O-STA

Alerzo, ki služi nigerijskim neformalnim trgovcem na drobno, s petkratno rastjo transakcij od začetka leta do danes

Tehnologija spreminja maloprodajni sektor, ki je večinoma v lasti žensk

SINGAPUR in IBADAN, Nigerija --(BUSINESS WIRE)-- Alerzo, eno najhitreje rastočih zagonskih podjetij B2B v Nigeriji, je danes objavilo, da je njegov letni obseg transakcij septembra presegel 155 milijonov ameriških dolarjev in se od začetka leta 2021 povečal za več kot petkrat.

Od zbiranja sredstev Serije A letošnje poletje se je prihodek tržnice B2B podjetja Alerzo več kot podvojil, podjetje pa je vzpostavilo plačilno dejavnost, ki zdaj mesečno obdela več kot 400.000 transakcij.

Adewale Opaleye ("Ade") je Alerzo leta 2019 ustanovil v Ibadanu, tretjem največjem nigerijskem mestu. Podjetje več kot 150.000 neformalnim maloprodajnim trgovinam, od katerih jih več kot 90% vodijo ženske, zagotavlja brezplačno dostavo v istem dnevu, brezgotovinsko plačevanje in vrsto drugih digitalnih storitev, ki povečujejo dobičkonosnost trgovin in hkrati poenostavljajo življenje lastnikov.

"Podjetje Alerzo sem ustanovil, da bi pomagal svoji mami, materi samohranilki, ki je vodila dve neformalni trgovini na drobno, da bi preživljala mene in moje tri brate in sestre. Pred podjetjem Alerzo je morala zapreti trgovino in več ur potovati, da je lahko kupila zaloge in ostala v poslu," je povedal Opaleye, ki je študiral fiziko v Nigeriji in računalništvo na Kitajskem. "Ženske so pogosto žrtve tatvin, saj fantje z ulice vedo, da imajo lastniki maloprodajnih trgovin pogosto pri sebi gotovino. To, kar sem se naučil na Kitajskem, sem želel uporabiti, da bi izboljšal življenje zaposlenih mater v Nigeriji."

Letos poleti je Alerzo prevzel podjetje Shago Payments, da bi pospešil svojo preobrazbo iz tržnice B2B v tehnološko platformo "vse v enem". Podjetje Shago, ki ga je ustanovila veteranka plačilne industrije Sabastine Enechi, pospešuje Alerzov prodor na področje digitalnih izdelkov in finančnih storitev. Z vključitvijo podjetja Shago v AlerzoPay, plačilno enoto podjetja, Alerzo zdaj neformalnim maloprodajnim trgovinam zagotavlja portfelj novih digitalnih storitev, kot so polnjenje mobilnega časa, plačevanje računov in medsebojni prenosi.

Santie Botha, predsednik banke Capitec Bank (Južna Afrika), se je nedavno pridružil upravnemu odboru družbe Alerzo kot vodilni neodvisni direktor. "Upravnemu odboru družbe Alerzo sem se pridružil, ker me je navdihnila Adeina življenjska zgodba in ker se strinjam z Alerzovo zavezanostjo k opolnomočenju zaposlenih žensk v Afriki," je dejal Botha.

Iyinoluwa Aboyeji, soustanovitelj podjetij Flutterwave in Andela ter član Alerzevega svetovalnega odbora, je dejal: "Večina podjetij veliko govori o finančnem in gospodarskem vključevanju, nato pa se osredotočijo na komercialno spretna velemesta, kot sta Lagos ali Nairobi. Podjetje Alerzo se osredotoča na izključene, vendar poslovno uspešne trgovske skupnosti v manjših mestih, kot je Ibadan, kar je zgledno in vizionarsko. Navdihuje me njihova osredotočenost na skupnosti, ki so resnično izključene."

V svetovalnem odboru podjetja Alerzo so poleg Aboyejija tudi visoki vodstveni delavci, ki so med drugim delali v podjetjih KKR, Facebook, Wellington Management in Galaxy Digital.



Christina Sass, ena od vlagateljev podjetja Alerzo in soustanoviteljica podjetja Andela, je povedala: "V svetu je veliko ljudi, ki so se odločili za sodelovanje: "Alerzo je eno redkih socialnih podjetij, kjer gre očitno in močno družbeno poslanstvo z roko v roki s finančno uspešnostjo podjetja."

Septembra je podjetje Alerzo razširilo svoje poslovanje na regije srednjega pasu in severne Nigerije ter zdaj posluje v Abudži in Kanu. Podjetje načrtuje, da bo do konca prihodnjega leta oskrbovalo večino Nigerije.

O podjetju Alerzo

Alerzo, ki ima sedež v Singapurju in Ibadanu v Nigeriji, je celovita tehnološka in storitvena platforma, ki spreminja delovanje nigerijskih neformalnih maloprodajnih trgovin. S storitvijo Alerzo lahko trgovci na drobno naročijo zaloge, dobijo hitro dostavo, prejemajo in izvajajo brezgotovinska plačila, bolje spremljajo dobičkonosnost trgovine in uporabljajo portfelj digitalnih storitev, vključno z nakupi letalskega časa, plačili računov in medsebojnimi prenosi. Obiščite nas na www.alerzo.com ali nam sledite na LinkedInu. Za več informacij o Alerzu nam pišite na IR@alerzo.com.

Izvirnik je na voljo na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20211006005148/en/

Kontakt

Debra Cope, +1-202-468-3814, PR@Alerzo.com




Vir: Alerzo