O-STA

Jesenska doživetja v mestu grofov

Jesenske počitnice so letos v Celju rezervirane za nepozabna doživetja. Mesto grofov se je odelo v jesenske barve, najskrivnostnejši čas leta pa odpira vrata v svet domišljije. Na Starem gradu Celje bodo ponovno zaživele grofovske zgodbe in legende. V starem mestnem jedru bodo skrivnosti antične Celeie in današnjega Celja predstavljali muzeji in izbrani ponudniki. Svet iluzij bo z znanstvenimi šovi odkrival Tehnopark, za mero ustvarjalnosti pa bodo poskrbeli umetniki in obrtniki iz Umetniške četrti in z Gosposke ulice. To jesen je Zavod Celeia Celje s partnerji pripravil program doživetij za vso družino. Od 23. do 31. oktobra vas deset celjskih ponudnikov vsak dan vabi na več kot 70 doživetij v štirih časovnih terminih. Pričakujejo vas na vodenjih, delavnicah, v sobah pobega, pustolovskih igrah in znanstvenih šovih.

Grajsko doživetje v ambientu Starega gradu Celje

Najbarvitejši čas leta otroke vleče v svet vitezov in dvornih skrivnosti. Sledite trem zvezdam in odkrijte zgodbe najvplivnejše plemiške dinastije v zgodovini Slovenije. Obisk celjskih grofov na Starem gradu Celje in mestnega jedra je kot vznemirljivo potovanje s časovnim strojem. Grajska dvorišča se spremenijo v pravi viteški tabor, ob animacijskem programu in v srednjeveških kostumih pa legende iz knjig in s celjskih ulic postanejo resničnost. Stari grad Celje tako ob vikendih postane oder za Živo zgodovino. Kulturnozgodovinska društva uprizarjajo srednjeveške igre ter spretnosti in navade grajskih prebivalcev. Grajski tiskar vrti svojo tiskarsko prešo in izdeluje listine. Obzidje čuvajo paži, ki znajo streljati z lokom, da se lahko tako kot v srednjem veku na gradu v miru dobro kuha. Otroci se prelevijo v viteze in se preizkusijo v mečevanju s popolnoma varnimi meči ali streljanju z lokom. Celotno doživetje bo zajeto v ceno dnevne vstopnine na Stari grad Celje.

Teden strašne znanosti v Tehnoparku Celje

Grofje so doma tudi v mestu. Poiščite njihov simbol treh zvezd na mestnih ulicah in v Tehnoparku Celje. Tudi te jesenske počitnice boste v največjem slovenskem znanstveno-zabavnem parku odkrivali magični svet iluzij na 53 igralnih postajah, kjer ni konca čudenju naravi, znanosti in novim tehnologijam. Teden strašne znanosti bo v znamenju ugank, strašljivih dogodkov in navidezne resničnosti. Rešujte uganke in spretnostne izzive v sobi pobega (escape room) ter pomagajte prvošolki Ani poiskati njeno srečno igračko pred klavirskim nastopom. Izdelajte maske, okraske na ustvarjalni delavnici na temo čarovnic, sestavljajte robote na tečaju legorobotike ali izdelajte avtoportretni hologram. Najmlajši obiskovalci ste vabljeni, da se naučite koreografijo hocus pocus na nepozabnem plesu med zvezdami, starejši na kulinarično delavnico z nabiralskim sprehodom, na katerem spoznate užitne in zdravilne rastline, vsi pa na znanstveni šov na temo noči čarovnic na ploščadi Tehnoparka Celje. Posebno doživetje bo strašljiva virtualna izkušnja, ki pa je primerna le za pogumne in neustrašne.

Ustvarjalnice in vodenja v muzejih

Pester program aktivnosti so pripravili tudi v Pokrajinskem muzeju Celje in Muzeju novejše zgodovine Celje. Kdo ne pozna edinega prebivalca otroškega muzeja Hermanov brlog, Hermana Lisjaka? Med jesenskimi počitnicami vabi na muzejska ustvarjalno-raziskovalna doživetja, na katerih otroci izvejo več o bontonu. Otroci z igro in interaktivno vsebino spoznajo, kako ravnati v različnih situacijah, na primer pri mizi in v naravi, seznanijo se s športnim bontonom, izvejo pa tudi, kako obleka naredi lisjaka. Mestne skrivnosti odkriva Pokrajinski muzej Celje. V kleti Knežjega dvora se na vodenem ogledu po razstavi Celeia - mesto pod mestom sprehodite med ostanki antične Celeie. Na tlakovanih rimskih cestah poiščite barvne kamenčke in se na posebni ustvarjalnici preizkusite v izdelavi mozaika. Po ogledu razstave Zloščeno do visokega sijaja ustvarjajte s folijo, po ogledu razstave Dr. Juro Hrašovec - prvi slovenski župan Celja pa na debatnem krožku izrazite svoje mnenje in ideje.

Ustvarjanje z umetniki in obrtniki ter pustolovsko raziskovanje mesta

Program doživetij to jesen sooblikujejo tudi umetniki in obrtniki. Center sodobnih umetnosti vabi, da načrtno usmerite svoje sanje na ustvarjalni delavnici z Majo Hodošček. Umetniška četrt vabi na delavnici pripovedovanja in ilustracije z Nušo Komplet Peperko in Neo Likar, na katerih najprej telo razgibate z zgodbami, nato pa ga ujamete v ilustrirano podobo. Lepe misli in izraze hvaležnosti shranite v lončke lepih misli, ki jih na ustvarjalni delavnici ustvarite v Večgeneracijskem centru Socio, z energijo sonca pa ogrejte svoj dom v vse krajših dneh s svečo, ki jo iz čebeljega voska sami izdelate na druženju v trgovini Čebelca na Gosposki ulici. Otroke bo pritegnila tudi pustolovska igra Legenda o skrivnem rovu v mestnem jedru, v kateri bodo morali uporabiti sive celice, poiskati skrivne namige in razkriti lokacijo skrivnega rova. Vabljeni tudi na posebno vodenje po Celju na temo čarovnic, ki ga Zavod Celeia Celje organizira v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, in na čarovniške vragolije v Celjskem mladinskem centru.

Grajska dvorišča in mestne ulice med jesenskimi počitnicami vabijo v svet grofovskih skrivnosti, ustvarjalnega in pustolovskega navdiha, razburljivih eksperimentov in ustvarjalnic. Vsak dan v tednu vas ob 10.30, 11.00, 14.00 in 16.00 z vodenji, delavnicami, sobami pobega, pustolovskimi igrami in debatnimi krožki ter znanstvenimi šovi pričakujejo izbrani ponudniki od Starega gradu Celje do mestnega jedra Celja. Izberite dan in preglejte program doživetij na: https://www.visitcelje.eu/sl.

Več informacij na:

www.visitcelje.eu ali

v TIC Celje, Glavni trg 17, tel.: (03) 42 87 936, tic.celje@celje.si,

ter pri posameznih organizatorjih