O-STA

V Velenju prva predstavitev 3D-zebre

Sporočilo za javnost

Velenje, 1. september 2021 - Na prvi šolski dan smo na Rudarski cesti predstavili inovativni projekt 3D-zebra, na videz tridimenzionalni prehod za pešce, ki voznike spodbudi k zmanjšanju hitrosti. Projekt je nastal na pobudo zavarovalnice Generali, s podporo Zavoda Varna pot in v sodelovanju z Mestno občino Velenje, ki se je kot prva občina v Sloveniji pridružila iniciativi umeščanja 3D-zeber. Glavni namen projekta je, da prispevamo k bolj umirjenemu prometu in večji pozornosti voznikov, v Velenju pa sta 3D-zebri izrisani na kar dveh lokacijah. Poleg omenjene Rudarske ceste se druga nahaja v neposredni bližini velenjskega izobraževalnega centra, kjer prečka cesto veliko otrok in mladine.

Ob današnji predstavitvi 3D-zebre je direktor Uprave Mestne občine Velenje mag. Iztok Mori povedal, da občina veliko truda in energije vlaga v izboljšanje prometne varnosti. Pravočasno poskušamo identificirati kritične lokacije in poiskati primerne, inovativne rešitve, kar 3D-zebre prav gotovo so. V Velenju smo vedno sledili inovativnim pristopom in smo ponosni, da smo med prvimi občinami, ki smo za zagotavljanje boljše varnosti v prometu pridobili prve zarise 3D-zeber v Sloveniji. Tudi zaradi novih inovativnih zarisov so pešci, v teh dneh predvsem šolarji, veliko bolj varni, vozniki pa še bolj pozorni na soudeležence v prometu. Zavodu Varna pot in zavarovalnici Generali se je zahvalil, da so Velenje izbrali kot enega izmed prvih primerov dobre prakse na tem področju.

'V zavarovalnici Generali želimo skupaj z Zavodom Varna pot in občinami na inovativen način opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa, ob tem pa še posebej opozoriti na najranljivejše udeležence v prometu,' je namen projekta pojasnila Svetlana Almaš, direktorica marketinga in odnosov z javnostmi zavarovalnice Generali.

V Sloveniji smo še vedno priča (pre)mnogim prometnim nesrečam, v katerih so udeleženi najbolj ranljivi udeleženci v prometu, kot so otroci, invalidi, starejši, pešci, kolesarji ter tisti na rolerjih in skirojih. 'Prav ta skupina predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. V letu 2020 je umrlo skupno 39 ranljivih udeležencev cestnega prometa, kar predstavlja 49 odstotkov vseh umrlih, vsak od njih ima svoje ime, priimek in svoje najdražje. Dovolj velik razlog za naš skupen prispevek?' je izpostavil Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

Na novo pridobitev v Velenju je na prvi šolski dan opozarjal tudi Levček, maskota zavarovalnice Generali, ki je šolarjem delil kresničke. Trkajeva pesem, himna projekta s 3D-zebrami VARNO IMA VEDNO PRAV, pa je opozarjala na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki.

Projekt 3D-zebra se bo nadaljeval tudi v prihodnjih dneh. 7. septembra bo predstavljen na Ptuju, v času Evropskega tedna mobilnosti pa še v Ljubljani.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

Vesna JELIČIĆ, univ. dipl. soc.
Kabinet župana
T: 03 8961 700

........................................................................................................................

T: 03 8961 600 I info@velenje.si I www.velenje.si

Mestna občina Velenje podatke obdeluje in varuje skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 94/2007) in Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter razveljavitvi Direktive 95/46/ES (Splošna uredba). Posredovani dokument je namenjen izključno prejemniku ali osebi, odgovorni za prenos tega sporočila prejemniku, ter osebam, ki so upravičene poznati v dokumentu vsebovane podatke na podlagi svojih pristojnosti. Posredovani dokument je dovoljeno uporabljati le za med pošiljateljem in prejemnikom dogovorjeni namen. Drugačno posredovanje, razmnoževanje oziroma uporaba dokumenta niso dovoljeni. Dokument so vsi podatki v kakršnikoli obliki, ki jih vsebuje to elektronsko sporočilo. Če ste prejeli to sporočilo zaradi napake v naslovu ali pri prenosu sporočila, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja elektronskega sporočila.