O-STA

Eurojackpot in Vikinglotto prvič v zgodovini hkrati osvojila vrh

VIŠJE NE GRE!

V Sloveniji in drugih evropskih državah smo priča izjemnemu podvigu, kot ga svet loterijskih iger še ni videl. Eurojackpot in Vikingloto sta se hkrati povzpela na vrh, njuna sklada za glavni dobitek pa v tem trenutku skupaj znašata vrtoglavih 115 milijonov evrov. Kot je znano, višje ne gre. Najvišji zagotovljeni sklad za glavni dobitek Eurojackpot namreč prinaša 90 milijonov evrov, Vikinglotto pa se od junijske spremembe igre lahko dvigne vse do 25 milijonov evrov.

Po poti na vrh večjih težav ni bilo. Prvi je veličasten vzpon pričel pred šestimi tedni, medtem ko se je Vikinglotto na odpravo podal pred 11 tedni. Trenutno uživata v razgledu in se ozirata za srečnimi dobitniki, za katere pričakujeta, da se bodo prav kmalu povzpeli na cilj.

Če se ozremo nazaj, je Eurojackpot veličastnih 90 milijonov evrov dosegel trinajstkrat, najdlje se je na tej višini obdržal sedem tednov. Zadnjič je z vrha sestopil konec letošnjega maja, ko se ga je razveselil dobitnik iz Nemčije.

Trije Eurojackpot milijonarji so Slovenci. Prvi je listek konec leta 2013 vplačal v Grosuplju in zadel 21 milijonov evrov, drugi pol leta kasneje v Žalcu in prejel 27,2 milijonov evrov, tretji milijonar pa je poleti 2018 zadel dobitek 5+1, vreden 2,2 milijona. Znano je, da je občina Grosuplje iz prejetega davka na dobitek zgradila prizidek k Zdravstvenemu domu, občina Žalec pa pivsko fontano.

Vikinglotto je od novembra 2017, ko je igra na voljo tudi Slovencem, med igralce najvišji sklad za glavni dobitek razdelil le enkrat, v Sloveniji ga za enkrat še nismo dočakali. Je morda nastopil čas, da skandinavski zmagovalec strese tla tudi na sončni strani Alp?