O-STA

Sofinanciramo 60 štipendij za deficitarne poklice

Velenje, 27. oktober 2021 - Na poziv Mestne občine Velenje za sofinanciranje štipendij za deficitarne poklice v šolskem oz. študijskem letu 2021/2022 so se prijavila 3 podjetja, in sicer Veplas Velenje, Premogovnik Velenje in HTZ. Prejeli smo vloge za sofinanciranje 20 štipendij za deficitarne poklice: za 3 študente in 17 dijakov.

Leta 2019 smo sprejeli nov odlok o štipendijski shemi, s katerim želimo štipendijsko politiko občine prilagoditi razvojnim in kadrovskim potrebam delodajalcev v naši lokalni skupnosti ter zadržati mlade strokovnjake v občini. Cilj štipendijske sheme je spodbuditi dijake in študente za izobraževanje v programih za deficitarne poklice ter spodbuditi gospodarstvo, da v večji meri pristopi k štipendiranju mladih, posebej na področju deficitarnih poklicev.

Sofinanciranje štipendij s strani Mestne občine Velenje znaša največ 40 % izplačane štipendije in ne presega 40 evrov mesečno za dijaka ter 80 evrov za študenta. Na podlagi posredovanih podatkov o izbranih štipendistih bomo predvidoma v mesecu novembru za tekoče šolsko leto skupaj s štipendisti in delodajalci podpisali pogodbe o štipendiranju.

V šolskem letu 2019/2020 smo sofinancirali 24 štipendij za 18 dijakov in 6 študentov (prijavilo se je šest podjetij: Esotech, Elektro Jezernik, Premogovnik Velenje, HTZ, Gorenje Velenje in Komunalno podjetje Velenje), v lanskem šolskem letu smo sofinancirali 16 štipendij - 10 dijakov in 6 študentov (prijavila so se tri podjetja: Premogovnik Velenje, HTZ in Elektro Jezernik). Štipendijo štipendisti prejemajo do zaključka šolanja oz. študija, zato bo Mestna občina Velenje vključno s tem šolskim letom sofinancirala 60 štipendij za deficitarne poklice - za 45 dijakov in 15 študentov. Nekateri dijaki so v tem času že zaključili šolanje in se zaposlili pri štipenditorjih.

Štipendijska shema Mestne občine Velenje zajema tudi štipendije za aktivno delovanje v Mestni občini Velenje, ki jih dodeljuje Mladinski center Velenje in v celoti financira Mestna občina Velenje. Pet štipendij letno se dodeli študentom, ki s svojim aktivnim delovanjem dvigujejo kvaliteto življenja v Mestni občini Velenje ter sodelujejo z Mladinskim svetom Velenje, javnimi zavodi, društvi ali zvezo društev. Na Javni razpis za štipendije za aktivno delovanje v Mestni občini Velenje za študijsko leto 2021/2022 je prispelo 14 vlog, ki so trenutno v ocenjevanju. V predlanskem študijskem letu se je na omenjeni razpis prijavilo 18 študentov, leto kasneje je prispelo devet vlog.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnosti Mestne občine Velenje