O-STA

Lucasfilm Ltd odprl animacijski studio v Singapurju; prvi 3-D animirani projekt že v nastajanju; studio bo vodila izvršna in kreativna ekipa, ki želi prvo animirano serijo končati do leta 2007; ključno osebje tako iz ameriških kot singapurskih krogov

SINGAPUR, 27. oktobra 2005 - Lucasfilm Ltd. je danes uradno odprl digitalni animacijski studio Lucasfilm Animation Singapore, katerega namen bo produkcija filmov in televizijskih programov za globalno občinstvo.

Singapurski studio, ki se razteza na 3.715 kvadratnih metrih predela Singapurja, imenovanega Čangi, je že zaposlil več kot 35 delavcev iz 19 držav širom po svetu, delovna mesta pa se bodo zapolnjevali še v letu 2006.

"Ko smo lani avgusta napovedali odprtje studia Lucasfilm Animation Singapore, smo dejali, da bodo vrata odprta to jesen in načrti so se popolnoma izšli," je povedal George Lucas. "Naša prva nanizanka - televizijska pustolovščina z naslovom Clone Wars (Vojne klonov), ki temelji na obdobju med Attack of the Clones (Napad klonov) in Revenge of the Sith (Maščevanje Sitha) - je že v postopku aktivnega razvoja in upamo, da bo na malih ekranih v letu 2007," je dodal Lucas.

Otvoritveno slovesnost studia je zaznamoval tradicionalni levji ples, blagoslov mojstra feng shuija in odkritje spomenika Yode, ki bo pozdravljal obiskovalce studia. Glavna otvoritvena govora sta pripadla dr. Vivianu Balakrishnanu, predstavniku singapurskega ministrstva za trgovino in industrijo in Teu Ming Kianu, predsedniku singapurskega odbora za gospodarski razvoj. Sledil je nagovor predstavnice uprave Lucasfilm Ltd., Micheline Chau, in še prispevek predstavnice uprave Lucasfilm Animation, Gail Currey.

Lucasfilm Animation Singapore bo deloval v polnem sodelovanju z ekipo Lucasfilm Animation, ki ima sedež na Skywalker Ranchu v Marin Countyju, Kaliforniji. Gail Currey, podpredsednica in generalna direktorica pri Lucasfilm Animation, je napovedala sodelovanje z nekaj ključnimi imeni iz ZDA.

----- Catherine Winder, izvršna producentka, ima tako praktične kot producentske izkušnje s področja animacije za celovečerce, video in televizijo. Winderjeva, ki je delala tako v ZDA kot v Aziji, bo vodila razvoj in produkcijo napovedane 3-D animirane televizijske nanizanke kakor tudi prihodnje projekte celovečercev. Preden se je pridružila podjetju je delala kot svetovalka neodvisnih producentov, ki so potrebovali pomoč pri razvoju in trženju svojih izdelkov. Stranke je vodila tudi na področju produkcije, načrtovanja in poslovne strategije. V vlogi podpredsednice Fox Feature Animation je nadzorovala razširitev studijev Blue Sky in produkcijo za oskarja nominiranega filma Ice Age. Njena producentska kariera se je začela pri Colossal Pictures, kjer se je kmalu premaknila k HBO in ustanovila studio, ki je produciral z nagrado Emmy počaščeno animirano nanizanko Todd MacFarlane's Spawn (Zalega Todda MacFarlanea) in druge uveljavljene programe. Kariero na področju animacije je začela v Aziji pri japonskem Walt Disney Television Animation in se nato preselila k Turner Films/Hanna Barbera na Tajvanu. Je tudi soavtorica priročnika Producing Animation.

------- Dave Filoni, nadzorni direktor, je nazadnje režiral animirano nanizanko Nickelodeona, Avatar The Last Airbender. Kariero na področju animacije je začel pri Film Roman kot asistent režije pri nanizanki King of the Hill. V isti vlogi je nastopil pri televizijski nanizanki WB, Mission Hill and The Oblongs. Filoni je pri Walt Disney Television Animation sodeloval pri projektih Kim Possible, Teamo Supremo in Lilo and Stitch.

