O-STA

Za brezdomne osebe v Velenju dobro poskrbljeno

Župan v Centru Hiša, okt 2021

Sporočilo za javnost

Velenje, 11. oktober 2021 - Brezdomstvo še naprej ostaja sestavni del naše družbe, brezdomci pa so v času epidemije še posebej prizadeti. 10. oktober že od leta 2010 dalje obeležujemo kot svetovni dan brezdomcev, letos pod geslom Ostajamo Tu-kaj. Leta 2011 je Mestna občina Velenje pristopila k sistemski ureditvi brezdomnih oseb.

Ob tej priložnosti je velenjske brezdomce obiskal župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in jih obdaril. Ob tem jim je povedal, da "jih z veseljem obišče, da jim prisluhne. Epidemija je v nas še bolj vzbudila zavedanje, da je na prvem mestu vsakega posameznika zdravje, nato prijatelji. Obljubil jim je, da jih ponovno obišče konec leta, ko bo več časa za druženje in veselje." Srečanja se je udeležila tudi predsednica Društva Hiša - društvo za pomoč in samopomoč socialno izključenih skupin Brigita Šinigoj, ki v Velenju izvaja ta socialno varstveni program. Center za brezdomne osebe v Velenju se nahaja na cesti Simona Blatnika 21, kjer je trenutno nameščenih deset brezdomnih oseb.

Mestna občina Velenje na osnovi predhodnega razpisa izbranemu izvajalcu programa zagotavlja del sredstev za izvajanje programa. V letošnjem letu za program namenjamo sredstva v višini 80.427 evra in za stroške bivanja (elektrika, voda, odpadki, ogrevanje) v višini 12.573 evra, skupaj torej 93.000 evrov.

Center za brezdomne osebe opravlja socialno varstveno storitev, ki nudi namestitev, prehrano in osebno pomoč brezdomnim osebam 24 ur dnevno. Uporabniki programa so osebe brez prostora za bivanje in so v program napoteni s strani ustreznih strokovnih javnih služb. Uporabniki Centra so materialno in socialno ogrožene brezdomne osebe brez premoženja in so:

- državljani Republike Slovenije in osebe z dovoljenjem za stalno bivanje v Republiki Sloveniji,

- državljani Republike Slovenije in osebe z dovoljenjem za stalno bivanje v Republiki Sloveniji s stalnim prebivališčem v Mestni občini Velenje, ki so na dan obravnave brez urejenega stalnega bivališča oziroma brez urejenih veljavnih dokumentov,

- uporabniki centra so lahko tudi občani drugih občin, v kolikor Mestna občina Velenje sklene s temi občinami dogovor o sofinanciranju programa za njihove občane,

- posamezniki, ki zaradi svojega načina življenja nimajo več urejenih dokumentov, vendar že daljše obdobje (več kot 20 let) živijo v tem okolju in imajo v tem okolju razvito socialno mrežo.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

S prijaznimi pozdravi

mag. Saša Sevčnikar,Kabinet župana

T: 03 8961 652
...............................................................................................................................

Mestna občina Velenje podatke obdeluje in varuje skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 94/2007) in Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter razveljavitvi Direktive 95/46/ES (Splošna uredba). Posredovani dokument je namenjen izključno prejemniku ali osebi, odgovorni za prenos tega sporočila prejemniku, ter osebam, ki so upravičene poznati v dokumentu vsebovane podatke na podlagi svojih pristojnosti. Posredovani dokument je dovoljeno uporabljati le za med pošiljateljem in prejemnikom dogovorjeni namen. Drugačno posredovanje, razmnoževanje oziroma uporaba dokumenta niso dovoljeni. Dokument so vsi podatki v kakršnikoli obliki, ki jih vsebuje to elektronsko sporočilo. Če ste prejeli to sporočilo zaradi napake v naslovu ali pri prenosu sporočila, prosimo, da o tem obvestite pošiljatelja elektronskega sporočila.