O-STA

Vabilo: Ciklus besednih postaj Knjigarne Filozofske fakultete v Ljubljani, 11.-15. 10. 2021

Vabilo


Datum: 11. 10. 2021

Številne omejitve javnega življenja, ki že drugo leto zaznamujejo naš vsakdan, k sreči ne morejo ustaviti plodne založniške dejavnosti. V letošnji izdaji Besednih postaj smo osvetlili del aktualne knjižne produkcije. Pri tem je sodelovalo 35 znanih in uglednih imen slovenskega znanstvenega in kulturnega življenja in osem založb, ki nam nudijo poglobljene uvide ter nas vabijo k branju in razmisleku - kar nenazadnje botruje nastanku novih knjig.

Z nagrajenimi prevajalkami smo se pogovarjali o branju, bralcih in obrti književnega prevajanja, z znanim literarnim zgodovinarjem in teoretikom ter prevajalcem pa se osredotočili na etične razsežnosti literature. Razgledali smo se po staroindijski književnosti, pri fantazijski literaturi pa strokovnjake povprašali, zakaj imajo bralci radi antijunake. S prejemnico Veronikine nagrade smo se spraševali, zakaj pesmi brišejo meje med človeškim in nečloveškim, kako se narava zlije s človekom, kakšno vlogo imajo sugestivne estetske podobe in kaj je mobilna silabičnost. Tudi pri predstavitvi pesniške zbirke, nagrajene z nagrado Prešernovega sklada, se je razvil pogovor o bistvenih potezah lirične poezije, o njenem izvoru, jezikovnih oblikah in zlasti smislu v sodobni kulturi. V pogovorih o izbranih umetniških parih pa sta avtorja - eden s področja likovne umetnosti, drugi s področja literarne umetnosti - s presenečenjem ugotavljala, da se medsebojno presvetljujeta tudi njuni stroki, literarna in likovna teorija, in da ju intervencije sogovornika vzpodbujajo k mislim, do katerih zgolj na podlagi lastnih strok ne bi prišla in jih pred pogovorom tudi nista poznala. Govorili smo tudi o filmski teoriji, politični ekonomiji umetnostne produkcije in izjemnosti umetnosti. Obdelali smo osnovno človeško dejavnost - delo v vseh njegovih pojavnih oblikah v zadnjih osemsto letih v svetovnem merilu; razpravljali o ženskem delu, neplačanem delu, izkoriščanju presežne vrednosti in o delavcih, ki so prisiljeni v posebej krute delovne pogoje in prakse. Pa spet, zakaj se posameznik odloči postati prostovoljec, kakšni konteksti spodbujajo ali zavirajo prostovoljstvo? In kaj se na področju čustvovanja skriva za vrstnim redom vem, hočem, čutim? Iskrilo se je pri jezikovnih temah. Kako govorci slovenščine pojmujejo zvrstnost, kako spreminjajo svoj govor glede na različne okoliščine in zakaj liki v sinhroniziranih risankah govorijo različne "slovenščine"?

Nazadnje smo se počutili kot glavna oseba v romanu znane pisateljice, ki svojemu sogovorniku svet ves čas pojasnjuje in tolmači - pa je svet sploh mogoče razložiti ali ta hermenevtični izziv vselej propade?

Letošnji spletni Ciklus besednih postaj si lahko ogledate na tej povezavi.

Dogodki so del kulturnih dejavnosti v knjigarni, ki jo sofinancira Javna agencija za knjigo RS.