------ Henry Gilroy, glavni scenarist, je k seriji Star Wars (Vojna zvezd) prvič prispeval s svojimi zgodbami za strip Dark Horse (Temni konj). Nato se je podpisal kot avtor adaptacij grafičnih romanov Episode I The Phantom Menace (Epizoda 1 - Grozeča prikazen) in Episode II Attack of the Clones (Epizoda 2 - napad Klonov). Med največje dosežke staroste televizijske animacije, ki je bil dvakrat nominiran za nagrado Emmy, spadajo The Tick, Jackie Chan Adventures, Lilo & Stitch in Justice League Unlimited. Med Gilroyeva najvidnejša pisanja za celovečerce spadajo zgodbe in scenariji za nagrajeno trilogijo Miramaxa, Bionicle.

------ Rob Colema, direktor animacije in razvoja, se oddelku za animacijo pridružuje po 12 letih pri Lucasfilmovem studiu za vizualne efekte, Industrial Light & Magic. Coleman je delal kot direktor animacije pri Star Wars: Episode III Revenge of the Sith, kakor tudi pri obeh Star Wars filmih pred tem. Leta je 2002 je Entertainment Weekly Roba zaradi njegovega prispevka k digitalni podobi Yoda uvrstil na seznam "It" kot enega najbolj ustvarjalnih ljudi v poslu. Nominiran je bil za dva oskarja - za prispevek Attack of the Clones in The Phantom Menace - in za dve nagradi British Academy Awards - za Men in Black (Možje v črnem) in The Phantom Menace. Za vizualne efekte v filmih Star Wars je prejel dve nagradi MTV Movie Awards in dve priznanji Saturn Awards.

"Ti štirje izjemni talenti, v navezi z vodenjem generalnega menedžerja singapurskega studia Christiana Kubscha, ki se je ekipi pridružil julija, so jamstvo, da bo naša prva nanizanka in projekti, ki bodo sledili, inovativni in zabavni," je povedala Gail Currey, podpredsednica in generalna direktorica pri Lucasfilm Animation. "Zagotovili bodo odlične zgodbe, izjemne podobe in zanesljivo prihodnost."

Preostala ključna imena, ki jih je podjetje napovedalo na delovnih mestih singapurskega studia, so med drugim Phillip Stamp, direktor animacije, Teo Chor Guan, menedžer programerskega oddelka, in Rossina Lim Yennyenn.

Tehnologija v studiu bo prav tako najbolj napredna, kar jo industrija pozna. "Ne gradimo le na tehnologiji, ampak tudi na strokovnem znanju in tehnikah, pridobljenih z dolgimi leta dela pri Industrial Light & Magic and LucasArts, ki nam omogočajo šolanje nove generacije digitalnih umetnikov v našem singapurskem studiu," je pojasnil Cliff Plumer, odgovorni za tehnološko področje pri Lucasfilm Ltd. "Infrastruktura studia v Singapurju je identična našim kampusom na Skywalker Ranchu in v Letterman Digital Arts Centru v San Franciscu, kar omogoča hitro in učinkovito integracijo in komunikacijo."

O Lucasfilm Animation Singapore in Lucasfilm Ltd.

Lucasfilm Animation Singapore je bil ustanovljen avgusta leta 2004. Je del Lucasfilm Ltd., enega vodilnih svetovnih podjetij s področja zabave. Slednjega je leta 1971 ustanovil George Lucas in je zasebno ter polno integrirano podjetje za področje zabave. Ob filmskih in televizijsko-produkcijskih projektih se podjetje na globalni ravni ukvarja še z naslednjimi projekti: Industrial Light & Magic and Skywalker Sound, ki zadovoljuje digitalne potrebe industrije po vizualnih efektih in postprodukciji zvoka; LucasArts, gre za vodilnega razvijalca in založnika na področju programske opreme za interaktivno zabavo preko igralnih konzol in osebnih računalnikov; in Lucas Licensing, ki se ukvarja z globalnim trženje izdelkov Lucasfilma.

Tu je še Lucas Online, ki je pristojen za internetni del zabavnih in poslovnih vsebin Lucasfilma.Med filmske produkcije Lucasfilma spada pet od 20 najbolje gledanih filmov vseh časov, podjetje pa se lahko pohvali tudi z 19 oskarji in 59 nominacijami za oskarja. Televizijski projekti Lucasfilma so osvojili 12 nagrad Emmy. Za več informacij obiščite www.lucasfilm.com.

Lucasfilm Ltd.

Marlene Saritzky,

415-623-1962

Marlene.Saritzky@lucasfilm.com