O-STA

Podjetna jesen na GCC

GIMNAZIJA CELJE - CENTER
SPOROČILO ZA JAVNOST

Spiritov podjetniški vikend, PODVIG in dva evropska projekta na temo podjetnosti v (ob)šolski prostor Gimnazije Celje - Center ponovno vnašata inovativne ideje

Na Gimnaziji Celje - Center (GCC), eni od razvojnih šol ESS projekta PODVIG (podjetnost v gimnazijah), šole koordinatorke strateškega partnerstva programa Erasmus + YESSS (Young Entrepreneurs at Secondary Schols) in partnerice strateškega projekta Make Sense (socialno podjetništvo in mladi) na izzive aktualnega časa in vedno bolj nepredvidljive prihodnosti trga dela odgovarjajo s poudarjanjem razvoja mehkih veščin dijakov, ustvarjalnosti, podjetnostnih kompetenc, timskega dela in voditeljstva v najširšem pomenu te besede zlasti s povezovanjem formalnega in neformalnega izobraževanja. Na šoli v tem šolskem letu pripravljajo več kot 70 obšolskih dejavnosti in projektov, ki so večinsko prilagodili tudi za aktualne razmere pouka na daljavo.

Že tretje leto zapored so bili na GCC uspešni na javnem pozivu šolam za dodelitev spodbud namenjenih izvajanju aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, ki ga je objavil SPIRIT, javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije, ki deluje pod okriljem gospodarskega ministrstva. Uspešno so pridobili sredstva za izvajanje podjetniškega krožka GCC Start Up, ki na šoli deluje že sedmo leto, pa tudi za organizacijo podjetniškega vikenda, ki so ga na šoli izvedli kot uvod v letošnje jesenske počitnice med 21. in 23. 10. 2021.

Podjetniški vikend je vodila ekipa 5 mladih podjetnikov - mentor podjetniškega krožka na GCC Luka Srbič, industrijska oblikovalka Veronika Rožmanc, oblikovalka Samata Pahole, mentor za računalništvo in spletno oblikovanje Ivan Srbič in mentor za trženje Aljaž Krajnc. Mentorji so skupino 30 dijakov usmerjali skozi vse korake: od iskanja ideje do pisanje poslovnega načrta in poslovnega govora (pitcha). V ospredju so bile ob poslovnih idejah mladih tudi trajnostne rešitve za njihovo uresničitev, upoštevajoč vse izzive današnjega časa - od okoljskih do družbenih. Večina mladih obiskuje tudi podjetniški krožek, tako da bodo ideje razvijali dalje, nekatere pa bodo že v jeseni poskušali umestiti na trg in preizkusiti v praksi.

Na GCC bo podjetnost tudi v prihodnosti ostala pomemben del (ob)šolskih dejavnosti. Poleg krožka načrtujejo še en podjetniški vikend v drugi polovici šolskega leta, posebne delavnice za dijake 2. letnikov, ki so vezane na karierni program, ki ga izvajajo na šoli, zelo intenzivno pa se nadaljuje tudi delo na evropskih projektih. Erasmus + projekt YESSS je z oktobrom vstopil v pilotno fazo, v kateri 9 učiteljev v večini oddelkov preizkuša podjetnostne metode dela v povezavi z učno snovjo, končni cilj projekta pa je priprava praktičnega e-priročnika za srednje šole o vključevanju podjetnostnih kompetenc v kurikularne vsebine in obšolske dejavnosti. Drugi Erasmus + projekt, Make Sense, pa bo z novembrskim srečanjem partnerjev v Rimu učiteljem in šolam ponudil kreativne delavnice, skozi katere bodo lahko šole razvijale tudi socialne vrednote in trajnostni razvoj pri reševanju izzivov v povezavi z rednimi kurikularnimi vsebinami.

PRILOGA: Fotografije s podjetniškega vikenda in delavnic za učitelje v projektu YESSS (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945