O-STA

Povabilo na novinarsko srečanje z ustvarjalci predstave APOLLON MUSAGÈTE/OEDIPUS REX

POVABILO NA SREČANJE Z USTVARJALCI PREDSTAVE

APOLLON MUSAGÈTE/OEDIPUS REX

Spoštovani novinarji in drugi predstavniki medijev,

v četrtek, 30. septembra 2021, ob 19.30, bomo na odru premierno uprizorili balet in operatorij skladatelja Igorja Stravinskega APOLLON MUSAGÈTE/OEDIPUS REX.

Po uspešnem uvodnem koncertu v sezono bo to prva premiera, ki združuje ves umetniški ansambel gledališča; operne soliste, baletne plesalce, moški zbor in orkester.

Deli Stravinskega je režiser in scenograf Rocc povezal v enotno predstavo, ki je posvečena letošnji petdeseti obletnici skladateljeve smrti.

"Deli, ki izhajata iz komponistovega klasicističnega obdobja in sta nastali eno za drugim, sta si v vsebinskem in kompozicijskem pogledu zelo kontrastni. Stravinski se tu pokaže kot pravi kompozicijski kameleon," pravi umetniški direktor opere, Marko Hribernik, ki na vprašanje, zakaj je predstava Oedipus rex aktualna v tem času, odgovarja: "To nam pove že povezava kuge in covida-19 ter naprezanje človeka, tebanskega kralja Ojdipa, da bi se rešil tega prekletstva bogov. Ojdip se ujame v svojo usodo in odrešitev išče v notranji katarzi, ki je vedno povezana s trpljenjem, odpovedjo in velikim spoznanjem prave resnice. Cocteaujeva mojstrovina, ki je dramaturško povezana z njegovim delom La machine infernale, bo globoko nagovarjala občinstvo, saj je notranji konflikt protagonistov preslikava tesnobe današnjega dne. Za občinstvo bo zanimiv tudi glasbeno-scenski kontrast med deloma, ki bo zelo poudarjen."

Da bi vam lahko povedali več o ozadju nastajanja te posebne predstave, vas v torek, 28. septembra 2021, ob 17. uri, vabimo v spodnji foaje (pri blagajni) na srečanje z ustvarjalci.

***

Ob obisku gledališča je treba upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in skladno z veljavnim Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-COV-2 spoštovati pogoj PCT.

Veselimo se srečanja z vami.

Svoj prihod najavite na e-naslov barbara.cepirlo@opera.si.