O-STA

Pohod za mir 2021

Članice Svetovne federacije veteranov:

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

Zveza društev vojnih invalidov Slovenije

Zveza veteranov vojne za Slovenijo

Zveza policijskih veteranskih društev Sever

Zveza društev in klubov MORiSLjubljana, 6. septembra 2021

Gradivo za medijePOHOD ZA MIR 202121. september je mednarodni dan miru1.

V torek, 21. septembra 2021, med 11. in 12.30 uro bo v Ljubljani potekal tradicionalni Pohod za mir 2021.

Pohod za mir organizirajo veteranske in domoljubne organizacije: Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije2, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije3, Zveza veteranov vojne za Slovenijo4, Zveza policijskih veteranskih društev Sever5 in Zveza društev in klubov MORiS. Navedene organizacije so članice Svetovne federacije veteranov6, v kateri usklajeno zastopajo interese slovenskih vojnih veteranov in usklajeno izvajajo skupne aktivnosti federacije.


Pohod za mir je skupna aktivnost vseh članic svetovne federacije veteranov. Odvija se 21. septembra po enakem scenariju v vseh prestolnicah držav, katerih veterani so člani svetovne federacije. Ključni del scenarija je branje poslanice generalnega sekretarja OZN (poslanico vam bomo poslali takoj, ko jo bomo dobili), minuta tišine za padle bojevnike v vseh vojnah ob 12. uri, nacionalno mirovno sporočilo. Letos smo zanj zaprosili dr. Tončka Kregarja, direktorja Muzeja novejše zgodovine Celje.


Tema dneva miru 2021 je "Okrevanje za pravičen in trajnosten svet". Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je podal 100-dnevno odštevanje do sporočila o mednarodnem dnevu miru in ob tem zapisal:


"Vabimo vas, da se pridružite prizadevanjem družine Združenih narodov, ko se osredotočamo na boljše okrevanje za bolj pravičen in miren svet. Praznujte mir tako, da se borite proti dejanjem sovraštva na spletu in brez povezave ter širite sočutje, prijaznost in upanje ob pandemiji in ko okrevamo."


Zavzemanje za mir je v sami srčiki dejavnosti mednarodne federacije. V svoj kredo so zapisali besede Nobelovega nagrajenca Ralpha Buncha: "Nihče ne more govoriti bolj zgovorno o miru kot tisti, ki so se bojevali v vojni /.../ glas vojnih veteranov je odmev hrepenenja za mir ljudi vsega sveta /.../ veterani želijo bogatejše življenje v svobodi, enakost in dostojanstvo....".


Vseh pet slovenskih organizacij vojnih veteranov deli enake vrednote in se zavzemajo za mir, za vzgajanje patriotizma, za demokratično družbo, socialno državo, za ohranjanje tradicij boja za nacionalno suverenost, za solidarnost in zato tudi s takšnimi manifestacijami, kot je pohod za mir, poskušajo opozoriti na aktualne probleme sodobnega sveta in naše domovine.


Pohod za mir bodo slovenske organizacije vojnih veteranov organizirale tudi v prihodnje. Letošnji pohod žal ne bo množičen, saj bo potekal ob upoštevanju ukrepov in priporočil nacionalnega inštituta za zdravje Slovenije. Želimo pa, da bi postal del slovenske zavesti o miru, demokraciji, pravni in socialni državi.Vabljeni!

1 Letos mineva 40 let odkar je generalna skupščina ZN razglasila 21. september za mednarodni dan miru (glej npr.: http://internationaldayofpeace.org/), za dan, ko naj bi ljudje slavili mir in kot dan svetovnega premirja in nenasilja. S tem je skupščina OZN povabila narode in ljudi, naj na ta dan spoštujejo prekinitev sovražnosti. Skupščina je prav tako pozvala države članice, organe ZN ter regionalne in nevladne organizacije, naj praznujejo ta dan in sodelujejo z ZN pri vzpostavljanju svetovnega premirja.

2 www.zzb-nob.si/

3 http://www.zdvis.si/

4 http://www.zvvs.si/

5 http://www.zdruzenje-sever.si/

6 http://www.wvf-fmac.org/