O-STA

Gledališka predstava Sin slovenskega naroda

Leto 2021 je razglašeno za Jurčičevo leto, saj letos mineva 140 let od njegove smrti. Tudi zato so se v njegovi rojstni Muljavi odločili, da prevetrijo Jurčičev pomen za narod in v pristnem dialektu iz časa, ko se je "rodil" prvi slovenski roman, pripravijo predstavo o najpomembnejših utrinkih življenja in dela Josipa Jurčiča, ki jih zagotovo še ne poznate. V gledališču pod zvezdami se bo predstavila zelo pisana generacija igralcev od 11 pa vse tja do 74 let.

Premiera predstave Sin slovenskega naroda bo potekala na prostem pod zvezdami Letnega gledališča v petek, 24. septembra 2021, ob 19.30 uri na Muljavi. Njena ponovitev bo v nedeljo, 26. septembra 2021, ob 19.30, z možnostjo ogleda Jurčičeve domačije, ki bo organiziran dve uri pred predstavo. Neposredni pogled v zapuščino iz Jurčičevega časa ponuja v kombinaciji z ogledom predstave pravo izkustveno doživetje za vsakogar.

Predstava vas bo popeljala skozi štiri ključne postaje Jurčičevega življenja - od Jožeka k Josipu, od pisatelja k novinarju in uredniku, od muljavske dolenjščine preko starega blagozvočja Jurčičeve slovenščine do današnjega pogovornega jezika. Na teh transformacijskih poteh se boste srečali s predmeti, ki so bili včasih nepogrešljivi za delovanje in življenje in jih danes ne poznamo več. Še več. Predstava ves čas išče vzporednice pomenov in vrednost z današnjim časom.

Vsebina predstave pritrjuje dognanju, kako nas doživetja in izkušnje v otroštvu zaznamujejo za celo življenje. Tudi mladi Jurčič ni mogel ubežati temu dejstvu. Zaradi revščine in lakote, ki sta ga praktično spremljali v vseh življenjskih obdobjih, je postal edinstven in ustvarjalen posameznik v zelo burnem družbenem in političnem obdobju na naših tleh. Takrat Slovenci še nismo imeli lastne države in smo bili razsuti po dualistični monarhiji. Jurčič je bil takrat kot javna osebnost velik borec za slovenski jezik, imel je politično zelo napredne ideje in je predstavljal magnet za vse podobno misleče. Zato je bil tudi vseskozi nadzorovan s strani takratne vladajoče politične strukture.

Predstava izpostavlja Jurčičevo vztrajnost, zvestobo poslanstvu naroda, ki je bila njegova najvišja odgovornost, pa konkretnost in enovitost v dejanjih in zapisanemu (tako v literarnem kot novinarskem (političnem)). Kot tihi in natančen opazovalec, ki mu niso ušle najmanjše podrobnosti značaja človeka, nas živo nagovarja še danes.

Pomembno

Prireditev bo potekala skladno z veljavnimi navodili NIJZ. Z nakupom vstopnice potrjujete, da ste z njimi seznanjeni in jih upoštevate.

V primeru dežja bodo predstavo prestavili v dvorano Kulturnega doma v Šentvidu pri Stični. Vsi imetniki vstopnic boste o morebitni spremembi lokacije predstav pravočasno obveščeni. V primeru, da se predstave ne boste udeležili, vračilo denarja za nakup vstopnic, ni mogoče.

Vstopnice lahko kupite na spletu preko servisa Eventim in na vseh njihovih fizičnih lokacijah.

Parkiranje za obiskovalce predstave je omogočeno pred novim gasilskim domom na Muljavi ali na parkirišču centra Bomax. Za varovanje in usmerjanje bo poskrbljeno. Obe parkirišči sta od Jurčičeve domačije oddaljeni 200 metrov.

Nekaj vstopnic bo na voljo tudi 2 uri pred vsako predstavo, vendar priporočajo, da si vstopnice zagotovite prej, saj je obisk na predstavi zaradi zagotavljanja ukrepov zoper Covid 19, omejen.

Rezervacija vstopnic ni možna. Priporočajo, da si svoje mesto na predstavi zagotovite z nakupom vstopnice v predprodaji.


Ali ste vedeli, da ...

... so Kersnikovo nagrado, ki jo od leta 1991 podeljuje časnik Delo za najboljše slovenske romane, v prvih petih letih (od leta 1992 do 1996), podeljevali v Jurčičevi rojstni vasi Muljava.

... se je pri Jurčičevih po domače reklo prʼ Pajštbar. Pajštbe so mala hišice, v katerih so sušili sadje.

... se mladi Jožek v prvem razredu osnovne šole ni naučil ne brati in pisati in da je zato naslednje leto namesto napredovanja v višji razred ostal doma.

... je že pri rosnih 17- ih letih izdal prvo delo Pripovedka o beli kači (1861)

... je bilo v Jurčičevem času kar 40 % otrok nezakonskih. To dejstvo se kaže v skoraj vseh njegovih literarnih delih.

... sta obe Jurčičevi ljubezni za vedno ostali le iskreno hrepenenje. Prva je bila Nemka Joanna Ottowa in druga Slovenka Marija Schventner.

... veliko Jurčičevih izrečenih in zapisanih besed drži še danes: "Novi časi so prišli. Čim več ljudje vedo, tem bolje; nevednost je najdražja reč, nevednega vsak izkorišča."

Več informacij o dogodku na https://jurcicevapot.si/

Fotografije o dogodku.zip

Kako do nas? https://goo.gl/maps/9or37WXBPpxhe5Jk8