O-STA

Z rebalansom dodatna sredstva za različne interesne skupine

Z rebalansom dodatna sredstva za različne interesne skupine

Velenje, 6. oktober 2021 - Svetnice in svetniki so na včerajšnji seji potrdili rebalans proračuna Mestne občine Velenje za leto 2021, s katerim se prihodki in prejemki proračuna povečujejo za 843 tisoč evrov ter odhodki in izdatki za 1,752 milijona evrov. Načrtovanje stanje sredstev na računih na zadnji dan proračunskega leta je ob upoštevanju prenosa sredstev iz preteklih let predvideno v višini 1,7 milijona evrov.

Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o proračunu Mestne občine Velenje za leto 2021 je predstavil župan Peter Dermol. Povedal je, da so ključne spremembe nastale na podlagi pridobljenih informacij s terena. V rebalans smo v največji možni meri vključili potrebe gospodarstvenikov ter krajevnih skupnosti in mestnih četrti.

V primerjavi s sprejetim proračunom je načrtovanih za 843 tisoč evrov več prihodkov in prejemkov. Več je načrtovanih predvsem prihodkov od prodaje poslovnih prostorov, in sicer 762 tisoč evrov več. Velik del poslovnih prostorov, ki se nahajajo v Poslovni coni Rudarski dom (PC Rudarski dom), so kupila podjetja, ki so s svojo dejavnostjo pričela prav v tem objektu.

Z rebalansom proračuna je načrtovanih za 1,752 milijona evrov več odhodkov in izdatkov. Največ načrtovanih odhodkov in izdatkov je predvidenih za ureditev Starega Velenja - 390 tisoč evrov več, ki jih bomo namenili za sanacijo ceste od Vile Biance do Kreativnega centra Čuk, dodatna parkirišča in podzemne zbiralnice.

Za ureditev pločnika v Krajevni skupnosti Šentilj bomo namenili 260 tisoč evrov več. Izvedla se bo rekonstrukcija lokalne ceste, križišč, ureditev pločnikov, javne razsvetljave in avtobusnih postajališč. Za dodatno investicijo smo se odločili, ker želimo na tem območju dodatno povečati varnost v prometu in najmlajšim udeležencem v prometu zagotoviti varno pot po pločniku.

155 tisoč evrov več namenjamo za investicijsko vzdrževanje stanovanj in obnove stanovanj. Do spremembe višine sredstev je prišlo zaradi vgradnje novih dvigal in večjega števila energetskih sanacij v večstanovanjskih objektih v solastnini občine ter večjega števila menjav starega stavbnega pohištva v stanovanjih, ki so last občine.

Obseg porabe sredstev za vzdrževanje objektov osnovnih šol je določen na podlagi dosedanje realizacije odhodkov in ocene odhodkov do konca leta. Za vzdrževanje objektov osnovnih šol z rebalansom namenjamo 133 tisoč evrov več, saj so se po sprejetju proračuna pojavile nepredvidene težave s puščanjem streh na telovadnici OŠ Gorica in severnem delu strehe OŠ Gustava Šiliha.

Izhodišča za plačilo razlike med ceno programov v vrtcih in plačili staršev so pripravljena na osnovi določil Zakona o vrtcih in Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter Sklepa o določitvi ekonomskih cen v Vrtcu Velenje. Zaradi večjega števila vpisanih otrok v Vrtec Velenje in dviga stroškov je bilo potrebno povišanje sredstev v višini 124 tisoč evrov. Že v prvi polovici leta so bili zaradi potreb staršev po vključitvi otrok v Vrtec Velenje odprti trije novi oddelki vrtca. S pričetkom novega šolskega leta 2021/2022 je vpisanih 1.435 otrok, kar je za 20 otrok več kot pred letom dni.

Dodatna sredstva iz rebalansa za vzdrževanje javnih površin izven koncesije v višini 122 tisoč evrov bodo porabljena za prenovo bazenčka na mestnem otroškem igrišču. Predvidoma do marca prihodnjega leta želimo namenu predati bazenček s čolnički, ki ga bodo lahko uporabljali otroci. Del sredstev namenjamo tudi za druga manjša popravila na utrjenih površinah, ki niso zajeta v ureditvi po koncesijski pogodbi.

Z dodatnimi sredstvi v višini 101 tisoč evrov več smo izvedli nujno sanacija podpornega zidu pod cerkvijo Sv. Marije, saj ni več opravljal svoje vloge. Glede na izvedeno celostno revitalizacija starotrškega jedra je bila potrebna tudi takojšnja sanacija podpornega zidu, ki bo zagotavljala varnost pred plazenjem in preprečevala prometne nevšečnosti. Kasnejša sanacija bi pomenila posege v obnovljene dele prostora, kar bi povzročilo dodatne nepotrebne stroške.

Dodatno smo zagotovili sredstva tudi za druge projekte, in sicer za sanacijo mostu v Lokah (Paka pri Velenju), sanacijo plazu v Krajevni skupnosti Plešivec, projektno dokumentacijo za nadgradnjo doma za varstvo odraslih (predvidena je v prihodnjem letu), projektno dokumentacijo za urejanje kanalizacije v Krajevni skupnosti Bevče, umetno travo na malem nogometnem igrišču ob mestnem stadionu.

Dodatna sredstva namenjamo za vzdrževanje otroških igrišč in nakupe igral. Od Premogovnika Velenje smo v upravljanje prevzeli otroško igrišče ob Visti, katerega bomo obnovili tudi s pomočjo evropskih projektov.

34 % letošnjega proračuna namenjamo za investicije: investicije po programu mehanizma Celostne teritorialne naložbe - 4,361 milijona evrov, obnove cest po programu koncesije - milijon evrov, naložbe po programu iz najemnine za komunalno infrastrukturo na področju oskrbe s toplotno energijo - 971 tisoč evrov, odkupi zemljišč - 934 tisoč evrov, Parkirišče Velenjska plaža - 627 tisoč evrov, investicijsko vzdrževanje in obnove stanovanj - 565 tisoč evrov, Garaže Gorica - 530 tisoč evrov, naložbe po programu iz najemnine za komunalno infrastrukturo na področju oskrbe z vodo - 501 tisoč evrov, naložbe po programu iz najemnine za komunalno infrastrukturo na področju odvajanja odpadnih voda - 421 tisoč evrov, Ureditev Starega Velenja - 390 tisoč evrov, vzdrževanje in naložbe v CČN Šaleške doline - 379 tisoč evrov, vzdrževanje objektov osnovnih šol - 325 tisoč evrov, Prometna ureditev v KS Šmartno - 271 tisoč evrov, Pločnik v KS Šentilj - 260 tisoč evrov, Ureditev igrišč za OŠ MPT in CVIU - 240 tisoč evrov, Elementar - odprava posledic plazov v tekočem letu - 205 tisoč evrov, nakup gasilskih vozil - 200 tisoč evrov in Vodovod Črnova - 200 tisoč evrov.

Za financiranje projektov v letu 2021 načrtujemo 3,71 milijona evrov sredstev iz državnega proračuna, proračuna EU in drugih evropskih institucij ter od javnih skladov in donacij.

Za izvedbo investicij je načrtovana zadolžitev v višini treh milijonov evrov. Odplačila dolga pa so načrtovana v višini 2,629 milijona evrov.

Zavedamo se, da je potreb še veliko več. Z rednimi srečanji s predstavniki različnih skupin želimo te potrebe čim prej prepoznati in jih realizirati v čim krajšem možnem času. Pri pripravi proračuna za prihodnje leto bomo poskušali upoštevati tudi druge potrebe, ki jih v tem obdobju še nismo realizirali.