O-STA

Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma premiera baleta Dunajski večer koreografa Renata Zanelle

Baletni diptih v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjevega doma

V četrtek, 26. avgusta 2021, ob 20. uri bo na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma premierno zaživel baletni večer, ki ga je koreograf in umetniški direktor ljubljanskega baleta Renato Zanella naslovil Dunajski večer na glasbo Ludwiga van Beethovna, Johanna Straussa, Johanna Straussa mlajšega, Josefa Straussa in Gustava Mahlerja.

O novi baletni predstavi, ki nastaja v koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjevega doma, so na včerajšnjem srečanju z novinarji spregovorili: Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma, Staš Ravter, direktor SNG Opera in balet Ljubljana, Renato Zanella, koreograf in umetniški direktor baleta, dirigent Kevin Rhodes, baletna solista Ana Klašnja in Lukas Zuschlag ter pianist Petar Milić.

Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski je v uvodu povedala, da je ta koprodukcija z ljubljansko operno-baletno hišo pred novo sezono obeh institucij čudovit predtakt v umetniški začetek. Za ljubljanski baletni ansambel je predstava odlična priložnost, da zaplešejo na nekoliko večjem in akustičnem odru Gallusove dvorane. "Ko balet začasno zapusti svojo matično hišo in pride na oder Gallusove dvorane, je to drugačna in dodatna komponenta njihovemu ustvarjanju," je poudarila Cetinski. Direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter pa se je za to priložnost zahvalil in dodal, da je baletna koprodukcijska predstava po težkem obdobju "postavila nove temelje sodelovanja med obema kulturnima hišama v mestu".

Koreografija Renata Zanelle, ki je vodenje baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana prevzel januarja letos, je elegantna in strastna, o njej pravi Zanella. Pripravil jo je posebej za domači baletni ansambel, ki v teh zahtevnih plesnih kreacijah izjemno uživa, kar je potrdila tudi baletna solistka Ana Klašnja: "Predstava je tehnično za plesalce izjemno zahtevna, koreografske prvine baletnega zbora pa so povsem primerljive s solističnimi vlogami, tudi v igralskem smislu." Solist Lukas Zuschlag, ki že vrsto let živi in deluje v Sloveniji, pa je dodal, da je kot Avstrijec v otroštvu odraščal z glasbo dunajskih valčkov. "Ta glasba mi je blizu, s to predstavo Dunajski večer pa se na odru združujeta obe moji domovini."

Vabljeni k nakupu vstopnic na spletni strani https://vstopnice.cd-cc.si/tickets/search.php5?searchword=dunajski+ve%C4%8Der&sdate=&edate= ali osebno v informacijskem središču Cankarjevega doma.

Predstave si bo mogoče ogledati do 3. septembra 2021.

Novinarsko gradivo in fotografije so dostopne na spletni strani Opere v zavihku Medijsko središče.

Avtorica fotografij je Darja Štravs Tisu.