O-STA

Najlepši možen uvod v Martinova praznovanja

Degustacija VI. Prestige TOP 30

Poučno, zdravo, trezno

Maribor, 11. november 2005 - V torek, 8. novembra je potekala gala izobraževalna degustacija Prestige TOP 30, ki jo je že šestič organiziral Zavod za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino. Več kot 230 vinoljubov je uživalo ob 30 povabljenih vinih in kulinaričnem izboru kuharskih mojstrov Hotela Mons. Letošnjo degustacijo je v modernih in tehnično opremljenih prostorih dvorane Plečnik gostil kongresni center Hotela Mons.

Šesto vinsko zgodbo 30 najboljših so predstavili eminentni strokovnjaki in specialisti za vinarstvo dr. Julij Nemanič, mag. Anton Vodovnik in Tadeja Vodovnik Plevnik. Z nevsakdanjo vinsko retoriko in mojstrskimi besednimi opisi so vodje degustacije predstavili vseh trideset, iz strani enologov in sommelierjev povabljenih in kasneje izbranih vin. Letos je komisija ob upoštevanju vseh standardov Prestige TOP 30 SloVino povabila med 30 velikanov 3 penine, 8 rdečih vin, 9 belih suhin vin in 10 slajših vin vključno z vini posebnih kakovosti. Vinarji katerih vina so bila povabljena prihajajo iz vseh slovenskih vinorodnih dežel. Med predstavljenimi vini so se tako znašla vina največjih slovenskih kleti, kakor tudi majhnih zasebnih vinarjev.

Slogan dogodka "Naj nas Vino druži!" so vzeli zelo resno tako strokovna javnost in ljubitelji, ki so štiri ure uživali in izpolnjevali svoja znanja o vinu. Vabljena vina, ročno izdelani stekleni kelihi serije Zdravljica iz Steklarne Rogaška in vrhunska sommelierska postrežba so navduševali tudi ameriškega in turškega ambasadorja, ki sta se s svojim spremstvom udeležila prireditve. Dogodka se je udeležilo veliko eminentnih gostov. Posebej je potrebno izpostaviti sommelierje, enologe, hotelirje, vinske trgovce in novinarje. Ob tej priložnosti so se zelo izkazali kuharski mojstri Hotela Mons pod vodstvom Janeza Šetine. Pripravili so bogato izbiro ribjih, mesnih in zelenjavnih kuharskih umetnin. Še posebej pa so goste navdušile domiselne sladice, ki so bile primerno spremstvo osmin polsladkim in dvem sladkim vinom.

V Zavodu SloVino so prepričani, da lahko k dvigu vinske in namizne kulture pripomorejo le vinu dostojne prireditve. Prestige Top 30 je ponovno dokazal, da je možno pripraviti vinske zgodbe, ki dejansko služijo svojemu osnovnemu namenu - osveščanju zainteresirane javnosti o zdravem in kakovostnem druženju vina in hrane. Posebej za tokratno degustacijo je bil izdan vinski dnevnik, v katero so lahko vinoljubi zabeležili svoja vinska doživetja.

Seznam sodelujočih vin in fotografije s prireditve najdete na www.slovino.com.

Dodatne informacije:

Dejan Baier, predsednik sveta zavoda

Vinarska 14

2000 Maribor

02 2283030, 041 282 177

info@slovino.com

www.slovino.com