O-STA

Film "Vrnitev v pragozd" na 20. mednarodnem festivalu filmov o naravi v Innsbrucku

Spoštovani,

na 20. mednarodni festival filmov o naravi v Innsbrucku v Avstriji z letošnjim naslovom Mi smo narava (We are nature) je bilo prijavljenih 350 filmov iz 46 držav. Izmed njih so jih 52 izbrali v finalni izbor in jih razporedili v 5 kategorij. Med njimi je bil tudi drugi del filma o Kostariki, Vrnitev v pragozd, ki je nastal leta 2020 v produkciji RTV in sodelovanjem Nacionalnega inštituta za biologijo.

Film je nastal na pobudo dr. Marine Dermastia in dr. Toma Turka, ki že 10 let sodelujeta s tropsko raziskovalno postajo La Gamba v tropskem deževnem gozdu na jugu Kostarike. Postajo vodita dr. Werner Huber in dr. Anton Weissenhofer, z Univerze na Dunaju. V vseh teh letih sta se seznanila tako z biodiverziteto Kostarike, kot tudi s pobudami za pogozdovanje opuščenih plantaž banan in vzpostavitvijo biološkega koridorja COBIGA, ki bi povezoval polotok Osa na jugu z nacionalnim parkom Amistad na severu Kostarike. Prav vračanje Kostarike v stanje pred plantažami je glavna vsebina filma, ki ga je režirala Anja Čuček, direktor fotografije pa je bil Bernard Perme. Film, katerega prvi del Biodiverziteta v tropskem gozdu je predhodno že dobil nagrado za kinematografijo na filmskem festivalu Nature without borders, je bil v Innsbrucku nominiran za najboljši kratki dokumentarec leta. Film je bil deležen velikega zanimanja, predvajan je bil v elitnem terminu pred številnim občinstvom in po projekciji je sledilo veliko vprašanj.

Ker kot vedno skušamo biti del rešitve in so tako naš film predvajali čisto za zaključek festivala pod sloganom: SOLUTIONS. Našemu kratkemu filmu je sledil še celovečerni Kiss the ground (Kiss the Ground) holywoodskega zvezdnika Woodya Harrelsona, ki sorodno tematiko predstavlja na globalni skali.

Zmagovalni film festivala v kategoriji dolgih dokumentarcev je bil Najbolj osamljeni kit: iskanje 52, režiserja Joshue Zemana in v produkciji Leonarda di Capria, v kategoriji kratkih pa Morski ptič Conorja Ferrisa.

Z lepimi pozdravi,

Katja Sinur

Če se je vaš elektronski naslov v bazi prejemnikov sporočil Nacionalnega inštituta za biologijo znašel po pomoti ali pa naših obvestil ne želite več prejemati, vas vljudno prosimo, da se odjavite na katja.sinur@nib.si.