestitkami.

Povabila organizatorjev v tem času edinega in največjega festivala v Madridu, da se v sklopu programa predstavi tudi nacionalni slovenski balet, se je vodstvo SNG Opera in balet Ljubljana izjemno razveselilo. Sploh v času, ko je tovrstnih festivalov zaradi epidemične slike občutno manj. "Ko smo prejeli povabilo enega največjih festivalov v Španiji, smo se odločili, da odpotujemo in predstavimo del naše vrhunske baletne umetnosti tudi tu. Še posebej nas veseli, da je sodelovanje na festivalu podprlo Veleposlaništvo RS v Madridu. To je pa tudi priložnost, da ob aktualnem predsedovanju Slovenije Svetu EU ponesemo sporočilo o umetnosti in kulturi, ki je kljub zdravstvenim razmeram še kako živa," je baletni nastop pospremil direktor gledališča Staš Ravter.

Koreograf in umetniški direktor ljubljanskega baleta Renato Zanella je posebej za to priložnost pripravil novo koreografijo, prepleteno s sodobnimi in klasičnimi valčki na večno glasbo Beethovna, Straussa in Mahlerja. "Poimenoval sem jo Veter, v španščini Viento, ki po težkih epidemičnih časih prinaša nov val energije, ljubezni in optimizma. Verjamem, da so obiskovalci večera to začutili, še bolj pa so se s to harmonijo glasbe in plesa zlili plesalci, ki jim nastopanje na takšnem festivalu doda še več motivacije in strasti do dela," je povedal Zanella, ki je v družbi svojih plesalcev te dni v španskih medijih zelo prisoten. Ta nova koreografija prinaša tradicionalno, moderno, romantično, nostalgično in zabavno predstavo, polno energije in čustev. Med najbolj prepoznavnimi glasbenimi deli v njej so Beethovnov koncert št. 5 v Es-duru, Op. 73, Pizzicato polka Johanna Straussa mlajšega, Adagietto iz Mahlerjeve 5. simfonije in Koračnica Radetzkega Johanna Straussa.

Po premiernem večeru si 12. in 13. avgusta na istem prizorišču sledita še dve ponovitvi.

Foto: Poklon plesalcev po uspešni predstavi Veter, ki je po besedah Zanelle nastala v želji po svobodnem ustvarjanju žive kulture, navdahnjene z optimizmom in upanjem.
Avtorica fotografije je Barbara Čepirlo.

***