O-STA

Tudi v Europarku Maribor se rojevajo raziskovalci

Evropska noč raziskovalcev je priložnost, da se v mladih prebudi navdušenje nad raziskovanjem. (foto_ Bojan Mihalič)
V okviru Evropske noči raziskovalcev v Europarku bodo mladi izvajali različne eksperimente in se spoznavali z raziskovalnim delom. (foto_Bojan Mihalič)
Otroci in mladi bodo lahko preverili, kako jim ustreza delo raziskovalca. (foto_Bojan Mihalič)

Nekateri se navdušijo že v zgodnjih letih med raziskovanjem domačega vrta, druge prepriča laboratorijsko delo v šoli, tretji dobijo navdih na drugačen način, a vsem je skupno eno: raziskovalno delo. Vsak raziskovalec ima svoj začetek in zagotovo bo v Europarku Maribor prav ta petek, 24. septembra, ena od priložnosti, da v mladih prebudi navdušenje nad raziskovanjem. Od 9.00 do 21.00 bo namreč potekala Evropska noč raziskovalcev, ki bo otrokom in mladim ponudila številne zanimive aktivnosti. Evropska noč raziskovalcev je tudi posebna priložnost za druženje z raziskovalci, spoznavanje najnovejših dosežkov znanosti in njihovega pomena za naše vsakdanje življenje.

Vsak lahko postane raziskovalec

V največjem nakupovalnem središču severovzhodne Slovenije bodo pripravili številne aktivnosti, ki bodo navdušile različne generacije. Poleg osupljivih eksperimentov, zanimivih delavnic, trikov in ugank bodo udeleženci lahko opazovali Sonce, Saturn in Jupiter, ustvarjali LEGO robote, se preizkusili v sestavljanju samostoječih mostov in se družili z znanstveniki. Otroci in mladi bodo lahko preverili, kako jim ustreza delo raziskovalca, in tako razvijali svoj osebni in poklicni potencial. Potekale bodo tudi predstavitve programov financiranja ter možnosti za začetek in razvoj kariere raziskovalca. Ključno sporočilo letošnjega projekta Evropska noč raziskovalcev je Znanost za vse; vsak lahko namreč postane raziskovalec.

Znanost za vse

Evropska noč raziskovalcev bo osrednji dogodek projekta Znanost za vse, ki ga vodi konzorcij treh univerz, in sicer Univerza v Mariboru, v Novi Gorici in na Primorskem. Ponudila bo kar 75 različnih programskih vsebin, ki jih pripravlja skupno 151 raziskovalcev konzorcijskih univerz in bodo potekale na različnih lokacijah v Mariboru, Kopru in Novi Gorici. Gre sicer za pobudo Evropske komisije, ki projekt financira iz okvirnega programa za raziskovanje in tehnološki razvoj - Obzorje 2020 (Horizon 2020), programa Marie Skłodowska-Curie. V letu 2019 se je projekta Evropska noč raziskovalcev udeležilo 1,6 milijona evropskih obiskovalcev, leta 2020 pa več kot 2,3 milijona obiskovalcev širom Evrope.


Letošnja Evropska noč raziskovalcev bo potekala skladno z ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19. Udeleženci morajo izpolnjevati enega od pogojev PCT.