O-STA

Izjava: ob 10. obletnici Mladinskega sveta Ravne na Koroškem

Ravne na Koroškem, 2. 9. 2021

IZJAVA ZA JAVNOST

Mladinski svet Ravne na Koroškem (MSR) je mladinska organizacija, ki je bila ustanovljena 22. avgusta 2011. Doba desetih let je za mladinsko dejavnost precejšnje obdobje, mladinski svet pa je postal tako vpeljan v lokalno skupnost na Ravnah, da se zdi njegova prisotnost že kar samoumevna.

MSR je v začetni fazi poskrbel, da so mladi v občinskih normativnih podlagah dobili svojo domovinsko pravico. Poskrbeli so za pripravo prve strategije za mlade na Ravnah. Sledili so projekti, ki so utrdili ime in verodostojnost organizacije v javnosti. V zadnjem obdobju je ravenski mladinski svet prevzel težko breme, ko si je s projektom Mladinske iniciative za 3. razvojno os zadal cilj, da bi se ta tisočkrat prelomljena obljuba dejansko uresničila in mladim rodovom prinesla optimistično prihodnost na Koroškem.

Mladinski svet je vedno iskal odgovore na aktualna in tudi težko rešljiva vprašanja. V organizaciji so se v desetih letih zamenjale mnoge generacije mladih, a vsi, ki so kadarkoli bili del zgodbe mladinskega sveta, so to ponotranjili in duh prostovoljstva ter aktivizma ponesli na druga življenjska področja. Lahko rečemo, da je delo v mladinskem svetu način življenja in tudi velika šola za prihodnost.

Ob 10. obletnici delovanja je mladinski svet pripravil zbornik, katerega bo predstavil v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, v četrtek, 9. septembra 2021, ob 18h. Pogovor s predsednikom MSR in avtorjem zbornika Aljažem Verhovnikom, bo vodil Slavko Bobovnik. Z zbornikom MSR predstavlja kontinuiteto razvoja mladinske organizacije, ki je v desetletnem obdobju precej zaznamovala družbeno dejavnost na Ravnah, v koroški regiji, po Sloveniji in tudi čez mejo.

Vrhunec praznovanja 10. obletnice pa bo, v soboto, 11. septembra 2021, ob 20. uri, ko Mladinski svet Ravne na Koroškem pripravlja slavnostni koncert Nine Pušlar v Večnamenski dvorani v Kotljah. Zbrane bodo uvodoma nagovorili odhajajoči predsednik Aljaž Verhovnik, župan dr. Tomaž Rožen in nova predsednica MSR Tara Ledinek. Za vstop na koncert bodo člani MSR med vabljene goste in zainteresirano javnost razdelili okoli 350 vstopnic.

Po 10 letih vodenja se od predsednikovanja mladinskega sveta na Ravnah poslavlja Aljaž Verhovnik, ki je to organizacijo vodil od njene ustanovitve. Mladinski svet se sicer že zadnje dve leti aktivno pripravlja na pomlajevanje, katerega bo dokončno udejanjil ob 10. obletnici. S koncem septembra 2021 nova predsednica postaja Tara Ledinek, dosedanja podpredsednica MSR in študentka medicine. V organizaciji je dejavna že sedem let, leta 2018 pa je postala članica upravnega odbora MSR. Dejavna je tudi v Komisiji za mladinska vprašanja pri Občini Ravne na Koroškem. Tara Ledinek vodenje organizacije prevzema v dobri kondiciji, ona in njena ekipa pa bodo v prihodnje vnesli svežino v programske vsebine mladinskega sveta.