O-STA

HOFERjevi kupci v letošnji akciji podarili rekordnih 18.120 očal

9. akcijo zbiranja rabljenih očal zaključili z rekordom

Lukovica, 26. avgust 2021: Zaključila se je že 9. akcija zbiranja rabljenih očal, ki jo podjetje HOFER organizira v sodelovanju z Lions klubom Ljubljana Trnovski zvon. V vseslovenski akciji so HOFERjevi kupci tokrat že deveto leto zapored pokazali svoje široko srce in donirali rekordno število navadnih in sončnih očal z dioptrijo za slabovidne iz gospodarsko manj razvitih držav.

Vseslovenska akcija je trajala pet tednov, od 17. aprila do 15. maja 2021, v tem času pa smo Slovenci v škatle, ki so bile nameščene v vseh 89 trgovinah HOFER, odložili kar 18.120 rabljenih korekcijskih očal. V devetih letih so HOFERjevi kupci skupno podarili že 95.888 tovrstnih očal.

Končnim uporabnikom le skrbno pregledana očala

Zbrana očala so člani Lions kluba Ljubljana Trnovski zvon skrbno prebrali in prešteli ter odposlali v zbirni center LC Medico v Le Havru v Franciji. Tam bodo zbrana očala iz vseh držav, ki sodelujejo v akciji, še dodatno pregledali, očistili in označili z optičnimi parametri. Nato jih bodo odposlali končnim uporabnikom, slabovidnim otrokom in odraslim v gospodarsko manj razvitih državah sveta.

V državah, ki sodelujejo v akciji, se vsako leto zbere skupno okoli 3 milijone očal, ki nato očiščena, pregledana in ustrezno označena olajšajo življenje nekomu, ki si okulistične oskrbe ne more privoščiti.

Damjana Pangerčič, Lions klub Ljubljana Trnovski zvon: "V manj razvitih deželah sveta lahko nakup novih očal ljudem predstavlja strošek v višini več njihov mesečnih plač, povprečen strošek na tak način recikliranih očal pa znaša približno 1,8 evra, da dosežejo uporabnika. V Lions klubu Ljubljana Trnovski zvon tako vsako leto znova motivacije ne zmanjka in člani kluba se vsako leto zelo veselimo vseh aktivnosti in druženja ob sortiranju očal, ko jih pripravljamo za odvoz v zbirni center v Francijo." Kot dodaja Pangerčič, gre velika zahvala predvsem vsem kupcem v trgovinah HOFER, ki vsako leto nesebično darujejo očala. "Ker je odziv ljudi tako lep, se bomo tudi v prihodnje trudili krepiti zavest o pomembnosti recikliranja očal in tako pomagali do boljšega vida še več ljudem."

Iniciativa Danes za jutri

HOFER deluje trajnostno in družbeno odgovorno na vseh ravneh svojega poslovanja. V okviru lastne iniciative Danes za jutri si podjetje prizadeva oblikovati projekte in akcije, ki vračajo družbi, pri tem pa se povezuje tudi z ustreznimi partnerji. Zbiralna akcija rabljenih očal je odličen primer ponovne uporabe rabljenih stvari, ki s primerno oskrbo postanejo darilo za tiste, ki si primerne okulistične oskrbe ne morejo privoščiti.

Več informacij o dobrodelni akciji je na voljo na hofer.si/daneszajutri.si in na www.recikliraj-ocala.si.

Kontakt

Oddelek za odnose z javnostmi

Telefon: 01/ 83 46 956

E-mail: mediji@hofer.si