O-STA

Ponovno na prakso v tujino

Elektro in računalniška šola v Velenju že leta prvošolcem obljublja, da bodo s primernim vedenjem in uspehom lahko v tretjem letniku odšli na prakso v tujino, kar omogoča Erasmus plus mobility - evropski projekt, ki mlade spodbuja k spoznavanju evropskih držav, njihove kulture, načina dela in življenja.

Zadnji dve leti pa nam je mobilnost onemogočil virus. Ker smo v okviru drugega projekta Developing an Artificial Intelligence Curriculum adapted to European High School 2019-1-ES01-KA201-065742 že konec maja 2021 odšli s 6 dijaki, ki so v projekt vključeni, na aktivno izmenjavo z dijaki drugih dveh šol, ki sta iz Španije, in kljub temu da smo maske cel teden nosili tudi zunaj, smo se imeli lepo in se domov vrnili zdravi in polni vtisov ter predvsem ponosno, da smo si upali in ob upoštevanju varnostnih ukrepov tudi uspeli.

To je bila torej spobuda, da smo že junija pozvali dijake, ki bi si želeli na prakso v tujino, da razmislijo o odhodu v septembru in cepljenju. Tako smo v septembru naredili kratek uvod v novo šolsko leto in se od 11. 9. do 2. 10. 2021 (za 3 tedne) s 6 dijaki 4. letnikov odpravili v Brago na Portugalsko. Tudi tam smo prvi teden nosili maske povsod, tudi zunaj. Potem smo jih vmes nosili le v notranjih prostorih, zadnji teden pa še samo v nakupovalnih centrih (Portugalska ima zelo visoko precepljenost). Tam so dijaki normalno opravljali delo v manjših podjetjih. Skupaj in z dijaki od drugod (Slovenije, Poljske, Češke, Hrvaške, Madžarske, Turčije) pa smo ob vikendih spoznavali Portugalsko. Tako smo se odpravili vse do Lisbone, v Fatimo, kjer so se recimo tisti, ki niso imeli potrdila o cepljenju, pred restavracijo samotestirali, da so lahko vstopili (takšne zahteve so bile samo ob vikendih). Naslednji vikend smo si ogledali Porto in se popeljali z ladjico pa reki Douro in seveda smo tudi degustirali slavni portovec. Prav tako smo si ogledali bližnje mesto Guimaraes, kjer se je začela zgodovina Portugalske. Nikoli pa ne spoznaš te čudovite dežele, dokler se ne odpraviš na eno izmed mnogih surferskih plaž in se okopaš v hladnem Atlantiku, kar smo mi storili v Viana do Castelo.

Vsak izlet je prinesel nove dogodivščine, nova spoznanja o sončni deželi prijaznih ljudi. Vsak trenutek smo izkoristili za potepanja po Bragi, ki odkriva mnogo pradavnih skrivnosti, saj je nekoč bila Bracarra Augusta - rimsko mesto s forumom, termami ... kasneje pa se je ovila v srednjeveško tančico verskosti, saj je bila kar nekaj časa središče verskega življenja, zato nas skoraj na vsakem vogalu pričaka kakšna cerkev - najlepša pa je visoko nad mestom - Bom Jesus, ki bdi nad mestom.

Dijaki so se med delom v podjetji spoznavali tudi z navadami Portugalcev, ki začno delati pozno (med 9 in 10 uro) in imajo skoraj dve urni odmor za kosilo in zato končajo z delom med 17 in 18 uro - če pa so na terenu pa se lahko zavleče celo do 19 ure. Dijaki so spoznali, da je na Portugalskem prvo pravilo, da se vse dela počasi, saj se nikamor ne mudi.

Po treh tednih smo se navadili na umirjenost, upočasnjenost in spevnost jezika, ki je večini izmed nas ostal skrivnost, eden izmed dijakov pa se ga je s pomočjo aplikacije Qlango naučil toliko, da se je lahko za silo sporazumeval na delu, saj sicer Portugalcem drugi jeziki ne ležijo.

Mislim, da smo delovno uživali in spoznavali tako naravne kot kulturne lepote Portugalske in da se bo še kdo od nas kdaj vrnil in odstiral nove skrivnosti te čudovite dežele.

Nataša Meh Peer

Elektro in računalniška šola Velenje

Šolski center Velenje