O-STA

Slovenska premiera veličastne Simfonije Turangalîla tik pred vrati!

Monumentalno Simfonijo Turangalîla je Olivier Messiaen napisal med letoma 1946 in 1948 po naročilu Bostonskega simfoničnega orkestra, prvič pa je bila izvedena pod taktirko Leonarda Bernsteina. Beseda turangalîla izhaja iz sanskrta, pri čemer njen zadnji del lîla pomeni igro v smislu božjega posredovanja, ki ukrivlja stvarjenje, medtem ko turanga označuje iztekajoči se čas. Tvorjenka je zato pomensko zelo bogata in zaznamuje kozmično igro življenja in smrti, stvarjenja in destrukcije, ljubezni in igre, gibanja in statike. Sam skladatelj je zapisal, da je delo "ljubezenska pesem, himna radosti", pri čemer je treba tako ljubezen kot tudi radost razumeti v njuni najširši, najmočnejši, skorajda transcendentalni obliki.

SOS 2 | Pesem ljubezni, spev radosti
sreda, 20. oktober 2021, ob 19.30 | Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije
Michael Wendeberg, dirigent
Sae Lee, klavir
Cécile Lartigau, Martenotovi valovi

Spored:
Olivier Messiaen: Simfonija Turangalîla

Za lažje spremljanje koncerta si lahko na spodnji povezavi ogledate posnetek Sobotne izobraževalne matineje, ki je nastal minulo soboto v Zavodu sv. Stanislava. Moderator dogodka je bil dr. Peter Šavli.

Predstavitev in razlaga Simfonije Turangalîla / SIM 2 - YouTube

Vstopnice so na voljo na blagajni Cankarjevega doma.
Cene vstopnic: 35/28/22/17 EUR;
Upokojenci, študentje in dijaki: 28/23/18/14 EUR

Več informacij o dogodkih najdete na spletni strani www.filharmonija.si.

Obisk dogodkov je mogoč ob izpolnjevanju pogoja PCT. Prosimo vas, da pri vstopu v dvorano predložite ustrezno dokazilo. V zaprtih prostorih je uporaba zaščitne maske obvezna.