O-STA

Novinarska konferenca ob odkritju temeljnega kamna za Park državnosti

VABILO

Velenje, 20. oktober 2021 - V ponedeljek, 25. oktobra, ob 11. uri bomo na zelenici ob Spominskem centru 1991 odkrili temeljni kamen za Park državnosti, ki ga posvečamo 30-letnici samostojnosti Slovenije.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, v imenu vseh veteranskih in domoljubnih organizacij v Mestni občini Velenje Alojz Slavko Hudarin in projektant Rok Poles.

Po podanih izjavah bodo župan, predstavnik veteranskih in domoljubnih organizacij ter projektant odkrili temeljni kamen - tetraeder, ki predstavlja osrednji pomnik vojne za Slovenijo.

V Parku državnosti bodo predstavljena tri obdobja, ki so zaznamovala pot Slovencev do lastne države. Z obeležjem "1918" bo predstavljen zgodovinski pomen domačina dr. Karla Verstovška in generala Rudolfa Maistra, drugi sklop bodo zavzemale vsebine iz let 1941-1945, s tretjim segmentom "1991" pa bo predstavljena osamosvojitvena vojna za Slovenijo. V parku bodo predstavljeni trije večji artefakti: betonska protitankovska ovira iz vojne za Slovenijo - tetraeder, jeklena protitankovska ovira iz jamskih lokov - 'jež' in obnovljeni tank Sherman iz časa 2. svetovne vojne.

Ureditev parka bo potekala v dveh etapah. Prva faza pomeni simbolični začetek urejanja parka: na sredino zelenice je postavljen betonski tetraeder, ki v slovenskem prostoru simbolizira vojno za Slovenijo, nanj pa so pritrjene okrogle tablice iz nerjavnega jekla z vgraviranimi simboli Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje, Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje, odbora Velenje, in Mestne občine Velenje. Park državnosti bo vsebinsko dopolnjeval muzejski del Spominskega centra 1991. Vrednost investicije je ocenjena na 80.000 evrov.

Vabljeni!