O-STA

Večna harmonija

Stolnica svetega Nikolaja, Ljubljana

petek, 3. september 2021 ob 19.30

Zbor Slovenske filharmonije
Stephen Layton dirigent

Giovanni Pierluigi da Palestrina (ok. 1525−1594): Missa Papae Marcelli
Anton Bruckner (1824−1896): Moteti - izbor

Vabimo vas v ljubljansko stolnico, čudovit ambient za doživetje Palestrinove Maše papeža Marcela (Missa Papae Marcelli), ki je sredi 16. stoletja s slogovno izčiščenostjo zaznamovala potek glasbene zgodovine.
Papež Marcel je sredi leta 1555 papeževal le tri tedne, a se je močno dotaknil pevcev Sikstinske kapele, Palestrino pa spodbudil, da mu je posvetil mašo. Na Tridentinskem koncilu je bila za več stoletij postavljena za zgled sakralne glasbe. Tudi danes zveni enako močno, mogočno in ubrano.
Ob njej bodo zazveneli Brucknerjevi moteti, biseri vokalne glasbe 19. stoletja. V njih je skladatelj črpal iz Palestrinovega kompozicijskega sloga, ob tem pa s pridom uporabljal novosti romantičnega pojmovanja glasbe, polne dramatičnih učinkov, kromatike, silnih crescendov in nenadnih delov izrazne tihote, v kateri se bomo prepustili odmevu prostora.
Stephen Layton, britanski dirigent, eden največjih poznavalcev stare glasbe, in Zbor Slovenske filharmonije vabita k poglobljenemu doživetju brezčasne glasbe.

Cena vstopnic 15 EUR

Vstopnice so na voljo od 16. avgusta 2021
na blagajni Stolnice svetega Nikolaja v Ljubljani
od ponedeljka do petka med 11. in 18. uro,
ob torkih med 14. in 18. uro.
Cena vstopnic 15 EUR