O-STA

Pester program v okviru Evropskega tedna mobilnosti (ETM)

Velenje, 15. september 2021 - V prihodnjih dneh bomo v okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki bo potekal v času med 16. in 22. septembrom, pripravili številne aktivnosti. V okviru projekta pa smo pripravili tudi zloženko z naslovom Kako po mestu in okolici brez avtomobila, ki jo bodo jutri v nabiralnike dobila vsa velenjska gospodinjstva. Z zloženko želimo spodbuditi spreminjanje potovalnih navad naših občank in občanov, med drugim je v njej predstavljen tudi vozni red Lokalca. S sodelovanjem pri projektu ETM opozarjamo na to, kako pomembno je spreminjanje potovalnih navad. Velenje letos sodeluje pri projektu že 16. leto.

Jutri, 16. septembra, bomo med 9.30 in 11.30 v Vili Bianci pripravili delavnico za starejše z naslovom Zanimive in varne poti našega mesta. Na delavnici bomo govorili o urejenosti infrastrukture in o problematičnih odsekih na pešpoteh. Odpravili se bodo tudi na teren. Kjer se bo izkazala potreba po novih klopeh ob poti, jih bomo v kratkem postavili. Analizirali bomo vse pripombe starejših in jih upoštevali pri prihodnjih ureditvah okolice. Delavnica se danes izvaja tudi v Domu za varstvo odraslih Velenje.

V petek, 17. septembra, bomo na Vodnikovi cesti ob mostu pri Osnovni šoli Gustava Šiliha med 6. in 8. uro že tretji petek zapored delili brezplačni kolesarski zajtrk za vsakega kolesarja, ki bo pripeljal mimo na svoji poti do službe, šole. Kolesarski zajtrk bomo izvedli še 24. septembra na isti lokaciji ob isti uri. V primeru dežja, kolesarskih zajtrkov ne bo.

V soboto, 19. septembra, pripravljamo med 9. in 12. uro v okviru projekta in tudi dogodka Velenje se predstavi na Titovem trgu Tek očkov, med 16. in 19. uro pa vodeno kolesarsko turo po Velenju (zbirno mesto: pri Vili BIanci).

V torke, 21. septembra, bomo v Velenju med 14. in 19. uro ponovno koleščkali, saj pripravljamo akcijo Velenje na koleščkih, s katero želimo promovirati mestne kolesarske povezave in spodbuditi naše občanke in občane k pogostejši uporabi kolesa kot prevoznega sredstva po mestu. Tudi tokrat bomo na petih lokacijah po Velenju (Pri Bicy postaji v Šaleku, pod Vilo Herberstein, v Sončnem parku pri Vili Rožle, pri Škalskem jezeru - v bližini mostu, ob pitniku in pri Bicy postaji na Velenjski plaži) zbirali žige. Vsak občan, ki bo zbral vsaj tri žige, bo lahko naslednji dan, 22. septembra, med 8.30 in 18. uro na Rudarski cesti, kjer bo potekal dan brez avtomobila prevzel nagrado.

V sredo, 22. septembra, bo del Rudarske ceste zaprt med 6. in 19. uro. Tam bodo potekale številne aktivnosti: igranje nogometa, badmintona, predstavitve Centra ponovne uporabe, Centra za krepitev zdravja, Kamerata, Šole za storitvene dejavnosti, možna bo izposoja koles, registrirali se boste lahko v Bicy sistem, si ogledali Lokalca, na voljo bo spretnostni poligon za vožnjo s kolesom, ogledali si boste lahko lutkovno predstavo Repa velikanka in nastop učencev Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje, telovadili z društvom Šola zdravja, ustvarjali v likovnih delavnicah in si ogledali zanimiv plesni program Plesne skupine Flame&co in še marsikaj drugega. Ob 11. uri bo obiskovalce na Rudarski cesti nagovoril tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Med 8.30 in 9. uro se lahko v sredo na Titovem trgu pridružite telovadbi z društvom Šola zdravja.

Podroben program pošiljamo v priponki.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje in prostor - Sklad za podnebne spremembe in bodo izvedene v skladu s trenutno veljavnimi smernicami NIJZ.

#trajnostnamobilnost #evropskitedenmobilnosti #samo1planet #care4climate #sptm

Prijazno vabljeni!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje